Zdravlje Simptomi i pomoć 29. prosinca 2022.

6 simptoma koji ukazuju da podrigivanje nije normalno

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Najčešći uzrok podrigivanja je gutanje previše zraka tijekom jela, ali ako podrigivanje postane učestalo i praćeno još nekim simptomima, onda je vrijeme da se obratite liječniku kako biste isključili neke od mogućih bolesti poput želučanog refluksa, Kronove bolesti ili alergije na hranu.

"Ako podrigivanje potraje tri dana i učestalo je vrijeme je da potražiš liječnički savjet", kaže dr. Rabia De Latour, gastroenterologija za Women's Health. Liječnik će vas pitati o vašim svakodnevnim navikama koje bi mogle biti uzrok učestalom podrigivanju.

Aerofagija ili gutanje zraka je tako učestala pojava i teško ju je primijetiti jer se događa kad jedete, pijete ili žvačete žvakaću gumu i glavni je uzrok podrigivanju jer sav taj "zarobljeni" zrak mora nekud izaći. Ako patite od aerofagije to ne znači da ste bolesni, nego samo da biste trebali promijeniti neke navike, primjerice jesti sporije ili žvakati žvakaću gumu sa zatvorenim ustima.

"Podrigivanje bez pratećih simptoma skoro nikada nije znak bolesti, ali, ako je praćeno niže navedenim simptomima obrati pažnju i provjeri svoje zdravstveno stanje", savjetuje dr. Julia Kavanagh, liječnica interne medicine.

Iznenadno povraćanje

Ako vam podrigivanje dođe brzo i neočekivano, a popraćeno je mučninom i obilnim povraćanjem, to može biti simptom po život opasnog stanja, kaže De Latour: "Ako ne možete zadržati nikakvu hranu, a trbuh vam je natečen i bolan to može upućivati na opstrukciju crijeva (značajno smanjenje ili potpuni zastoj prolaska crijevnog sadržaja)."

Najčešći uzrok mehaničkoj opstrukciji su adhezije, hernije i tumori. Drugi uzroci su divertikulitis, strana tijela (uključujući žučne kamence), volvulus (uvrtanje crijeva na vlastitom mezenteriju), invaginacija (uvlačenje jednog segmenta crijeva u drugi poput teleskopa i fekalna impakcija.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Jak osjećaj nadutosti

Može se javiti zbog previše progutanog zraka, ali ako je nadutost jaka i praćena bolom u trbuhu to može biti znak crijevne opstrukcije. Ako se uobičajenim metodama ne uspijete osloboditi nadutosti ili ako pođete povraćati odmah se javite liječniku, savjetuje De Latour.

Nadutost je jedan od simptoma iritabilnog crijeva i netolerancije na laktozu, a ta dva stanja su često praćena podrigivanjem.

Jaka i oštra bol u rebrima

Može biti znak abdominalne kile (hernija). Hernija (kila) abdominalne stijenke predstavlja izbočenje abdominalnog sadržaja kroz stečeno ili urođeno mjesto slabosti ili defekt u trbušnoj stijenci. Hernija nije sama po sebi hitna situacija, ali može biti neugodna. Mnoge su kile bez simptoma, dok neke uzrokuju bol pa je hitna operacija nužna. Ako se ne liječi može biti i smrtonosna. Dijagnoza se postavlja klinički. Abdominalne hernije su izrazito česte, osobito u muškaraca.

Gerb_Ljuto_Feferone Možda te zanima... Mali obroci protiv želučanog refluksa Hrana

Želučani refluks ili žgaravica Možda te zanima... Žgaravica je znak da "gutaš" osjećaje, a zatvor je povezan sa škrtošću? Kolumne

Intenzivan osjećaj pečenja u grlu

Ako vam se hrana nakon jela često vraća, a okus je poput želučane kiseline te osjećate peckanje u prsima moguće je da imate gastroezofagealni refluks, kaže Kavanagh.

Budući da je žgaravica tako česta pojava kod mnogih osoba, vjerojatno mislite kako se lako prepoznaje i liječi, ali ponekad su simptomi žgaravice manje očigledni i lako ih je zamijeniti s tegobama neke druge bolesti.
 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Gubitak težine (bez pokušaja)

Rapidan gubitak tjelesne težine, praćen podrigivanjem još je jedan znak zastoja crijeva, kaže De Latour. Ako gubite težinu sporo, ali kontinuirano bez da to pokušavate, trebate se testirati na stanja kao što su sindrom iritabilnog crijeva, Kronova bolest, alergije na hranu, kaže Kavanagh i napominje da rijetko, ali da je moguće da gubitak tjelesne mase, praćen podrigivanjem može biti znak raka želuca.

Proljev ili zatvor

Kada se podrigivanje javlja s drugim gastrointestinalnim tegobama kao što su proljev ili konstipacija to može ukazivati na sindrom iritabilnog crijeva, netoleranciju na laktozu ili osjetljivost na određene skupine namirnica, kaže De Latour.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.