Zdravlje 02. listopada 2019.

U Hrvatskoj povučena dva lijeka protiv žgaravice: piju se neumjereno

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Zbog iste supstance prošle je godine kod nas i u Europi povučeno pet lijekova za tlak iz skupine valsartana.

Lijekovi za smanjenje želučane kiseline, Ranix i Ranital, povučeni su s tržišta jer u sebi sadrže onečišćenje, odnosno, kancerogeni spoj NDMA (N-nitrozodimetilamin). 

Ranix i Ranital spadaju u lijekove čija je glavna djelatna tvar ranitidin. No, ovdje nije bio problem u ranitidinu, već u supstanci koja se našla uz njega. Mnogi veliki proizvođači lijekova u cijeloj Europi nabavljaju djelatnu tvar za generičke lijekove na tržištima Kine ili Indije. To, naravno, nikako ne znači da su generički lijekovi loši, tim više što prolaze stroge kontrole kvalitete.

No može se dogoditi da na tržištima azijskih zemalja bude loših i neadekvatnih postupaka u proizvodnji, što je očito i ovdje slučaj, i zbog čega se kancerogeni spoj našao uz djelatnu tvar, a kasnije i u lijeku. Europska medicinska agencija (EMA) utvrdila je prošle godine u srpnju da je kineska tvornica Zhejiang Huahai odgovorna za nečistoće u valsartanima, zbog čega su na europskom tržištu povučeni lijekovi iz njihove proizvodnje.

Možda te zanima... Kako liječiti gastritis, žgaravicu i bol? Zdravlje

Konkretno, u Hrvatskoj su tada povučeni Desart 80 mg, Val 80 mg, Val Plus 80+12,5 mg, Valnorm 80 mg i Valnorm H 80 mg+12,5 mg. Svi liječnici i ljekarnici tada su upozorili svoje pacijente, dali im zamjensku terapiju i od onda zapravo nema bojazni da netko i dalje uzima neki od povučenih lijekova. Valsartana iz generičke proizvodnje i dalje nema na našem tržištu. Razlog tomu je što je EMA u međuvremenu znatno postrožila pravila proizvodnje i dala farmaceutima prijelazni period od dvije godine da pravila usvoje.

Nakon najnovijeg povlačenja Ranixa i Ranitala, koje u Hrvatskoj za žgaravicu uzimaju tisuće ljudi, u Hrvatskoj agenciji za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) kažu da pacijentima i dalje ostaju dostupni Rantin od 150 mg u tabletama, šumeće tablete Gastrobela od 150 mg, Peptoran od 150 i 75 mg te Peptoran MAX tablete od 150 mg.

Ne postoji preporuka, kažu u HALMED-u, da pacijenti prestanu uzimati Ranix i Ranital u kojima je pronađen kancerogeni NDMA.

Pročelnik zavoda za gastroenterologiju i hepatologiju KBC-a Zagreb, prof.dr. Željko Krznarić, kaže da je ranitidin kao molekula na tržištu već 50 godina i nikada nije bilo uznemirujućih signala vezano uz njega. To ukazuje, kaže gastroenterolog, da je očito došlo do nekih problema u tvornicama gdje se proizvodi ranitidin kao djelatna tvar, što je rezultiralo time da se uz njega nađe i kancerogena supstanca. Moguće je i da je u pitanju samo jedna tvornica koja opskrbljuje velik broj farmaceuta u Europi.

- Nema razloga za alarm, a ljudima bih preporučio da se konzultiraju sa svojim obiteljskim liječnicima i svojim gastroenterolozima te da privremeno izbjegavaju one lijekove za koje postoje informacije o onečišćenju – kaže prof.dr. Krznarić dodajući da inače lijekove za želučanu kiselinu nije preporučljivo uzimati dulje vrijeme bez redovitih kontrola, jer njihovo djelovanje može prikriti postojanje tumora.

Banana_3 Možda te zanima... 2 ukusne voćke koje tjeraju žgaravicu: banana i lubenica Hrana

U Hrvatskoj se lijekovi za žgaravicu uzimaju u velikim količinama, i ranitidini su trideset prvi na HALMED-ovoj listi 50 najviše korištenih lijekova u 2018. godini. Prema iskustvima obiteljske liječnice, dr. Tanje Pekez, često se piju stihijski i neumjereno, baš kao što se i neumjereno jede, a onda se uzimaju tablete kako želudac ne bi patio zbog masne hrane.

- Ljudi su često neodgovorni prema sebi i onda to rješavaju tabletama. Većina još ne može shvatiti da trebaju umjereno jesti i zdravije živjeti, što bi automatski značilo i manje lijekova – kaže dr. Pekez.

Popis svih povučenih lijekova pogledaj na stranicama 24sata.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.