Zdravlje 13. rujna 2015.

Svake 3 do 4 sekunde sepsa ugasi 1 život

Popis-Doktor
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Svjetski dan sepse obilježava se svake godine diljem svijeta, a Hrvatska ga podržava drugu godinu zaredom zahvaljujući kampanji ''Zaustavimo sepsu'' koje provodi Hrvatsko društvo medicinskih sestara anestezije, reanimacije, intenzivne skrbi i transfuzije (HDMSARIST) u suradnji s Hrvatskim društvom anesteziologa i Hrvatskim društvom za kliničku mikrobiologiju

 To se sve odvija u sklopu svjetske inicijative Globalnog udruženja za sepsu (Global Sepsis Alliance) i pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja.

Svake 3 do 4 sekunde sepsa ugasi jedan život, a više o ovom globalno zdravstvenom problemu moguće je saznati na Trgu bana Josipa Jelačića, u nedjelju, 13. rujna. Tada se održava javno-zdravstvena akcija u povodu Svjetskog dana sepse kako bi se podigla svijest o prevenciji, ranom prepoznavanju i hitnom liječenju sepse kod građana

Velik zdravstveni problem

Javno-zdravstvena akcija na Trgu bana Jelačića u nedjelju, 13. rujna od 10 do 12 sati okupit će mnogobrojne stručnjake koji će biti dostupni za savjete i pružanje relevantnih informacija o ovom velikom zdravstvenom problemu. U svrhu edukacije i informiranja zdravstvenog osoblja održati će se i prigodna predavanja u ponedjeljak, 14.rujna s početkom u 12 sati u Edukacijskom centru u dvorani Hugo Botteri na KBC-u Zagreb. 

Na predavanjima će prisustvovati vodeći stručnjaci na tu temu kao što su mag. med. techn Jelena Slijepčević, voditeljica kampanje, dipl. med. techn. Adriano Friganović, predsjednik HDMSARIST-a, dr. sc. Ante Sekulić, predsjednik društva anesteziologa, prof. dr. sc. Ana Budimir u ime Hrvatskog društva za kliničku mikrobiologiju i bacc. med. techn. Marijana Benković, predsjednica Povjerenstva za pedijatrijsku i neonatalnu intenzivnu skrb. Njima će se pridružiti i doc.dr.sc. Zrinka Bošnjak, klinički mikrobiolog koja je ujedno preživjeli pacijent od sepse.

Naš poznati glazbenik Arsen Dedić liječio se zbog sepse.

Godišnje u svijetu sepsa zahvati 20 do 30 milijuna ljudi

Ove prigodne aktivnosti potaknute su činjenicom da je sepsa u našoj zemlji često nedovoljno prepoznatljiv i nedovoljno razumljiv problem. Zabrinjavajuća je činjenica kako je obolijevanje od sepse u drastičnom porastu kao i podatak da svake 3 do 4 sekunde sepsa ugasi jedan život. Podaci govore kako godišnje u svijetu sepsa zahvati 20 do 30 milijuna ljudi, te uzrokuje preko 6 milijuna neonatalnih i prijevremenih smrti te preko 100 000 smrti rodilja. 

Stoga HDMSARIST u suradni s Hrvatskim društvom anesteziologa i Hrvatskim društvom za kliničku mikrobiologiju i uz podršku KBC Zagreb poziva sve građane da se pridruže ovoj svjetskoj inicijativi kako bi zajedno spriječili daljnji rast i učestalost sepse.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.