Zdravlje Simptomi i pomoć 16. rujna 2020.

O sepsi se ne zna dovoljno tvrdi WHO: 5 simptoma koje je važno prepoznati

Foto: shutterstock Inficirana rana na prstu od ugriza mačke može izazvati sepsu, ali najugroženije su osobe oslabljenog imuniteta
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Oko 20 posto svih smrti u svijetu pripisuje se sepsi, do koje dolazi kad bilo koja vrsta infekcije izazove prejaku imunosnu reakciju koja posljedično rezultira višestrukim zatajenjem organa.

 Većina studija o sepsi provedena je u zdravstvenim ustanovama bogatih zemlja, no puno se češće, u čak 85 posto slučajeva, javlja u zemljama niskih ili srednjih prihoda, piše HINA.

Premda sepsa ubije 11 milijuna ljudi svake godine, o tom sindromu imunosne reakcije organizma koji može dovesti do zatajenja organa, još se ne zna dovoljno, tvrdi Svjetska zdravstvena organizacija. "Svijet mora hitno poduzeti korake da se unaprijede podaci i istraživanja o sepsi kako bi se u svim zemljama na nju moglo reagirati na vrijeme", stoji u objavi WHO-a.

Djeca su žrtve gotovo polovine od 49 milijuna slučajeva sepse koliko ih se na godinu evidentira u svijetu, od čega ih 2,9 milijuna ne preživi. Sepsa je i vodeći uzrok smrti među trudnicama ili nedugo nakon porođaja.

Predstavlja i veliki rizik za pacijente na intenzivnoj njezi. Pacijenti koji boluju od težeg oblika Covida-19 ili drugih infekcija također su izloženiji sepsi, navodi WHO. Mnogi od onih koje je prežive imaju dugoročne posljedice, a često i umru u roku od godinu dana. Samo pola oboljelih potpuno se oporavi, ističe WHO.

Tihi ubojica i još jedan razlog da ojačaš svoj imunitet

Kada infekcija nije dovoljno dobro tretirana i liječena, ona može napredovati van kontrole do te mjere da dođe do sepse, stanja koje je opasno za život. Ovaj tihi ubojica može se spriječiti na vrijeme, no moraš znati ove znakove kako bi mogla na vrijeme reagirati.

Sepsa, najozbiljnija posljedica bakterijskih infekcija doslovce tjera tijelo protiv sebe, tj. organizam sam sebi ozljeđuje organe i tkivo.  Može se razviti i iz najmanje upale, a sve započinje nekom infekcijom. Ova bolest, na sreću, rijetko napada ljude koji su dobrog zdravlja, no kada se aktivira može imati kobne posljedice za bilo koga. 

Debljina Možda te zanima... Pet najsmrtonosnijih ženskih bolesti nakon raka i bolesti srca Zdravlje

Iako liječnici i dalje ne znaju zašto i kako dođe od infekcije do sepse, ona se mora što prije početi tretirati, jer ako uznapreduje može se pretvoriti u septički šok, krajnji oblik ovog stanja. Carmen Polito, asistentica profesora medicine na Emory University School of Medicine opisuje kako ovo stanje "kompromitira kardiovaskularni sustav što rezultira vrlo niskim krvnim tlakom i nedovoljnim dotokom krvi do vitalnih organa".

Ne postoji način kojim bi se mogla testirati, pa je i sepsu i septički šok vrlo teško dijagnosticirati. No, ono u što su doktori sigurni jest da je sepsa najčešće uzrokovana s ove četiri infekcije: pneumonijom, abdominalnim infekcijama (poput upale slijepog crijeva), infekcijama urinarnog trakta te kožnim infekcijama ili infekcijama mekanog tkiva, objašnjava profesor kirurgije Craig Coopersmith, također s Emory University School of Medicine.

Znakovi sepse se često preklapaju s onima septičkog šoka, poput bolnog mokrenja ili problema s disanjem. Kada se razvije sepsa simptomi su tresavica, zimica, povišena temperatura, slabost, mučnina, povraćanje i proljev. Dobro je znati i  pet znakova koji ukazuju na rizik od sepse, a svakako bi ih trebala znati kako bi mogla pravovremeno reagirati.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock Svaka iznenadna pojava utrnulosti ili slabosti ruke ili šake može biti znak zabrinutosti zbog mogućeg moždanog udara

Hladne ili koščate ruke 

U slučaju sepse, tvoje se tijelo orijentira na pumpanje krvi prema najbitnijim organima, poput srca, bubrega i mozga, prije nego na neke dijelove tijela koji su manje bitni da bi organizam preživio, kao što su ekstremiteti. Zato su ljudima koji imaju sepsu ruke hladne i djeluju mršavo ili koščato zbog smanjenog dotoka krvi. 

No zapamti - hladne ruke nisu nuspojava samo smrtnih bolesti, ovo bi te trebalo zabrinjavati jedino ako dolazi s još nekim od ovih znakova. 

Manje urina ili tamniji (više koncentrirani) urin

Bubrezi su najugroženiji pri oboljenju od sepse jer se urin počne zadržavati u tijelu i u manjim količinama izlazi van iz tijela. Tako koncentriran, urin postaje tamniji i ima intenzivniji miris. Ovo može biti i posljedica dehidracije, koja dolazi od jačeg znojenja zbog groznice, te ne unošenjem dovoljno tekućine pritom. 

Promjena mentalnog stanja

Zbunjenost, smanjena razina osviještenosti, lakomislenost te vrtoglavica mogu biti rezultat smanjenog dotoka krvi u mozak, dehidracije i 'loših' toksina koje napuštaju tijelo zbog sepse.

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Ubrzani rad srca

Ovdje ne mislimo na malo brži rad srca koji osjetiš nakon jutarnjeg jogginga, nego na osjećaj da će ti srce jednostavno izaći iz tijela od brzine otkucaja. Srce napravi oko 60 - 90 otkucaja u minuti, a sve što je iznad 90 u minuti i dolazi u kombinaciji s još nekim od ovih znakova je izuzetno zabrinjavajuće. 

Možda te zanima... Simptomi bolesti jetre: Rani znakovi koje je važno prepoznati Zdravlje

Problemi s disanjem 

Primijetiš li da ti se disanje ubrzalo ili ti su ti udisaji kraći od uobičajenih, kao da si se upravo popela uz dugačko stepenište, a imaš ili si imala pneumoniju prije toga, to bi mogli biti znakovi sepse. Tvoje tijelo, kao i kod ubrzanog rada srca, počinje previše raditi - u ovom slučaju, konzumirati više zraka i time proizvoditi više ugljičnog dioksida.

Nemoj prenagliti

Osjetiš li ili primijetiš na nekome u svojoj blizini neke od ovih simptoma, a imala si ili je ta osoba imala neku od spomenutih ili sličnih infekcija u tijelu, ovi bi te znakovi trebali zabrinjavati i trebala bi što prije potražiti liječničku pomoć jer se ovdje šteta povećava svakim satom. U drugom slučaju nemoj se previše brinuti jer gornji simptomi mogu biti posljedica mnogih, za život i ne tako opasnih stanja. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.