Zdravlje Simptomi i pomoć 13. rujna 2018.

Zbog grickanja noktiju dobila rak i morala amputirati palac?

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Nadamo se da si dobro pročitala ovaj naslov i da ćeš prestati s ovom prilično opasnom navikom, naime Courtney Whithorn morala je amputirati palac nakon što joj se razvio rijedak oblik raka. Navodni uzrok raka? Grickanje noktiju.

Prema The Sunu, Courtney je toliko grizla nokte da je odgrizla cijeli nokat na palcu koji nije više narastao. Nakon toga ležište njezinog nokta je počelo crniti što ju je natjeralo da potražiti medicinsku pomoć.

Njezina dijagnoza je vrlo rijedak oblik rata, akralni lentiginozni melanom kojeg liječnici povezuju s traumom zbog grickanja noktiju

Možda te zanima... 5 načina kako štetiš svojim noktima Ljepota i relax stopala Možda te zanima... Gljivice na noktima i stopalima: Zašto kreme pa čak ni laser nisu dovoljni za izlječenje Zdravlje

"Kad sam saznala da je grickanje noktiju bio uzrok raka, počela sam se tresti", rekla Courtney za The Sun. Iako je podvrgnuta višestrukim operacijama kako bi uklonila ležište nokta, stvorile su se maligne stanice na palcu zbog čega su liječnici bili prisiljeni amputirati palac. 

"Nema dovoljno istraživanja koja bi mogla reći koja je stopa preživljavanja ili kakva je vjerojatnost da se vrati", rekla je Whithorn. Courtney još uvijek čeka rezultate posljednje operacije i ako sve bude u redu sljedećih petih godina mora ići na redovite kontrole.

Objavljuje Courtney Belle WhithornPonedjeljak, 2. listopada 2017.
Pošalji nam i ti svoju priču ili eko poruku! Pridruži se očuvanju šuma i šumskih staza u zelenoj akciji Zdrave Krave i INE, klikni ovdje, zasadi drvo i tako osvoji bicikl.
 

Trebaš li se uplašiti? 

Prije nego li se uplašiš i pomisliš da ti tvoja navika može dati rak, trebaš znati da još nema dokaza da je to uzročno povezano. 

"Nema nikakvih istraživanja koja pokazuju da trauma pridonosi ovoj vrsti melanoma", kaže Mona Gohara, dermatologinja na Sveučilištu Yale. "Stvarno nitko ne zna etiologiju akralnog lentiginoznog melanoma, iako je poznato da genetika i UV svjetla mogu pridonijeti traumi."

Ipak, čak i ako postoji mala šansa da takva trauma dovodi do raka, dr. Gohara kaže da bi to vrlo rijetko. 

"Grickanje noktiju ne smatra se čimbenikom razvoja raka, to je samo ružna navika pogotovo jer  dolazi sezona gripe." Naravno, ako primijetiš bilo kakve promjene na noktima ili koži, obavezno razgovaraj s liječnikom.

Na što ukazuju blijedi nokti?

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.