Dijeta 25. lipnja 2024.

Pomoću Ozempica je izgubio 19 kilograma, ali jednu nuspojavu nije očekivao

Foto: facebook/Johann Hari Johann Hari pomoću Ozempica je izgubio 19 kilograma
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Iako je pomoću Ozempica izgubio 19 kilograma, novinar Johann Hari jednoj nuspojavi se nije nadao.

"Prvih šest mjeseci kada sam uzimao lijek, dobivao sam ono što sam želio - gubio sam puno kilograma, moji su bolovi u leđima nestali, svakakve dobre stvari su se dogodile", rekao je novinar Johann Hari za Today prošli tjedan. No, emocionalno se nije osjećao bolje, već naprotiv pomalo gore. Upravo svoje uspone i padove tijekom uzimanja Ozempica opisuje u svojoj novoj knjizi “Magic Pill: The Extraordinary Benefits and Disturbing Risks of the New Weight-Loss Drugs”.

Hari je počeo uzimati lijekove za mršavljenje prošle godine kada je dosegao 32 posto tjelesne masti i 92 kilograma te bio je zabrinut zbog obiteljske povijesti srčanih bolesti - i na kraju je izgubio 19 kilograma s Ozempicom i Wegovyjem.

Semaglutid — aktivni sastojak u Ozempicu i Wegovyju — oponaša GLP-1, hormon koji tijelo prirodno proizvodi nakon jela, tako da se osobe koje ga uzimaju dulje osjećaju sitima. 

Možda te zanima... Pretilost ne mora biti samo posljedica loše prehrane i nedostatka tjelovježbe – možda je zapisana u genetskom kodu Zdravlje

Iako je bio oduševljen rezultatima, Hari je bio uznemiren psihološkim posljedicama lijekova na recept. Zbog drastično smanjenog apetita više nije mogao koristiti hranu kao mehanizam za suočavanje. "To može biti težak proces prilagodbe za mnoge ljude. To može iznijeti na površinu duboko skrivene emocionalne razloge zašto ste uopće jeli", rekao je. 

“Shvatio sam koliko je moje jedenje bilo povezano s potrebom da se utješim - natrpao sam se hranom da bih se smirio. A to nisam mogao dok sam bio na Ozempicu,” objasnio je. Dodao je da se njegova želja za mršavljenjem ostvarila, ali ne na način na koji je očekivao.

Također se vidi kao subjekt u dva "eksperimenta". "Bio sam dio eksperimenta koji nas je mnoge učinio više pretilima", rekao je, osvrćući se na popularnost ultraprerađene hrane, koja je potaknula rastuću epidemiju pretilosti. "A sada sam dio eksperimenta koji to poništava korištenjem lijekova", dodao je

Uz psihološki danak, Hari je rekao da je doživio ubrzan rad srca zbog čega se osjećao tjeskobno. Zbog svega se brine o mogućim problemima u budućnosti.

"Semaglutid se koristi tek nešto više od dvije godine za ljude s pretilošću", objasnio je Hari. “Ne znamo dugoročne učinke uzimanja takvih lijekova. Postoji zabrinutost da će možda uzrokovati neki dugoročni učinak koji jednostavno ne znamo”. 

Specijalist za pretilost iz Sjeverne Karoline istaknuo je za Today da se GLP-1 lijekovi koriste za liječenje dijabetesa tipa 2 više od desetljeća. Ipak, problemi se javljaju - korisnici lijekova protiv pretilosti prijavili su nuspojave uključujući erektilnu disfunkciju, promjene osobnosti, neugodne gastrointestinalne probleme, povećanje nesmotrenog ponašanja i obješena stražnjica i grudi.

Unatoč svojim strahovima i suzdržanosti, Hari je rekao da planira nastaviti uzimati Ozempic .“Dobrobiti ovih lijekova nadmašuju moje vrlo stvarne brige o dugoročnim učincima”, rekao je.

Možda te zanima... "Kupila sam Ozempic preko Interneta i zamalo ostala bez života" Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.