Zdravlje 31. srpnja 2024.

Kako vas izbacivanje šećera u vrijednosti od jedne krafne dnevno može učiniti biološki mlađima

Foto: Freepik
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Izbacivanje samo 10 grama šećera svaki dan moglo bi značajno sniziti vašu biološku dob, pokazuje studija.

Istraživači sa Sveučilišta Kalifornija u San Franciscu odabrali su gotovo 350 žena kako bi proučili na koji način prehrana bogata vitaminima i mineralima, kao i ona prepuna šećera, utječe na "epigenetski sat" sudionica. Ovo istraživanje koristilo je uzorke sline za procjenu biološke starosti osobe – starosti naših stanica – na temelju promjena u njihovoj DNK, piše Daily Mail.

Znanstvenici su otkrili da su žene koje su bile na mediteranskoj prehrani u prosjeku imale "značajno nižu" biološku dob od onih na prehrani bogatoj šećerom. Procijenili su da bi odricanje od samo 10 grama dodanog šećera dnevno - jedna krafna, naprimjer - vaš biološki sat mogao vratiti za dva mjeseca.

prijateljice vino Možda te zanima... 8 navika koje mogu produžiti životni vijek za 23 godine Zdravlje

Studija je dio sve većeg broja istraživanja koja sugeriraju da dodani šećer može "ostariti" stanice. "Znali smo da su visoke razine dodanih šećera povezane s pogoršanim metaboličkim zdravljem i ranom bolešću, vjerojatno više od bilo kojeg drugog prehrambenog čimbenika", rekla je dr. Elissa Epel, suautorica studije i profesorica na Odsjeku za psihijatriju i bihevioralne znanosti UCSF-a.

"Sada znamo da je ubrzano epigenetsko starenje u pozadini ovog odnosa, a ovo je vjerojatno jedan od mnogih načina na koji pretjerani unos šećera ograničava zdravu dugovječnost", dodala je.

Istraživači su prikupili podatke o hrani koje su prijavile 342 žene u dobi od 36 do 43 godine, s prosječnom dobi od 39 godina. Većina je žena također bila pretila, s prosječnim ITM od 32,5. U prosjeku, sudionici su prijavili dnevni unos dodanog šećera od 61,5, što je dvostruko više od preporučenog unosa Američkog kardiološkog udruženja.

Otkriveno je da žene koje su najbliže mediteranskoj prehrani, koja daje prednost hrani bogatoj vlaknima, vitaminima i antioksidansima, imaju najnižu biološku dob.

Možda te zanima... Dijeta koja "kopira" povremeni post može smanjiti biološku dob i pomoći u gubitku kilograma Dijeta

Međutim, svaki gram dodanog šećera povećava biološku starost. Ali, eliminacijom 10 grama šećera dnevno – primjerice, jedne krafne ili tri keksa s komadićima čokolade – mogli biste preokrenuti starenje za 2,4 mjeseca.

"Prehrana koju smo proučavali usklađena je s postojećim preporukama za prevenciju bolesti i promicanje zdravlja, te posebno naglašava moć antioksidativnih i protuupalnih nutrijenata", rekla je dr.Dorothy Chiu, glavna autorica studije i postdoktorska istraživačica na UCSF Osher Centru za integrativno zdravlje.

Biološka dob razlikuje se od kronološke jer gleda koliko su stare vaše stanice, a ne koliko ste rođendana imali. Što su stanice starije, to se više troše, što ljude izlaže većem riziku od kroničnih bolesti poput raka.

Postojalo je nekoliko ograničenja studije, uključujući korištenje podataka koje su sudionice same prijavljivale, što bi moglo dovesti do pristranosti. Osim toga, tim je primijetio da je potrebno više istraživanja kako bi se utvrdilo može li dodani šećer uzrokovati ubrzano biološko starenje. Studija je objavljena na JAMA Network Open

Možda te zanima... Uz ovih 8 navika dokazano možete usporiti biološko starenje za 6 godina Dijeta

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.