Smatraš li da pretjeruješ sa šećerom i proizvodima koji ga sadrže te da to loše utječe na tvoje zdravlje, razmisli o apstinenciji od šećera. Ako do sada još nisi obavila trodnevnu apstinenciju od šećera, trebala bi započeti već danas!
Imaj na umu da iz svoje prehrane uklanjaš toksin pa su moguće nuspojave apstinencije: umor, zamagljenost uma, glavobolje i jake žudnje. Da, neugodni su, ali ti znakovi govore da se tvoje tijelo rješava toksina i priprema za potpuno nov, zdrav život. Za nekoliko dana osjećat ćeš se sjajno, čim tvoje tijelo bude slobodno od svog suvišnog šećera koji si nosila u njemu.
Trodnevni plan uključuje zabranjenu hranu, dodatno dopuštenu hranu i savjete. Jelovnike za plan apsitencije od šećera možeš pronaći u knjizi Život bez šećera, nutricionistice Brooke Alpert i dermatologinje dr. Patricia Farris. Više o knjizi, u izdanju Mozaik knjige saznaj ovdje. U nastavku pročitaj dio iz knjige koji se odnosi na izbor hrane i kuhanje.
Hrana dopuštena tijekom trodnevne apstinencije od šećera
- šalica nezaslađene crne kave na dan
- nezaslađen zeleni ili biljni čaj, u neograničenim količinama
- najmanje 1,8 litara vode na dan (gazirana voda bez natrija je u redu)
- bjelančevine: krto crveno meso, svinjetina, piletina, puretina, riba, školjke, jaja, tofu ili mahunarke (preporučene količine ovise o spolu, godinama i zdravstvenom stanju)
- povrće: dopušteno povrće u neograničenim količinama
- voće: limun ili limeta, za napitke ili kuhanje
- orašasti plodovi: porciju od 30 g možeš pojesti do dva puta na dan kao međuobrok
- dodaci i ulje za kuhanje: crveni vinski ocat, balzamički ocat ili jabučni ocat, maslinovo ulje, kokosovo ulje ili maslac za kuhanje
- začinske trave i začini: u neograničenim količinama
Zabranjeno
- sva umjetna sladila – a to uključuje i dijetne napitke
- alkohol
- mliječni proizvodi (osim malo maslaca za kuhanje)
- pšenica ili drugi škrobovi, kao što su tjestenina, žitne pahuljice, riža, kvinoja i tako dalje
- dodani šećer bilo koje vrste
- voće (osim limuna ili limete za napitke i za kuhanje)
Tehnike kuhanja
- prženje/pirjanje
- stir-fry - tehnika brzog prženja
- poširanje
- kuhanje na pari
- kuhanje
- upotreba zdravih ulja i masnoća - maslinovo ulje, kokosovo ulje ili maslac za kuhanje
Saznaj koja su ostala osnovna pravila za zdravu prehranu