Zdravlje Simptomi i pomoć 09. srpnja 2023.

Iznenadni srčani zastoj: Uzroci i kako pružiti prvu pomoć?

Foto: shutterstock Simptomi srčano udara mogu se razlikovati kod muškaraca i žena
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

U Hrvatskoj svakog sata jedna osoba umre od iznenadnog srčanog zastoja, što čini 24 osobe u jednom danu. Za sada nema točnih epidemioloških podataka o preživljavanju nakon izvanbolničkog srčanog zastoja za Hrvatsku, ali procjenjuje se da od 100 osoba koje dožive srčani zastoj preživi njih tek pet do 10.

Srčani zastoj je stanje u kojem srce prestaje pumpati krv, tijelo ostaje bez opskrbe kisikom i hranjivim tvarima te za nekoliko minuta osoba umire. Jedini postupak kojime se to može spriječiti je brzo pozivanje hitne medicinske pomoći i rano započinjanje oživljavanja. Srčani zastoj se ne događa samo starim i bolesnim osobama. Brojni nam primjeri pokazuju da su žrtve iznenadne srčane smrti često sportaši u punoj snazi koji dotada nisu ni od čega bolovali. S obzirom na to da se 80 posto srčanih zastoja događa izvan bolnice, postoji velika šansa da se u takvoj situacije nađe bilo tko.

Od trenutka kada osoba doživi srčani zastoj, izgledi za preživljavanje smanjuju se za 10 posto svake minute tijekom koje se ne provodi oživljavanje. Već nakon četiri minute srčanog zastoja mozak je nepovratno oštećen, a nakon 10 minuta osoba gotovo da i nema šanse za preživljavanje.

Kao i u mnogim europskim zemljama, u Hrvatskoj prosječno vrijeme potrebno hitnoj medicinskoj pomoći da stigne do osobe sa srčanim zastojem iznosi 11 do 13 minuta. Stoga, ako se ne provodi oživljavanje do dolaska hitne medicinske pomoći, male su šanse da priča osobe sa srčanim zastojem sretno završi.

Vitamin B12 Možda te zanima... Simptomi srčanog udara kod žena i muškaraca, nisu isti! Zdravlje

Uzroci srčanog zastoja

"Najčešći uzrok koji dovodi do ovog stanja su srčane aritmije, od kojih 80 % čine ventrikularne tahiaritmije (ventrikularna tahikardija i ventrikularna fibrilacija). U pozadini nastanka tahiaritmija najčešće (oko 70 %) se nalazi koronarna bolest srca. Arest u malom postotku može nastati i u odsutnosti strukturne bolesti srca (predoziranje, infekcija itd.)", piše Pliva zdravlje. Ventrikularna fibrilacija (VF) se događa kada električna aktivnost srca postane toliko kaotična da srce prestane pumpati, umjesto toga podrhtava ili 'fibrilira'.

Glavni uzroci srčanog zastoja povezani sa srcem su:

  • srčani udar (uzrokovan koronarnom bolešću srca)
  • kardiomiopatija i neka nasljedna srčana oboljenja urođene bolesti srca
  • bolesti srčanih zalistaka
  • akutni miokarditis (upala srčanog mišića).

Neki drugi uzroci srčanog zastoja uključuju:

  • strujni udar
  • predoziranje drogom
  • teško krvarenje (poznato kao hipovolemijski šok)
  • gubitak velike količine krvi hipoksija - uzrokovana velikim padom razine kisika.

Lisa Marie Presley | Author: Press Association/PIXSELL Foto: Press Association/PIXSELL Ove godine u siječnju u 54. godini života umrla je Lisa Marie Presley od srčanog zastoja

Kako prepoznati srčani zastoj i pružiti prvu pomoć?

Srčani zastoj obično se događa bez upozorenja. Ako je netko u srčanom zastoju, iznenada kolabira i bit će u nesvijesti, neće reagirati i neće disati ili disati normalno. Bez hitnog liječenja ili medicinske pomoći, osoba će umrijeti. Ako vidite da netko ima srčani zastoj, odmah nazovite hitnu pomoć i počnite s oživljavanjem (masaža srca).

Josip Družijanić, dr. med. u sklopu javnozdravstvene kampanje "Oživi me" opisao je postupak hitnog oživljavanja: "Prije svega, moramo provjeriti je li osoba pri svijesti, pazeći pritom na vlastitu sigurnost. Ako osoba nije pri svijesti, potrebno je otvoriti njen dišni put i zatim provjeriti diše li. Ako osoba ne diše ili ako povremeno nepravilno uzdahne, znači da je vjerojatno u srčanom zastoju. Potrebno je odmah pozvati Hitnu medicinsku službu na broj 194 ili 112 te započeti postupak oživljavanja. Oživljavanje odraslih osoba započinje primjenom 30 snažnih i brzih pritisaka na sredinu prsnog koša. Nakon toga, ako su laici trenirani, trebaju primijeniti dva upuha te nastaviti oživljavati u omjeru 30 pritisaka pa dva udaha, sve do dolaska hitne pomoći”.

 
Migrene Možda te zanima... 9 suptilnih znakova koji upućuju na srčane probleme Zdravlje
 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.