Zdravlje Simptomi i pomoć 05. prosinca 2016.

Pet najsmrtonosnijih ženskih bolesti nakon raka i bolesti srca

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Tumorske i srčane bolesti su najčešći uzroci smrtnosti sredovječnih žena. Prema statistikama i ovisno o dobi žene, ove dvije bolesti uzrok su smrti kod ukupne ženske populacije u omjeru između 33 i 55 posto. Ali osim ova dva uzroka donosimo ti listu najčešćih bolesti koje odnose stotine tisuća ženskih života godišnje.

Kronične bolesti jetre

Jetra je od iznimne važnosti za vitalne biološke funkcije, čisti tijelo od toksina i pomaže mu da apsorbira nutrijente i energiju iz hrane. Najčešći uzroci bolesti jetre su virusi poput hepatitisa i prekomjerna konzumacija alkohola. Simptomi ciroze jetre su: slabost, umor, gubitak apetita i nadutost. Dr. Sharonne Hayes, profesorica na Mayo klinici objasnila je kako se mogu prevenirati bolesti jetre: održavanje zdrave tjelesne težine, zdrava prehrana i unos samo jednog alkoholnog pića dnevno su provjereni načini za očuvanje zdravlja jetre.

Je li detoks jetre uopće moguć

Kronične bolesti dišnih putova

Poznatije pod nazivom kronične opstruktivne plućne bolesti, a najveći rizik za obolijevanje od neke iz te skupine bolesti je kao što već pogađaš - pušenje. Pušenje može biti uzrok za nastanak bolesti dišnih organa, a može i pogoršati simptome, objašnjava Hayes i ističe da je čest uzrok respiratornih bolesti i rad na građevini ili u nekim proizvodnim pogonima gdje osoba udiše kemikalije. Jedan od najčešćih simptoma bolesti dišnih puteva je kratak dah (plitko disanje). Bolest se obično sporo razvija pa simptomi ne dolaze jako do izražaja što je i najčešći razlog da se bolest dijagnosticira kad je već u poodmakloj fazi. Ako povremeno imaš osjećaj kao da se boriš za dah i ako ti se taj simptom pojavio iznenada obrati se liječniku.

4 koraka do pravilnog disanja

Dijabetesu | Author:

Dijabetes

Dijabetes nastaje kada tvoje tijelo više ne može regulirati količinu šećera u krvi. S vremenom dijabetes uzrokuje niz drugih bolesti kao što su bolesti srca, oštećenje živaca i bubrega. Dijabetes tip 1 je autoimuna bolest uslijed koje tijelo ne može  proizvoditi inzulin i od nje obolijeva oko 5 posto stanovništva. Dijabetes tip 2 je stečeni i onemogućava guštereči da koristi inzulin koji tijelo proizvodi. Dijabetes tip 2 u Hrvatskoj i svijetu poprimio je razmjere epidemije. Neki rani znakovi dijabetesa su učestalo mokrenje, stalni osjećaj žeđi, pretjeran umor, problemi s vidom i osjećaj gladi čak i nakon obroka. Stručnjaci kažu da je dijabetes tip 1 najčešće uzrokovan genetskim nasljeđem i okidačima iz  okoliša u ranom djetenjstvu. Nastanak dijabetese tipa 2 može se prevenirati promjenom životnog stila koji podrazumijeva zdravu prehranu i preporučenu tjelesnu težinu.

Kako vježbati s dijabetesom?

Gripa i upala pluća

Većinu zdravih odraslih osoba gripa će tek onemogućiti u obavljanju svakodnevnih poslova i prisiliti ih da ostanu u krevetu nekoliko dana uz povišenu temperaturu i zimicu. Ali za one koji već imaju narušeno zdravstveno stanje, osobito ako se radi o krvožilnim i bubrežnim bolestima, gripa može uzrokovati komplikacije sa smrtnim ishodom. Gripa, također može uzrokovati upalu pluća, koja također može biti fatalna ako je pridružena kroničnim bolestima. osobe koje spadaju u rizičnu skupinu trebaju su čuvati prehlada, a mogu razmisliti i o cjepivu protiv gripe.

Sedam neprijatelja imuniteta

Zena-Gripa | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Sepsa

Sepsa je infekcija krvi i nju dobivaju osobe koje su već bolesne, kaže Hayes. Sepsa obično počinje kao infekcija u nekom drugom dijelu tijela u plućima, urinarnom traktu, koži ili bubrezima. Ta se infekcija s vremenom širi na krvotok, gdje dolazi do stvaranja krvnih ugrušaka i mogućeg otkazivanja organa. Osobe s oslabljenim imunitetom i postojećim zdravstvenim teškoćama spadaju u rizičnu skupinu za dobivanje sepse, objašnjava Hayes i dodaje da sepsa može utjecati na svakoga, ako se infekcija ne liječi. Po pitanju prevencije se može učiniti puno toga, kaže Hayes, ali iznenadne simptome treba shvatiti ozbiljno. Iznenadna zimica, ubrzano disanje i pojačano lupanje srca su simptomi sepse, ali problem je i što su to simptomi pretjerane tjelesne aktivnosti ili prehlade pa ih je teško shvatiti ozbiljno. Hayes kaže da osobe starije životne dobi kao i one s kroničnim i težim bolestima ove simptome moraju shvatiti ozbiljno i odmah potražiti liječničku pomoć.

Svake tri do četiri sekunde sepsa ugasi jedan život

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.