Zdravlje 13. siječnja 2024.

Od veličine do boje: Kako se penis mijenja s godinama

Foto: Pexels Promjena oblika, boje i veličine penisa je normalna s godinama
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Baš kao i ostali dijelovi tijela, penis s godinama mijenja izgled i funkcionalnost.

Glavna promjena koja se događa je opadanje razine testosterona kako ulazite u četrdesete. Testosteron je u pubertetu osigurao rast penisa, a kroz godine je pogonio seksualni nagon. Opadanje razine testosterona u kombinaciji s ostalim faktorima starenja uzrokuje promjenu veličine, oblika, ali i funkcionalnosti muškog spolnog organa. Ovo su neke od promjena koje treba očekivati, navodi WebMD

Stidne dlake postaju sijede i rijetke

Pigmentne stanice unutar svakog folikula stidne dlake proizvode spoj zvan melanin koji im daje plavu, smeđu ili crnu boju. Kako starite, pigmentne stanice umiru, proizvodnja melanina se usporava, a stidne dlake postaju sijede ili bijele. Hoće li stidne dlačice početi sijedjeti u dobi od 35 ili 65 godina uvelike ovisi o genima koje ste naslijedili od roditelja. Isto se odnosi i na prorjeđivanje stidnih dlaka koje baš kao i kosa na glavi sve više opadaju. 

Penis se smanjuje

Smanjivanje penisa s godinama je normalna pojava, a posebno je uočljiva kod osoba koje imaju visok krvni tlak i aterosklerozu. Smanjen dotok krvi u samo spolovilo te manja razina testosterona smanjuju duljinu penisa, a može se činiti i manji ako imate viška kilograma. 

Zakrivljuje se

Svaki put kada ozlijedite penis, bilo grubljim seksom, sportom ili drugim nezgodama, na njemu se stvaraju ožiljci. Tako tkivo se akumulira s godinama i do 50. ili 60. godine može uzrokovati savijanje penisa u jednom smjeru dok je u erekciji. Takvo stanje naziva se Peyronijeva bolest i može biti bolno te zbog neprirodnog položaja penisa sam seks može biti neugodan. U slučaju pojave takvih abnormalnosti, potrebno je obratiti se liječniku koji će vas uputiti na liječenje ili operaciju koja će ispraviti oblik penisa. 

Testisi se smanjuju

Testisi se isto kao penis mogu smanjiti zbog manje razine testosterona u organizmu. Testisi se mogu smanjiti i zbog ozljeda ili zbog korištenja anaboličkih steroida odnosno sintetskih testosterona. Budući da smanjenje testisa također može biti i znak karcinoma, važno je obratiti se liječniku ako primijetite bilo kakve promjene na testisima. 

 | Author: pixabay Foto: pixabay Stidne dlake postaju sijede i rijetke

Mošnje više vise

Koža lica i vrata s godinama prirodno postaje manje elastična te počinje visjeti, a isto se događa i s mošnjama. Takva promjena ne bi trebala utjecati na svakodnevni život, no ako se koža jako rastegne i mošnje vam smetaju ili zapinju za nogu, postoji opcija zatezanja kože kojom se taj problem rješava. 

Penis je manje osjetljiv

Kroz godine penis postaje sve manje osjetljiv pa je potrebno više stimulacije kako biste bili seksualno uzbuđeni i doživjeli vrhunac. Ako osjetljivost potpuno izostane odnosno trebate uložiti puno truda kako biste se uzbudili, nemojte pretjerivati s potezanjem jer biste mogli oštetiti kožu penisa. Postoje druga rješenja za ovaj problem ovisno o stupnju osjetljivosti, a o njima je potrebno razgovarati s liječnikom. 

Teže do erekcije

Dok u mladosti sama pomisao na nešto izazovno može uzrokovati erekciju, kod starijih osoba to može biti teže. Manja razina hormona, slabija cirkulacija krvi i oštećenje živaca mogu dovesti do erektilne disfunkcije u starijim danima. Do 70. godine oko 70 posto muškaraca imat će problem s postizanjem erekcije, no za taj problem postoji cijeli niz lijekova i kirurških rješenja. 

Mijenja se boja penisa

Masne naslage na žilama penisa smanjuju protok krvi, a upravo krv vršku penisa daje ružičastu boju. Kako se protok krvi smanjuje, penis postaje svjetliji. Treba biti na oprezu jer promjena boje penisa također može ukazivati na karcinom pa ako primijetite pojavu kvržica ili ranica uz promjenu boje svakako se obratite liječniku. 
 

Možda te zanima... Neugodan miris penisa i sperme: Što 'govori' o zdravlju i kako ga se riješiti? Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.