Niska razina ugljikohidrata je još uvijek u trendu. Ali, ako dugoročno ne pokriješ svoje potrebe za ugljikohidratima, riskiraš razvoj simptoma nedostatka. Evo što bi trebala znati o tome…
Mnoge žene i muškarci već su uspješno smršavjeli uz smanjeni unos ugljikohidrata, stoga nije ni čudo što je metoda mršavljenja u kojoj se smanjuju ugljikohidrati još uvijek vrlo popularna. Trenutačno je takozvani „no carb“, odnosno, „bez ugljikohidrata“, na svačijim usnama. Osim što se ugljikohidrati jako reduciraju, po mogućnosti se i potpuno eliminiraju s jelovnika kako bi se dodatno povećao uspjeh pri mršavljenju.
Kloni se koncepta 'bez ugljikohidrata'
Osim što je potpuno odricanje od ugljikohidrata (bez tjestenine, krumpira ili riže) vrlo teško pratiti, mnogi liječnici sada upozoravaju na ovaj trend. Naime, čak i ako su ugljikohidrati ovih dana gotovo prvi na listi neprijatelja, tijelu su potrebni kao opskrbljivači energijom jednako kao i zdrave bjelančevine. Ako ne dobivaš dovoljno ugljikohidrata, mogu se pojaviti simptomi njihova nedostatka. Oni su sami po sebi dovoljno loši te mogu i minirati tvoje pokušaje da smršaviš.
Čuvaj se ovih znakova upozorenja
Patiš od simptoma nedostatka jer jedeš premalo ugljikohidrata? Ove tegobe mogu ukazivati na to:
1. Imaš stalne glavobolje i probleme s koncentracijom
Ugljikohidrati se u probavnom traktu razgrađuju u glukozu, koja je potrebna našem mozgu za pravilno funkcioniranje. Ako unosimo premalo ugljikohidrata mozgu nedostaje energije, što uzrokuje probleme s koncentracijom. Na primjer, manje smo sposobni zapamtiti nove stvari i teško čitamo. Nedostatak ugljikohidrata također snižava razinu šećera u krvi, što potiče glavobolje
2. Imaš loš zadah
S manje od 30 grama ugljikohidrata dnevno tijelo pribjegava sagorijevanju masti kako bi generiralo energiju – pada u takozvanu ketozu. To je dobro za mršavljenje. Ali, u tom procesu nastaju kemijski spojevi koji se nazivaju ketonska tijela i izlučuju se kroz dah. Nažalost, ne mirišu baš dobro pa tada imamo loš zadah.
3. Imaš probavne smetnje
Dijetalna vlakna iznimno su važna za zdravu prehranu i mogu pomoći u prevenciji raznih bolesti, npr. kod visokog krvnog tlaka. Oni također potiču rad crijeva i osiguravaju da ne patimo od zatvora ili nadutosti. Dijetalna vlakna se uglavnom nalaze u zdravoj hrani bogatoj ugljikohidratima, poput proizvoda od cjelovitih žitarica, pa stoga ne bismo trebali biti u potpunosti bez njih.
4. Stalno si gladna i neraspoložena
Ugljikohidrati nas mogu razveseliti jer pospješuju proizvodnju takozvanog hormona sreće serotonina, koji nam poboljšava raspoloženje. I kao da to nije dovoljno, tijelo odmah javlja žudnju ako ne dobije dovoljno energije iz ugljikohidrata. U najgorem slučaju, to završava pravim prejedanjem, razina šećera u krvi kratko skoči, a onda opet jednako brzo pada, zbog čega se ponovno osjećamo umorno i iznervirano. S druge strane, pomaže svjesna konzumacija takozvanih složenih ugljikohidrata (npr. proizvodi od žitarica, mahunarke, povrće), koje tijelo može samo polako prerađivati te održavati konstantnu razinu šećera u krvi.
5. Lako se umaraš kad se baviš sportom
Možemo sagorjeti energiju koju nam ugljikohidrati daju tijekom sporta. Ako je skladište prazno, tijelo kao zamjenu koristi bjelančevine koje su nam zapravo potrebne za izgradnju i funkcioniranje mišića. S jedne strane, naš trening snage je potpuno uzaludan jer mišići uopće ne mogu rasti, a s druge strane se brže umaramo i ne možemo vježbati koliko bismo željeli.
Što napraviti?
Ako primijetiš jedan ili više ovih simptoma koji ne prolaze sami od sebe nakon nekoliko dana, svakako trebaš ustanoviti unosiš li dovoljno ugljikohidrata i po potrebi malo povećati njihov unos.