Zdravlje 14. rujna 2023.

Sepsa: Porast slučajeva u hrvatskim bolnicama, u 70 % slučajeva ne zna se uzrok

Foto: Guliver/Shutterstock Uzorci krvi
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

U bolnicama se bilježi stalni rast oboljelih od sepse, u proteklih deset godina 116 posto više slučajeva, najviše u središnjoj i istočnoj Hrvatskoj.

Do kraja godine trebale bi se usuglasiti Nacionalne smjernice za prevenciju i liječenje sepse, najčešćeg uzročnika smrti u bolnicama, čija je pojavnost veća od karcinoma dojke i prostate zajedno, a osim spašenih života, smjernice i predloženi protokoli smanjit će i troškove liječenja ove bolesti koja je hrvatske bolnice samo u prošloj godini stajala 12 milijuna eura, čime se našla na prvom mjestu ljestvice najskupljih bolnički liječenih dijagnoza.

Prema procjenama, u svijetu svake godine od sepse umre 11 milijuna ljudi, odnosno jedna od pet smrti u svijetu povezana je sa sepsom. Povodom obilježavanja Svjetskog dana sepse, u KBC-u (Rebro), 13. rujna održan je drugi po redu okrugli stol na temu bolesti koja svake godine i u hrvatskim bolnicama odnosi veliki broj života. Koliko točno, u ovom je trenutku nemoguće reći zbog toga što u Hrvatskoj još uvijek ne postoji službeni registar o broju oboljelih i umrlih od sepse (primjerice, za dio umrlih sa sepsom kao uzročnih smrti navode se druge skupine bolesti koje je pacijent u tom trenutku imao i sl.). No, zna se da je u proteklih deset godina prisutan stalan rast slučajeva sepse – i to za čak 116 posto. Kao i drugdje u svijetu, sepsa u Hrvatskoj u najvećem broju slučajeva pogađa starije osobe pa je na ljestvici vodećih dijagnoza kod starijih osoba u bolnicama, sepsa na petom mjestu (podaci za 2021.). Za usporedbu, desetak godina ranije, 2012. godine sepsa je bila tek na petnaestom mjestu.

Zabluda je, međutim, da od sepse obolijevaju samo stariji. Od sepse može oboljeti bilo tko, a osim kod starijih, česta je i kod trudnica i dojilja, novorođenčadi i dojenčadi u prvih šest mjeseci života te imunokompromitiranih i kroničnih bolesnika, posebice onih koji su prošli veće operativne zahvate, kao i kod osoba koje pate od više različitih zdravstvenih tegoba.

Gnojna angina liječenje Možda te zanima... Njemački turist iznenada umro od sepse: Kako prepoznati simptome? Zdravlje

U Hrvatskoj se za čak 70 posto slučajeva sepse ne zna uzrok po čemu značajno odskačemo od drugih zemalja

Podaci u literaturi ukazuju da se u svijetu za 40 posto slučajeva sepse ne uspijeva dokazati specifični uzročnik, dok je za hrvatske bolnice taj postotak, nažalost, puno veći pa se za čak 70 posto slučajeva sepse ne zna točan uzrok. Ovo ima daljnje negativne implikacije kod njezinog liječenja te početnog izbora širokospektralnog ili specifičnog antibiotika. Za preživljenje sepse i smanjenje njezinih kasnijih negativnih posljedica ključna je hitna reakcija i adekvatno liječenje u roku od samo jednog sata, a kod izrazito teških infekcija kakva je i sepsa, često je potrebno primijeniti specifičnu terapiju, odnosno specifični antibiotik budući da oni iz širokog spektra djelovanja neće biti od koristi. Dodatna otegotna okolnost je što je u svijetu pa i kod nas, prisutan trend antimikrobne rezistencije (širenje mikroorganizama rezistentnih na antimikrobne lijekove koje se povezuje s nepravilnom i prekomjernom upotrebom antibiotika).

Najčešći dokazani uzročnik sepse jest bakterija E. coli pa se može pretpostaviti da su urinarne infekcije one koje su ujedno i najčešće u podlozi sepse u Hrvatskoj. U zadnjih desetak godina, prema objavljenim podacima za Hrvatsku, imamo nešto strmiji porast slučajeva sepse u babinjama i umjerenu tendenciju porasta novorođenačke sepse. Kod novorođenačke sepse, također je najčešći dokazani uzročnik bakterija E. coli. Glavni uzročnici sepse su i povećana otpornost stanovništva na antibiotike, kašnjenje u prepoznavanju i liječenju i sl.

Možda te zanima... O sepsi se ne zna dovoljno: 5 simptoma koje je važno prepoznati Zdravlje

Liječenje sepse je najskuplje za bolnice

Unatoč tome što je sepsa najčešći uzročnik smrti u bolnicama, 80 posto slučajeva javlja se zapravo izvan bolnice. Liječenje sepse je dugotrajno i kompleksno - preživjelima ostavlja značajne zdravstvene posljedice koje imaju snažan utjecaj na kvalitetu života, a riječ je i o najskupljoj bolnički liječenoj dijagnozi. Uz veliki broj dana bolničkog liječenja, povećan je i broj postupaka koji se koriste u liječenju oboljelih od sepse, a ona je i glavni uzrok ponovnog prijema u bolnicu pa takvi visoki ukupni troškovi liječenja sepse svrstavaju ovu bolest na prvo mjesto ljestvice najskupljih bolnički liječenih dijagnoza.

Ukupni evidentirani bolnički troškovi liječenja sepse u Hrvatskoj iznosili su skoro 12 milijuna eura u 2022. godini, no zbog nesrazmjera broja slučajeva sepse ovisno o načinu bilježenja podataka, odnosno obračunu troškova liječenja, pretpostavlja se da su stvarni troškovi barem 20 posto veći, odnosno da iznose 14 milijuna eura samo za prošlu godinu. Gledajući prema regijama broj slučajeva sepse se smanjuje u Gradu Zagrebu i Zagrebačkoj županiji, no istovremeno raste u središnjoj i istočnoj Hrvatskoj gdje je veći udio starije populacije s prisutnim kroničnim bolestima. Važno je znati da se sepsa može spriječiti - odgovarajućim mjerama prevencije i kontrole infekcije. Istovremeno, najveći učinak na sprječavanje ove bolesti imalo bi usvajanje standardiziranih bolničkih protokola kojima su temelj Nacionalne smjernice za prevenciju i liječenje sepse, a čije se usuglašavanje očekuje do kraja ove godine.

Možda te zanima... Obrati pažnju: Crvena linija na ruci dječaka bila je znak sepse! Zdravlje

Javnozdravstvena akcija "Zaustavimo sepsu" u subotu 16. rujna

Članovi Hrvatskog društva medicinskih sestara anestezije, reanimacije, intenzivne skrbi i transfuzije (HDMSARIST), Hrvatskog društva za anesteziologiju i intenzivnu medicinu te Hrvatskog društva za kliničku mikrobiologiju i parazitologiju, pokrenuli su inicijativu "Zaustavimo sepsu" čiji je primarni cilj usvajanje Nacionalnih smjernica za prevenciju i liječenje sepse, ali i informiranje građana o bolesti o kojoj se ne govori dovoljno, a koja svake godine odnese veliki broj života u hrvatskim bolnicama.

Akcija će se održati u subotu 16. rujna u 11 sati na Trgu bana Jelačića u Zagrebu.

Možda te zanima... 57-godišnji muškarac je dobio sepsu jer je odgrizao nokat! Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.