Zdravlje Simptomi i pomoć 26. siječnja 2020.

6 simptoma koji upućuju na ozbiljne probleme s trbuhom

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Probavni sustav uključuje jednjak, želudac, debelo crijevo, gušteraču, jetru tako da gastrointestinalni problemi mogu uključivati sve, nekoliko ili samo jedan organ.

Zato i nije neobično što većina ljudi ne zna razlučiti što ih točno muči i kada je vrijeme da odu na pregled kod gastroenterologa. Donosimo nekoliko simptoma koji su dovoljan razlog za zakazivanje pregleda.

Izraslina u grlu

Može biti alarm kada hrana zastajkuje u grlu i ne klizi lagano kao inače, a osobito ako se problem s vremenom pogoršava. Ponekad može biti problem čak i progutati vodu. "Bol prilikom gutanja vode može biti znak ozbiljnih gastrointestinalnih problema", kaže dr. Jeffrey S. Crespin, gastroenterolog i docent na Sveučilištu New York. Liječniku treba reći jesu li ti problemi s gutanjem povezani s kašljem, promuklosti, štucanjem ili osjećajem sitosti nakon samo nekoliko zalogaja jer su to neki od simptoma raka jednjaka.

Casa_Vode_Pijenje | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Iznimno neugodan miris prilikom ispuštanja vjetrova

Ispuštanje vjetrova je sasvim normalno, i prosječna osoba tijekom dana ispusti gotovo dvije litre plinova. "Radi ispuštanja vjetrova se treba zabrinuti ako su povezani s nelagodom unutar trbušne šupljine, poremećajem u radu crijeva ili neočekivanim gubitkom težine", kaže dr. John E. Burney, gastroenterolog i dodaje da je izrazito neugodan miris također znak upozorenja jer upućuje na prisustvo određenih parazita u crijevima.

Pročitaj više o uzrocima zbog kojih nastaju vjetrovi i neugodan zadah

Hlače su odjednom postale preuske

Ako teže zakopčavaš hlače nego prije dva dana, teško da si se udebljala. Nadutost uglavnom nastaje kada tijelo zadržava previše plinova i uglavnom je posljedica prekomjernog unosa hrane ili si progutala previše zraka. Ali iznenadna nadutost nastala bez očiglednog uzroka i praćena simptomima poput boli ili krvi u stolici je zabrinjavajuća. Dr. Burney kaže da svi navedeni simptomi mogu značiti probavne teškoće, ali i da mogu biti znak nekih ozbiljnih bolesti poput: refluksa, sindroma iritabilnog crijeva, celijakije, žučnih kamenaca.

Mrsavljenje_Dijeta1 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Hlače su iznenada postale prekomotne

Gubitak težine koji ne možeš objasniti može biti znak mnogih zdravstvenih problema, a probavni sustav je dobro mjesto na kojem možeš početi tražiti uzroke. "Gastroenterolozi često imaju pacijente koji ne mogu objasniti svoj nagli gubitak težine. Prvo što u takvim slučajevima treba eliminirati je rak debelog crijeva, gušterače i trbušne šupljine", kaže Burney. Još neke bolesti zbog kojih se može gubiti na težini su celijakija i Kronova bolest.

Tamna boja stolice

Ako vidiš krv u stolici to je definitivno alarm, ali ni crna boja stolica nije dobar znak. "Krvarenje nije nikad normalno. Svijetlo crvena boja krvi koju ponekad možeš vidjeti na toalet papiru može biti od hemoroida, tako da liječnik prvo treba otkloniti tu mogućnost. Ako je krvarenje povezano sa s drugim simptomima i ako osoba ima više od 40 godina, svakako treba posjetiti gastroenterologa", kaže Burney.

Boja stolice upućuje na moguće zdravstvene probleme

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Nemaš dovoljno željeza

Željezo omogućuje crvenim krvnim zrncima da dostavljaju kisik u tijelo. Kad u tijelu nedostaje željeza, cijelo tijelo ispašta. Osoba se osjeća umornom, moguće su i glavobolje, žućkasta boja kože, lomljivi nokti, gubitak kose i općenito osjećaj slabosti. "Pomanjkanje željeza može biti uzrokovana anemijom koja može biti povezana s kroničnim i neočiglednim gubitkom krvi putem gastrointestinalnog trakta uzrokovanog rakom crijeva, ulceroznim kolitisom, upalnim bolestima crijeva", objašnjava Burney.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.