Zdravlje Simptomi i pomoć 06. studenoga 2018.

57-godišnji muškarac je dobio sepsu jer je odgrizao nokat!

Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Grizenje noktiju je ružna navika koju je većina nas imala kao dijete, ali poneki odrasli to i dalje rade, no ona nažalost može biti vrlo opasna.

Za one koji ne grizu nokte ta navika je nevjerojatno gadljiva, no za one koji to uživaju i dalje raditi, to je prilično čudna zaraza. Nažalost, jako je opasna.

Ricky Kennedy je 57-godišnjak iz Škotske koji je skoro umro kad je razvio sepsu zbog grizenja noktiju. Nakon što je proveo nekoliko mjeseci u bolnici, sada drugima govori o svom iskustvu kako bi podigao svijest o tom pitanju. "Imam sreće što sam živ", rekao je Kennedy za Lennox Herald: "Nikada neću biti tako zdrav i jak kao nekad, ali još uvijek sam ovdje sa svojom obitelji i to mi je jako dragocjeno."

Kennedy je rekao da je prvi put shvatio da nešto nije u redu kad je primijetio da se na palcu nalazi mali blister, točno pored nokta. U početku nije bilo ništa značajno, ali je otišao kod liječnika, dobio antibiotike i rečeno mu je ta je to nekakva infekcija. Za nekoliko dana, međutim, borio se za život nakon što mu se infekcija proširila na ruke i prsni koš te stvorila bolne otvorene čireve na cijelom tijelu. Odmah sam otišao na hitni prijem i tamo mi je rečeno da imam sepsu

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

"Nisam ni na trenutak pomislio da je mali blister na palcu uzrok svemu tome. Bio je sitan", rekao je: "Grizao sam nokte stotinu puta i kad pomislim da me to moglo ubiti, to je zastrašujuće. Toliko me boljelo da se nisam mogao micati, mislio sam da imam srčani udar i stvarno sam mislio da ću umrijeti."

57-godišnjak je bio u takvim bolovima da kad je odveden na liječenje zapravo se ne sjeća što se dogodilo. "Ne sjećam se ničeg kad sam prvi put odveden u bolnicu. Sve čega se sjećam da sam pitao medicinsku sestru hoću li umrijeti. Bilo je užasno i pao sam u depresiju zato što sam dugo bio u bolnici. Samo sam se htio vratiti kući, ali sam imao sreću što je toliko puno ljudi bilo uz mene."

Srećom, cijelu godinu uz sebe je imao svoju ženu, Ghislaine. Ipak, za Kennedyja borba još uvijek nije gotova jer mora na operaciju kako bi zamijenio erodirane kosti. Srećom, on ima pozitivan stav prema svom oporavku i kaže da mu je crkvena zajednica velika podrška. 

Iako možda sve ovo zvuči ekstremno, sepsa zapravo nije rijetka bolest i netko od nje umire svake 3 sekunde. Sepsa zapravo nastaje kad je reakcija tijela na infekciju preintenzivna, kao u Kennedyjevom slučaju. Srećom, moguće ju je liječiti ako se primijeti na vrijeme. Samo pazi na simptome (koji su slični onima kod gripe), provjeri jesu li otvorene rane čiste i bez rizika od infekcije i potraži liječenje što je prije moguće ako smatraš da si u opasnosti.

Možda te zanima... 5 načina kako štetiš svojim noktima Ljepota i relax Možda te zanima... Zbog grickanja noktiju dobila rak i morala amputirati palac? Zdravlje Popis-Doktor Možda te zanima... Svake 3 do 4 sekunde sepsa ugasi 1 život Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.