Nedavna istraživanja također povezuju gazirana pića zaslađena šećerom s depresijom, bolestima jetre i preranom smrću.
Gazirana pića i druga slatka pića ne uzrokuju samo debljanje, već mogu povećati i vaše izglede za razvoj raka, bolesti srca, moždanog udara, dijabetesa, depresije i brojnih drugih ozbiljnih zdravstvenih problema, piše Everyday Health.
Sveobuhvatni znanstveni pregled 25 istraživanja u kojima je sudjelovalo više od 22 milijuna ljudi otkrio je da čak i malo povećanje redovite konzumacije pića zaslađenih šećerom može povećati rizik od ozbiljne bolesti, pa čak i rane smrti.
"Dokazi sugeriraju da bi pojedinci – i odrasli i djeca – trebali ograničiti konzumaciju pića zaslađenih šećerom", kaže autorica studije Shutong Du, istraživačica s odjela za epidemiologiju na Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health u Baltimoreu. "Strategije javnog zdravlja trebale bi se hitno posvetiti problemu s prekomjernim unosom pića zaslađenih šećerom i poboljšanju kvalitete prehrane i zdravlja ljudi", dodala je Du.
Mnoge zdravstvene posljedice unosa previše šećera
Analiza, objavljena u The Annual Review of Nutrition, otkrila je da je u prosjeku konzumiranje većih količina običnih gaziranih pića (sa šećerom), voćnih napitaka, sportskih napitaka, energetskih napitaka, zaslađenih voda te napitaka od kave i čaja s dodanim šećerom povezano s lošijim zdravstvenim ishodima za razliku od pijenja manjih količina.
Rezultati istraživanja pokazali su da svakodnevni unos gaziranog ili sličnog pića od dva decilitra povećava rizik od umiranja iz bilo kojeg razloga za 4,2 posto, a posebno rizik od umiranja od bolesti srca za 8,2 posto.
Kada je riječ o specifičnim bolestima, dnevni unos pića od 2 dcl povezan je s 15,2 posto povećanim rizikom od koronarne bolesti srca, 6,8 posto povećanim rizikom od moždanog udara i 27 posto povećanim rizikom od dijabetesa.
Uspoređujući najveću i najnižu konzumaciju pića zaslađenih šećerom u više od desetak studija, Du i suradnici uočili su veću vjerojatnost steatoze jetre povezane s metaboličkom disfunkcijom (47 posto), bubrežnih kamenaca (38 posto) i depresije (31 posto više).
“Alarmantno je koliko pića zaslađena šećerom negativno utječu na svaki dio našeg tijela”, kaže Elaine Hon, stručnjakinja za skrb o dijabetesu i obrazovanje u Stanford Health Careu u Kaliforniji. “Bila sam iznenađena da pića zaslađena šećerom također mogu utjecati na depresiju. To mi govori da šećer osim što utječe na naše fiziološko zdravlje, utječe i na naše mentalno blagostanje”, kaže ona.
Osim toga, studija je potvrdila ono na što su nas stomatolozi godinama upozoravali. “Oni s najvećom konzumacijom zaslađenih pića u odnosu na najmanju su imali 94,8 posto veće izglede za karijes i propadanje zuba”, kaže Du.
Trajni utjecaj na djecu
Uz negativne ishode za odrasle, analiza je otkrila utjecaj gaziranih i slatkih pića i na djecu. Konkretno, nalazi su pokazali da je svako povećanje dnevne količine pića zaslađenih šećerom povezano s povećanjem BMI-ja (indeksa tjelesne mase) za 0,06 jedinica u razdoblju od jedne godine.
Hon, koja nije bila uključena u studiju, upozorava da djeca s visokim indeksom tjelesne mase imaju veću vjerojatnost da će u odrasloj dobi razviti pretilost, što ih može dovesti u opasnost od budućih zdravstvenih komplikacija.
“Ako djeca konzumiraju više napitaka zaslađenih šećerom, to bi moglo rezultirati sveukupno lošom prehranom, budući da pića mogu zamijeniti kalorije iz visokokvalitetne hrane”, kaže Hon.
Kako zaslađena pića štete tijelu?
Gazirana pića i druga slatka pića mogu biti puna šećera. Prema novim preporukama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), djeca i odrasli trebali bi ograničiti unos slobodnih šećera na maksimalnih 10 % ukupnog energetskog unosa. Ovo bi značilo da, primjerice, dnevni jelovnik od 2 000 kcal ne bi smio sadržavati više od 50 g slobodnih šećera.
Preporuke stručnjaka za muškarce su da ne konzumiraju više od 9 žličica dodanog šećera dnevno, a za žene da ne unose više od 6 žličica šećera dnevno iz hrane i pića. Ipak, samo jedna čaša od 3,5 dl gaziranog pića sadrži oko 9 žličica dodanog šećera.
Osim toga, ova slatka pića brzo ulaze u sustav, brzo povećavaju šećer u krvi i stvaraju val inzulina. Kada se to ponavlja, stanice postaju otporne na inzulin, što znači da ne reagiraju kako bi trebale na inzulin (hormon koji vaša gušterača proizvodi, a neophodan je za regulaciju razine šećera u krvi). To može dovesti do razvoja dijabetesa tipa 2, debljanja i pretilosti.
"Svi zdravstveni problemi u ovoj studiji povezani su s viškom kalorija i porastom šećera u krvi i inzulina", kaže Lindsay Malone, instruktorica na odjelu za prehranu na Medicinskom fakultetu Sveučilišta Case Western Reserve u Clevelandu. "Pića zaslađena šećerom su zapravo jedna navala kalorija koja većini ljudi nije potrebna, a tijelo teško podnosi višak kalorija. Kao rezultat toga, vidimo da se masnoća počinje nakupljati u jetri i proizvodnja tjelesne masti raste”, objasnila je Malone.
Prevelika količina šećera iz ovih pića također može povećati "loše" masnoće u krvi, što dovodi do zadebljanja stijenki arterija, što povećava rizik od moždanog udara, srčanog udara i bolesti srca.
Prema rezultatima Američkog društva za borbu protiv raka, slatka pića mogu povećati rizik od raka iz više razloga, uključujući pretilost, visoku razinu šećera u krvi i upale.
Također, unosom zaslađenih pića mogu se povećati izgledi za depresiju jer prekomjerna količina šećera može poremetiti normalne funkcije neurotransmitera i kemikalija u mozgu povezanih s raspoloženjem.
Izbjegavajte gazirana i zaslađena pića
Želite li izbjeći probleme koje mogu prouzročiti zaslađena pića, zdravstveni stručnjaci preporučuju da pijete više vode ili napitke poput nezaslađenog čaja i kave.
Hon preporučuje da se poduzmu postupni koraci prema smanjenju želje za šećerom, kao što je recimo ispijanje 90 posto vode sa samo malo soka za okus.
"Zamijenite gazirane sokove mineralnom vodom", kaže Malone, koja nije bila uključena u studiju. “Obogatite svoju vodu limunom, limetom, narančama, krastavcima ili svježim začinskim biljem. Vrućem čaju ili kavi dodajte cimet ili začin od bundeve (pumpkin pie spice – mješavina začina- cimet, đumbir, korijander, muškatni oraščić i klinčić)”, predložila je.
Malone dodaje da pića koja sadrže umjetna sladila umjesto šećera možda nisu rješenje jer se povezuju s poremećajem crijevnog mikrobioma i inzulinskom rezistencijom.