Zdravlje Simptomi i pomoć 25. srpnja 2023.

Nealkoholna masna jetra: Zaslađena pića imaju isti učinak kao i alkohol

Foto: shutterstock Hrvatski znanstvenici otkrili su koji mehanizam u masnoj jetri dovodi do oštećenja
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Iako se bolesti jetre najčešće vežu uz pretjeranu konzumaciju alkohola, bolest nealkoholne masne jetre česta je kronična bolest jetre zapadne civilizacije koja počinje nakupljanjem masti u jetri.

Uzrok je čak 75 posto kroničnih bolesti jetre, a osobito zabrinjava činjenica da je sve češći uzrok kronične bolesti jetre u djece.

Dva tipa nealkoholne masne jetre

Bolest se dijeli u dvije podskupine: nealkoholnu masnu jetru (nonalcoholic fatty liver, NAFL) i nealkoholni steatohepatitis (nonalcoholic steatohepatitis NASH) kojeg karakterizira upala i agresivniji je oblik bolesti. "O ozbiljnosti ove bolesti dovoljno govori činjenica da tijekom 10 godina oko 20 posto bolesnika s NASH-om razvije cirozu jetre, a 10 posto ih umre. Registri transplantacije jetre pokazuju da je NAFLD indikacija za transplantaciju u 10 posto transplantiranih bolesnika", objašnjava prof.dr.sc. Boris Vucelić, gastroenterolog.

Javlja se u 40. i 50. godinama života

Bolest nealkoholne masne jetre uzrok je čak 75 posto kroničnih bolesti jetre, a osobito zabrinjava činjenica da je sve češći uzrok kronične bolesti jetre u djece. Ako se ne liječi, prvenstveno promjenom prehrambenih navika i nezdravih stilova života, ova bolest može prouzročiti ozbiljno oštećenje jetre te pogoršati ostale oblike kroničnog oboljenja jetre.

"Učestalost ove bolesti u populaciji rapidno raste kao što raste i učestalost rizičnih čimbenika za ovu bolest. To su na prvom mjestu debljina, šećerna bolest tipa 2, poremećaji lipida, hipertenzija. Bolest se najčešće javlja u dobi od 40 i 50 godina i čini se da je podjednako prisutna u oba spola. U djece je bolest češća u djevojčica", pojašnjava Vucelić.

Razlika alkoholne i nealkoholne masne jetre

Većina bolesnika s bolešću nealkoholne masne jetre nema simptoma. Međutim, u izraženijim oblicima bolesti mogu se osjetiti simptomi poput umora, slabosti i malaksalosti te osjećaja tupe boli pod desnim rebrenim lukom. "Alkoholna bolest jetre, njena težina i razvoj, ovise o unosu alkohola (količina i trajanje). Bolest se zaustavlja prestajanjem unosa alkohola, tako da alkoholna ciroza u slučaju apstinencije ima bolju prognozu u odnosu na ciroze zbog drugih uzročnih čimbenika. Nealkoholna masna jetra je opasna jer je bez simptoma prije razvoja uznapredovale bolesti (pojave ciroze). Njeno liječenje je kompleksno i ne dovodi do brzih rezultata", govori Vucelić i kaže da specifičnih lijekova nema te da prije svega, treba uvesti promjene u načinu prehrane i fizičke aktivnosti te djelovati na rizične faktore za razvoj bolesti.

Možda te zanima... Kad jetra kaže da: Namirnice koje voli tvoja jetra Hrana Jetra-V Možda te zanima... 6 znakova da jetra ne radi onako kako bi trebala Zdravlje

"Kod bolesti nealkoholne masne jetre potrebno je postupno regulirati tjelesnu težinu jer nagli gubitak težine može pogoršati bolest. Bitna je i redovita fizička aktivnost, trebalo bi, po mogućnosti, svaki dan brzo hodati barem pola sata. Nužne su i intervencije u prehrani. Uz uobičajene prehrambene mjere koje se prepisuju, maslinovo ulje, kava i omega-3 masne kiseline pokazali su se kao korisni dodaci prehrani za očuvanje zdravlja jetre", savjetuje liječnik.

Zaslađena pića imaju isti učinak kao i alkohol

"Unos zaslađenih pića povećava rizik od razvoja nealkoholne masne bolesti jetre iz razloga što se masnoća akumulira u jetri zbog učinka fruktoze iz takvih napitaka koja potiče stvaranje masnoće. Dodatno, akumulaciju masti u jetri povećava i unos aspartama te karamel bojila koja gazirana pića sadrže, a povezuju se s povećanjem inzulinske rezistencije i upale u organizmu", objašnjava Mirja Jošić, nutricionistica i kaže da dva tipa prehrane igraju važnu ulogu u dijetoterapijskom pristupu, a radi se o Mediteranskoj prehrani i DASH dijeti. Između ostalog nekoliko namirnica može imati poseban povoljan učinak na zdravlje jetre kod oboljelih od NAFLD- a, a radi se o ribi, orašastim plodovima, kavi, mahunarkama i probiotičkom jogurtu...pušači završavaju svoju priču puno ranije nego bi trebali.

 

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Doznajte više o DASH dijeti.

Dijagnoza nealkoholne masne jetre

"Povećana jetra javlja se u 20 posto bolesnika kod uznapredovale bolesti. Laboratorijski se nalaze povišene aminotransferaze, gdje je ALT viši od AST za razliku od alkoholne bolesti jetre gdje je taj odnos obrnut. Važno je prepoznati činjenicu da stupanj povišenja enzima nije nužno povezan s težinom jetrenog oštećenja. Ostale dijagnostičke metode su ultrazvuk jetre, kompjutorizirana tomografija (CT), magnetska rezonancija (MRI) te biopsija jetre", objašnjava prof.dr.sc. Boris Vucelić, gastroenterolog.

Detoks jetre gorkom soli.

Kada je nužna transplantacija jetre?

Bolest može dovesti do razvoja ciroze jetre sa svim komplikacijama ciroze jetre te do razvoja hepatocelularnog karcinoma. Stoga se kod teških i uznapredovalih oblika bolesti sve češće mora koristiti transplantacija jetre kao metoda spasa. Bolest se najčešće javlja u dobi od 40 do 50 godina i čini se da je podjednako prisutna u oba spola.

Top namirnice protiv masne jetre

  • Sitna plava riba te druga riba bogata omega – 3 masnim kiselinama može biti od koristi jer se u nekim studijama pokazalo kako omega – 3 masne kiseline mogu sniziti povišene vrijednosti jetrenih enzima, poboljšati regulaciju glukoze, smanjiti trigliceride.
  • Kava - velika studija u kojoj je sudjelovalo više od milijun ispitanika pokazala je kako 2 šalice kave na dan mogu smanjiti rizik od razvoja dijabetesa za 12 posto. Preliminarni rezultati nekoliko studija su obećavajući i kazuju kako kava ima blagotvoran utjecaj na smanjenje jetrenih enzima i razine upale.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

  • Probiotički jogurti - osobito oni koji sadrže kulture Lactobacillus acidophilus i Bifidobacterium lactis mogu biti od koristi za zdravlje jetre što pokazuju neka istraživanja u kojima je unos 300 g probiotičkog jogurta tijekom 8 tjedana poboljšao nalaz jetrenih enzima i kolesterola.
  • Orašasti plodovi - kao odličan prirodni izvor vitamina E i drugih korisnih nutrijenata poželjni su u prehrani oboljelih od nealkoholne masne bolesti jetre. Preporučuje se svakodnevna konzumacija badema, oraha i lješnjaka. Ne pretjeruj s količinom zbog kalorija.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.