Zdravlje Simptomi i pomoć 13. rujna 2022.

O sepsi se ne zna dovoljno: 5 simptoma koje je važno prepoznati

Foto: shutterstock Bakterije sepse (plavo) u krvi s krvnim zrncima i leukocitima
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Oko 20 posto svih smrti u svijetu pripisuje se sepsi, do koje dolazi kad bilo koja vrsta infekcije izazove prejaku imunosnu reakciju koja posljedično rezultira višestrukim zatajenjem organa. Danas 13. rujna obilježava se Svjetski dan sepse. Sepsa je najčešći uzročnik smrti u bolnicama, upozoravaju zdravstveni stručnjaci u povodu Međunarodnog dana sepse te pozivaju na hitno donošenje nacionalnih smjernica za prevenciju i liječenje tog sindroma od kojega je lani u Hrvatskoj oboljelo više od osam tisuća pacijenata

Sepsa je upalni odgovor organizma na infekciju koja se može pojaviti nakon operativnog zahvata, a smrtnost iznosi čak 10 do 50 posto. Stoga je važno rano otkrivanje i početak liječenja sepse, posebno kod pacijenata u bolničkim ustanovama, poručuje Hrvatsko društvo medicinskih sestara anestezije, reanimacije, intenzivne skrbi i transfuzije (HDMSARIST) koje je pokrenulo kampanju ranog prepoznavanja te bolesti "Zaustavimo sepsu" u svim većim hrvatskim gradovima. Brojku veću od osam tisuća oboljelih od sepse u 2021. godini iznijela je anesteziologinja Tina Tomić Mahečić u razgovoru za Hinu, dodavši da je vrlo teško dati preciznu sliku jer još uvijek nemamo registar oboljelih i umrlih od tog sindroma. "Sepsa, prepoznata i liječena na vrijeme, ima dobru prognozu i za preživljenje i kvalitetan život nakon preboljenja", ističe Tomić Mihečić, jedna od sudionica okruglog stola u KBC-u Zagreb na kojemu će biti istaknuta važnost prepoznavanja prvih simptoma, kao i kontrolirane uporabe antibiotika.

Koliko je sepsa velik problem u hrvatskom zdravstvu govore i podaci da su lani na liječenje sepse ukupno utrošena 63.553 bolnička dana, a prema podacima Centralnog zdravstvenog informacijskog sustava RH (CEZIH) izravni troškovi sepse u hrvatskim bolnicama u 2021. iznosili su 10,85 milijuna eura.

Procjenjuje se da je ukupno izravno financijsko opterećenje i veće zbog propusta u protokolima po kojima se troškovi naplaćuju, istaknula je Tomić Mihečić objasnivši da je sepsa više sindrom nego jedinstvena klinička dijagnoza. Tako Hrvatska nema registar oboljelih i umrlih od sepse, ali postoji problem u pisanju njezine dijagnoze zbog čega ona često ne ulazi ni u izvješća Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ). Rezultat je da se na ljestvici deset vodećih uzroka smrti u Hrvatskoj sepsa niti ne navodi.

Sve su to problemi na koje će upozoriti sudionici skupa u KBC-u Zagreb, na kojemu će biti i predstavnici Radne skupine za izradu i donošenje Nacionalnih smjernica za prevenciju i liječenje sepse. Poručuju da im je iznimno važna podrška Ministarstva zdravstva, a cilj je unaprijediti edukaciju zdravstvenog osoblja i bolničke protokole kako bi se postigli bolji ishodi liječenja sepse, piše HINA.

Od sepse godišnje umre 11 milijuna ljudi

Većina studija o sepsi provedena je u zdravstvenim ustanovama bogatih zemlja, no puno se češće, u čak 85 posto slučajeva, javlja u zemljama niskih ili srednjih prihoda, piše HINA.

Premda sepsa ubije 11 milijuna ljudi svake godine, o tom sindromu imunosne reakcije organizma koji može dovesti do zatajenja organa, još se ne zna dovoljno, tvrdi Svjetska zdravstvena organizacija. "Svijet mora hitno poduzeti korake da se unaprijede podaci i istraživanja o sepsi kako bi se u svim zemljama na nju moglo reagirati na vrijeme", stoji u objavi WHO-a.

Djeca su žrtve gotovo polovine od 49 milijuna slučajeva sepse koliko ih se na godinu evidentira u svijetu, od čega ih 2,9 milijuna ne preživi. Sepsa je i vodeći uzrok smrti među trudnicama ili nedugo nakon porođaja.

Predstavlja i veliki rizik za pacijente na intenzivnoj njezi. Pacijenti koji boluju od težeg oblika Covida-19 ili drugih infekcija također su izloženiji sepsi, navodi WHO. Mnogi od onih koje je prežive imaju dugoročne posljedice, a često i umru u roku od godinu dana. Samo pola oboljelih potpuno se oporavi, ističe WHO.

Tihi ubojica i još jedan razlog da ojačaš svoj imunitet

Kada infekcija nije dovoljno dobro tretirana i liječena, ona može napredovati van kontrole do te mjere da dođe do sepse, stanja koje opasnog po život. Sepsa kao tihi ubojica može se spriječiti, ako se prepozna na vrijeme.  

Sepsa je ozbiljnija posljedica bakterijskih infekcija i slikovito opisano djeluje tako da organizam sam sebi ozljeđuje organe i tkivo.  Može se razviti i iz najmanje upale, a sve započinje nekom infekcijom. Ova bolest, srećom rijetko pogađa osobe dobra zdravlja, no kada je prisutna može imati kobne posljedice.

Iako liječnici i dalje ne znaju zašto i kako dođe od infekcije sepsom, ona se mora što prije početi tretirati jer ako uznapreduje može se pretvoriti u septički šok, krajnji oblik ovog stanja. Carmen Polito, asistentica profesora medicine na Emory University School of Medicine opisuje kako ovo stanje "kompromitira kardiovaskularni sustav što rezultira vrlo niskim krvnim tlakom i nedovoljnim dotokom krvi do vitalnih organa".

Sepsu i septički šok vrlo teško je dijagnosticirati. No, ono u što su liječnici sigurni jest da je sepsa najčešće uzrokovana s ove četiri infekcije: pneumonijom, abdominalnim infekcijama (poput upale slijepog crijeva), infekcijama urinarnog trakta te kožnim infekcijama ili infekcijama mekanog tkiva, objašnjava profesor kirurgije Craig Coopersmith, također s Emory University School of Medicine.

Možda te zanima... Pet najsmrtonosnijih ženskih bolesti nakon raka i bolesti srca Zdravlje

Sepsa simptomi

Znakovi sepse se često preklapaju s onima septičkog šoka, poput bolnog mokrenja ili problema s disanjem. Kada se razvije sepsa simptomi su tresavica, zimica, povišena temperatura, slabost, mučnina, povraćanje i proljev. Dobro je znati i  pet znakova koji ukazuju na rizik od sepse, a svakako bi ih trebala znati kako bi mogla pravovremeno reagirati.

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock Inficirana rana na prstu od ugriza mačke može izazvati sepsu, ali najugroženije su osobe oslabljenog imuniteta

Hladne ili koščate ruke 

U slučaju sepse, tvoje se tijelo orijentira na pumpanje krvi prema najbitnijim organima, poput srca, bubrega i mozga, prije nego na neke dijelove tijela koji su manje bitni da bi organizam preživio, kao što su ekstremiteti. Zato su ljudima koji imaju sepsu ruke hladne i djeluju mršavo ili koščato zbog smanjenog dotoka krvi. 

No zapamti - hladne ruke nisu nuspojava samo smrtnih bolesti, ovo bi te trebalo zabrinjavati jedino ako dolazi s još nekim od ovih znakova. 

Manje urina ili tamniji (više koncentrirani) urin

Bubrezi su najugroženiji pri oboljenju od sepse jer se urin počne zadržavati u tijelu i u manjim količinama izlazi van iz tijela. Tako koncentriran, urin postaje tamniji i ima intenzivniji miris. Ovo može biti i posljedica dehidracije, koja dolazi od jačeg znojenja zbog groznice te zbog unosa nedovoljne količine tekućine pritom. 

Promjena mentalnog stanja

Zbunjenost, smanjena razina osviještenosti, lakomislenost te vrtoglavica mogu biti rezultat smanjenog dotoka krvi u mozak, dehidracije i 'loših' toksina koje napuštaju tijelo zbog sepse.

Ubrzani rad srca

Ovdje ne mislimo na malo brži rad srca koji osjetiš nakon jutarnjeg jogginga, nego na osjećaj da će ti srce jednostavno izaći iz tijela od brzine otkucaja. Srce napravi od 60 do 90 otkucaja u minuti, a sve što je iznad 90 u minuti i dolazi u kombinaciji s još nekim od ovih znakova je izuzetno zabrinjavajuće.

Problemi s disanjem 

Primijetiš li da ti se disanje ubrzalo ili su ti udisaji kraći od uobičajenih, kao da si se upravo popela uz stepenice, a imaš ili si imala pneumoniju prije toga, to bi mogli biti znakovi sepse. Tvoje tijelo, kao i kod ubrzanog rada srca, počinje previše raditi - u ovom slučaju, udisati više zraka i time proizvoditi više ugljičnog dioksida.

Nemoj prenagliti

Osjetiš li ili primijetiš na nekome u svojoj blizini neke od ovih simptoma, a imala si ili je ta osoba imala neku od spomenutih ili sličnih infekcija u tijelu, ovi bi te znakovi trebali zabrinjavati i trebala bi što prije potražiti liječničku pomoć jer se ovdje šteta povećava svakim satom. U drugom slučaju nemoj se previše brinuti jer gornji simptomi mogu biti posljedica mnogih, za život i ne tako opasnih stanja. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.