Dijeta Dijetni savjeti 25. listopada 2023.

Male tajne uz koje nutricionistice održavaju idealnu tjelesnu težinu

žena
Foto: Unsplash
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Nutricionisti najbolje znaju da gladovanje nije rješenje za vitku liniju. Treba jesti, ali treba znati što jesti. Nutricionistički tim Vitaminoteke, otkriva male tajne uz koje možete izgubiti puno kilograma.

Klasične žitarice za doručak zamijenite zobenom kašom

U šarenim kutijama žitarica za doručak može se naći obilje šećera, stoga je najsigurnije ako sami pripremate svoju zobenu kašu sa sitnim zobenim pahuljicama. Zakuhajte mlijeko ili biljni napitak, a zatim dodajte bananu narezanu na kolutiće i zobene pahuljice i kuhajte na laganoj vatri otprilike minutu. Zbog banane nećete morati dodavati šećer, a predlažemo i da dodate malo chia sjemenki i narezanog svježeg voća po želji.

zobena kaša | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock Zobena kaša s bobičastim voćem sadrži obilje vlakana

Napravite domaći instant grčki jogurt

Jeste li znali da ako u blenderu izmiksate svježi sir dobit ćete kremu koja nalikuje grčkom jogurtu? Prilikom miksanja dodajte malo jogurta i miješajte sa žlicom kako bi se sir mogao umutiti. Predlažemo da ga zasladite svježim voćem i medom ili dodate chia sjemenke koje će ga stisnuti.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Tjesteninu zamijenite povrtnim rezancima

Klasičnu pšeničnu tjesteninu zamijenite rezancima od tikvica. Kalorijska vrijednost 100 g kuhanih špageta iznosi oko 150, dok 100 g tikvica ima samo 15 kalorija. Tikvice mogu potpuno zamijeniti špagete u jelima poput bolognesa, umaka od rajčice ili carbonare.

Noćni napitci za skidanje masnih naslaga.

Umjesto pirea od krumpira napravi pire od cvjetače

Kuhana cvjetača u 100 g osigurava samo 23 kalorije dok kuhani krumpir osigurava četiri puta više kalorija. Pire od cvjetače može kompletno zamijeniti pire od krumpira, a za one koji bez krumpira ne mogu, predlažemo kombinaciju krumpira i cvjetače.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Umjesto sladoleda desert od banane

Bananu ogulite, narežite na manje komade i stavite u plastičnu vrećicu u zamrzivač na najmanje četiri sata ili preko noći. U multipraktiku s oštricom u obliku slova S miksaj banane dok ne postanu kremaste uz povremeno miješanje. Miksane smrznute banane imaju konzistenciju najkremastijeg sladoleda na svijetu i mogu potpuno zamijeniti klasični sladoled. Po želji posipajte s usitnjenim orašastim plodovima, dodajte komadiće voća po želji ili žlicu maslaca od kikirikija.

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Pomažu li trbušnjaci u skidanju masnih naslaga?

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.