Zdravlje 27. svibnja 2024.

Rizik od erektilne disfunkcije veći kod muškaraca koji uzimaju Ozempic

Foto: Unsplash+
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Muškarci koji uzimaju Ozempic imaju tri i pol puta veću vjerojatnost da će patiti od erektilne disfunkcije, pokazuje nova studija.

Istraživači sa Sveučilišta u Teksasu proučavali su više od 1500 pretilih muškaraca bez dijabetesa koji su uzimali Ozempic i otkrili da je nevjerojatan broj njih imao seksualne probleme unutar samo mjesec dana nakon što su počeli uzimati lijek. Dok su druga istraživanja i izvještaji zabilježili erektilnu disfunkciju kao jednu od mnogih neugodnih nuspojava lijeka, ovo je prva studija koja procjenjuje stupanj rizika, piše Daily Mail

Istraživači su koristili veliku bazu podataka o pacijentima kako bi identificirali muškarce bez dijagnoze dijabetesa, u dobi od 18 do 50 godina, koji su imali indeks tjelesne mase veći od 30 i kojima je prepisan semaglutid — aktivni sastojak u Ozempicu i Wegovyju — nakon lipnja 2021. Isključeni su muškarci s prethodnom dijagnozom erektilne disfunkcije, kao i oni koji su uzimali Viagru i oni s poviješću nedostatka testosterona. Također su isključili muškarce koji su prethodno imali dijagnozu dijabetesa, budući da je stanje faktor rizika za erektilnu disfunkciju.

Otprilike 3094 muškaraca koji su odgovarali kriterijima upareni su s jednakim brojem nedijabetičara, pretilih muškaraca koji nikad nisu dobili semaglutid. Istraživači su otkrili da su korisnici semaglutida imali tri i pol puta veći rizik od seksualnih problema te gotovo dvostruko veću vjerojatnost da će razviti nedostatak testosterona.

Istraživači su nagađali da slično kao što agonist GLP-1 receptora odgađa pražnjenje želuca, može također odgoditi dotok krvi u penis. Dr. Shauna Levy, specijalistica za pretilost na Sveučilištu Tulane, također je rekla da je i libido veliki dio toga.

"Znamo da GLP-1 utječu na centar za nagrađivanje u mozgu, a za mnoge ljude nagrada je seks. A ako ljudi na neki način ne dobivaju istu nagradu od seksa, onda to na neki način može utjecati na libido", objasnila je Levy za Daily Mail.

Studije pokazuju da semaglutid utječe na kemikalije u mozgu koje su uključene u puteve nagrađivanja i libido. Levy je dodala da niži libido može dovesti do erektilne disfunkcije. Iako su rezultati studije iznenađujući, potrebno je još dodatnih istraživanja. Ipak, barijatrijska operacija pomogla je pacijentima da umanje efekte erektilne disfunkcije i niske razine testosterona. "Znamo da barijatrijska operacija djeluje na više različitih hormonalnih putova, a ne samo na jedan ili dva, pa možda to ima neke veze s tim, za razliku od semaglutida koji cilja samo na GLP", rekla je dodajući da barijatrijska operacija također prirodno podiže razinu hormona.

"S druge strane, iako lijekovi kao agonisti GLP-1 receptora oponašaju naš prirodni hormon, oni nisu zapravo hormoni. Možda to ima neke veze s tim gdje djeluju u tijelu. Sve su to spekulacije, dok se ne provedu dodatna istraživanja", objasnila je Levy. Također je rekla da pacijenti koji uzimaju i semaglutid i tirzepatid, aktivni sastojak lijeka Mounjaro, mogu vidjeti isti povećani rizik od erektilne disfunkcije, ali je naglasila da su i za to potrebna dodatna istraživanja. Iako je ova nova studija pokazala da postoji povećana vjerojatnost od erektilne disfunkcije, Levy je rekla da to još uvijek nije iznimno visoki rizik. 

"Neki bi muškarci zbog ovoga mogli uzeti pauzu od uzimanja lijeka, ali ako su pod visokim rizikom za razvoj srčanih bolesti ili drugih komplikacija s pretilošću, onda očito trebaju sagledati rizike i dobrobiti, ali ipak mogu nastaviti uzimati lijekove", rekla je Levy. Jedina stvar koja bi prema Levy trebala zabrinjavati jest ako ti simptomi ne nestanu nakon što osoba prestane uzimati lijek. Isto tako, još se treba ispitati je li erektilna disfunkcija nakon korištenja Wegovyja ili Ozempica trajna.

Dr. Sue Decotiis, liječnica za mršavljenje, rekla je da u svojih 10 godina propisivanja ovih lijekova nije naišla na one koji bi doveli do erektilne disfunkcije. "Ako muškarci dobiju erektilnu disfunkciju na ovim lijekovima, to će se najvjerojatnije dogoditi na početku liječenja kada se uzima veća doza. U početku tijelo prolazi kroz veliku metaboličku promjenu i postoji veliki umor. To privremeno utječe na libido i erektilnu disfunkciju, ali dugoročno pomaže", objasnila je za Daily Mail.  

par u krevetu Možda te zanima... Erektilna disfunkcija može se riješiti ovom metodom bez lijekova i nuspojava Psiha i seks

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.