Zdravlje 08. travnja 2024.

Poznati lijekovi za mršavljenje možda su uzrok 20 smrtnih slučajeva u Velikoj Britaniji

Foto: Reuters/LeeSmith
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Lijekovi za mršavljenje poput Ozempica i Wegovyja povezani su s 20 smrtnih slučajeva u Ujedinjenom Kraljevstvu. Jedna umrla osoba bila je u svojim tridesetim godinama.

Riječ je o smrtnim slučajevima koji su se dogodili 2019., iako nije dokazano da je smrt izravno povezana s lijekovima za mršavljenje. Ipak, zdravstveni službenici za nadzor sigurnosti lijekova koji se koriste u Ujedinjenom Kraljevstvu, uključujući lijekove za mršavljenje poput Ozempica i Wegovyja, kažu da izvješća o nuspojavama ukazuju na sumnju da su oni možda krivi, piše Daily Mail.

"Možda će biti teško naći razliku između nečega što se prirodno dogodilo i nuspojave. Ponekad reakcije mogu biti dio stanja koje se liječi, a ne uzrokovane lijekom. Ipak, mnogi se čimbenici moraju uzeti u obzir kada se procjenjuje je li lijek izazvao prijavljenu nuspojavu", rekli su zdravstveni službenici za Daily Mail.

Glasnogovornik Novo Nordiska rekao je da kontinuirano prikupljaju podatke o sigurnosti svojih lijekova koji se nalaze na tržištu i blisko surađuju s vlastima kako bi osigurali sigurnost pacijenata. Također preporučuju pacijentima da uzimaju ove lijekove za odobrene indikacije i pod nadzorom liječnika. 

Stručnjaci su upozorili Britance da semaglutid, ključni sastojak u tim lijekovima koji djeluje na hormon GLP-1 ili peptid-1 sličan glukagonu, hormon u mozgu koji regulira apetit i osjećaj sitosti, ne kupuju preko Interneta. Zbog lažnih verzija, koje se prodaju putem Interneta za 280 funti (326,30 eura) po pakiranju, mnogi su pacijenti završili u komi. 

"Posljednja generacija novih lijekova za mršavljenje je dobra kada se koristi prema preporuci. Ljudi koji ih kupuju u slobodnoj prodaji ili putem Interneta samo kako bi smršavili i bez recepta stručnjaka, izlažu se riziku, a taj bi rizik mogao biti koban", rekao je za Daily Mail Tam Fry, predsjednik National Obesity Foruma. Dodao je da je za gubitak kilograma bolje biti na dijeti ili jednostavno manje jesti jer je to daleko sigurnije. 

Možda te zanima... Ozempic: Velika analiza nuspojava popularnog lijeka za dijabetes i mršavljenje Zdravlje

Uzroci smrti

Uzroci za osam smrtnih slučajeva prijavljenih Regulatornoj agenciji za lijekove i zdravstvene proizvode nisu navedeni, a u četiri slučajeva došlo je do srčanog zastoja. Drugi smrtni slučajevi pripisani su predoziranju, raku, pa čak i samoubojstvu, dok je za jedan od slučajeva kriva ketoza (acetonemija), stanje u kojem tijelo sagorijeva mast za energiju umjesto glukoze. 

Od svih 20 smrtnih slučajeva, 13 su bili muškarci, a pet osoba bilo je u 70-ima. Osim što nije dokazano da su smrti uzrokovane samim semaglutidom, niti jedna žrtva nije identificirana. 

Možda te zanima... Umjesto Ozempica, koriste laksative za mršavljenje, ovo su posljedice Dijeta

Prijavljeni slučajevi i u Australiji i SAD-u

Prošle godine u siječnju, Australka Trish Webster (56) umrla je zbog nuspojava povezanih s Ozempicom. Iako nije bila dijabetičarka, lijek joj je pripisan kako bi izgubila nekoliko kilograma prije kćerinog vjenčanja. Izgubila je 16 kilograma kombiniranjem Ozempica i još jednog lijeka za mršavljenje, ali je je stalno osjećala mučninu te je povraćala i imala proljev, piše Daily Mail.

Nažalost, kolabirala je kod kuće te joj je nepoznata smeđa tvar izlazila iz usta i umrla je kasnije te iste večeri. Liječnici su otkrili da je uzrok njezine smrti akutna gastrointestinalna bolest, napominjući da je Ozempic povezan sa smrtonosnim začepljenjima crijeva.

U SAD-u je jedna je obitelj okrivila Ozempic za smrt svog člana obitelji, Anthonyja. Naime, Anthony je počinio samoubojstvo te je njegova obitelj zatražila da lijek dolazi s upozorenjem da uzrokuje suicidalne misli. Njegova je sestra rekla da je postao neuobičajeno tih kada je počeo uzimati Ozempic za liječenje dijabetesa u veljači 2023. 

Kao i svaki drugi lijek, lijekovi za mršavljenje mogu imati poznate nuspojave koje se razlikuju po učestalosti i težini, uključujući mučninu, zatvor, proljev, umor, bolove u trbuhu, glavobolje i vrtoglavicu, a neki su prijavili i gubitak kose. Također je zabilježen i jedan spontani pobačaj te četiri plućne embolije. 

Ipak, profesor Naveed Sattar, stručnjak za kardiometaboličku medicinu sa Sveučilišta u Glasgowu, ukazao je na podatke kliničkih ispitivanja koja su uključivala preko 17.000 ljudi koji su pokazali da semaglutid smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti za oko jednu petinu. 

Neke farmaceutske tvrtke također tvrde da lijekovi za mršavljenje uzrokuju i gubitak mišićne mase, a neki znanstvenici koji istražuju te lijekove smatraju da bi mogli povećati rizik od raka. 

Učinci semaglutida također mogu nestati nakon samo šest tjedana, a stručnjaci su rekli da će ga pacijenti možda morati uzimati doživotno jer se u protivnom ponovno mogu udebljati čim ga prestanu uzimati. 

Možda te zanima... Sharon Osborne o svom iskustvu s Ozempicom: "Previše sam smršavila i ne mogu se udebljati" Dijeta

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.