Zdravlje 05. rujna 2024.

Žena koja je uzimala Ozempic tvrdi da su joj zbog nuspojave lijeka morali ukloniti debelo crijevo i gotovo je umrla

Foto: Screenshot/CBS News; pixsell
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Žena iz Pennsylvanije tuži proizvođača Ozempica nakon iskustva bliskog smrti za koje krivi lijek.

Dijabetičarka Juanita Gantt (62) mjesecima se osjećala dobro na lijekovima dok se iznenada nije srušila kod kuće, a njezin ju je suprug pronašao bez svijesti, piše Daily Mail.

Dijelovi njezinog crijeva odumrli su zbog stanja zvanog ishemijski kolitis, zbog čega su joj liječnici morali ukloniti debelo crijevo. Nakon toga je doživjela srčani zastoj. Sada bez debelog crijeva, morat će koristiti kolostomu (drenažnu vrećicu) za vršenje velike nužde.

Liječnici sumnjaju da je lijek za mršavljenje mogao uzrokovati sužavanje krvnih žila u abdomenu, smanjujući dotok krvi u njeno debelo crijevo. Taj nedostatak protoka krvi obogaćenog kisikom sprječava sposobnost crijeva da pravilno funkcioniraju, usporavajući kretanje hrane kroz probavni trakt i uzrokujući sušenje i odumiranje tkiva.

Ona tuži farmaceutskog diva zbog, kako tvrdi, propusta da upozori ljude na ovaj rizik, koji je identificiran kod malog broja pacijenata na Ozempicu, Wegovyju i sličnim injekcijama za mršavljenje.

Možda te zanima... Poznati lijekovi za mršavljenje mogli bi imati jednu zabrinjavajuću nuspojavu, zasada zabilježena tri slučaja Zdravlje

Gospođa Gant uvijek se borila sa svojom težinom, mogla je izgubiti najviše devet kilograma s tradicionalnom dijetom i planovima vježbanja. S obzirom na njezinu obiteljsku povijest dijabetesa, liječnik ju je smatrao dobrim kandidatom za Wegovy, a kasnije i za Ozempic, koji je prvi put odobren za liječenje dijabetesa tipa 2. Nekoliko mjeseci gubila je na težini i osjećala se dobro.

"Osjećala sam se dobro. Uživala sam u danima kada nisam morala brinuti o svom apetitu. Nisam imala žudnju za jelom. Jednostavno sam se osjećala kao da radim nešto pozitivno za sebe", rekla je za CBS.

No, njeno zdravlje iznenada se i bez upozorenja urušilo. Nakon što je u listopadu 2023. kolabirala i odjurila u bolnicu, liječnici su otkrili da su joj dijelovi crijeva odumrli, što je nuspojava ishemijskog kolitisa. Ishemijski kolitis nastaje kada se smanji dotok krvi u debelo crijevo, uskraćujući tkivu kisik i uzrokujući njegovo odumiranje.

Wegovy i Ozempic sadrže isti sastojak, semaglutid, koji usporava brzinu pražnjenja hrane iz želuca. Iako se zbog toga osoba može dulje osjećati sitima, pa je manja vjerojatnost da će pojesti dodatne kalorije, liječnici počinju uviđati da ovo sporije pražnjenje crijeva također može pridonijeti sporijem radu GI trakta.

Izvještaji o ozbiljnim gastrointestinalnim poremećajima stigli su tek nakon što su lijekovi odobreni, prije otprilike tri godine. Do sada su pacijenti FDA-ovoj dobrovoljnoj službi za prijavu nuspojava prijavili oko 20 slučajeva opstrukcije crijeva, koja se također naziva ileus.

Ali znanstvenici još uvijek nisu sigurni zašto lijek toliko mijenja pokretljivost crijeva da hrana ne može proći kroz crijeva. "Semaglutid je crijevni hormon. Sve vrlo dobro poznate i vrlo česte nuspojave povezane su s GI-om. Jedan od njegovih mehanizama je usporavanje brzine pražnjenja želuca. Dakle, to je činjenica vezana uz ovaj lijek u koju smo sigurni", rekao je Dr. Dan Azagury, šef barijatrijske kirurgije na Sveučilištu Stanford.

Možda te zanima... "Kupila sam Ozempic preko Interneta i zamalo ostala bez života" Zdravlje

Gospođa Gantt morala je na hitnu operaciju uklanjanja debelog crijeva. Nakon operacije srce joj je stalo i trebalo ju je oživjeti. Cijelo to vrijeme liječnici su mislili da će umrijeti i pozvali su njezinu kćer da joj to kažu. "Srce mi slama što je moja kćer primila taj telefonski poziv. Nisu me uopće upozorili da bi se nešto takvo moglo dogoditi", objasnila je.

Gospođa Gantt tuži Novo Nordisk na sudu zbog, kako tvrdi, propusta tvrtke da adekvatno upozori 15 milijuna Amerikanaca koji su koristili te lijekove da su suočeni s rizikom od ozbiljnih gastrointestinalnih problema.

"Uloženo je puno resursa u marketing lijeka, stotine milijuna dolara za proširenje tržišta, za pridobivanje novih pacijenata za lijek, ali ništa od nije uloženo da bi se upozorili pacijenti na rizik od gastropareze, ileusa, opstrukcije tankog crijeva i na činjenicu da te nuspojave mogu biti ozbiljne, čak i ako su rijetke", rekla je njezina odvjetnica, Parvin Aminolroaya.

Možda te zanima... Rizik od erektilne disfunkcije veći kod muškaraca koji uzimaju Ozempic Zdravlje

Prema tužbi, Ozempic i Wegovy "nisu bili dovoljno i/ili adekvatno testirani na sigurnosne rizike, uključujući opstrukciju crijeva, ishemijski kolitis, pothranjenost i njihove posljedice". Da jesu, navodi se u tužbi, gospođa Gantt ne bi uzela niti jedan od navedenih lijekova.

Ovo nije prvi put da se Novo Nordisk suočava sa pravnim sporom protiv pacijenata zbog neupozoravanja na ozbiljna zdravstvena stanja. Ranije ove godine, Daily Mail je izvijestio o desecima podnesenih tužbi od ljudi koji su teško patili, uglavnom zbog gastropareze ili paralize želuca. Stanje, koje može biti opasno po život, uzrokuje nakupljanje hrane u crijevima, a simptomi uključuju mučninu, povraćanje i jaku bol. U svim tužbama Novo Nordisk se tereti da na ambalaži lijekova nije pravilno upozorio na opasnost od gastropareze.

U izjavi za CBS o posljednjoj tužbi i mnoštvu tužbi koje su uslijedile prije nje, glasnogovornici Novo Nordiska rekli su: "Poznati rizici i dobrobiti lijekova semaglutida i liraglutida opisani su u njihovim oznakama proizvoda koje je odobrila FDA…. navodi u tužbama su neosnovani."

Možda te zanima... Ozempic: Velika analiza nuspojava popularnog lijeka za dijabetes i mršavljenje Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.