Zdravlje Simptomi i pomoć 07. studenoga 2016.

Provjeri imaš li i ti neki od faktora rizika metaboličkog sindroma

struk
Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Važno je biti zadovoljan vlastitim izgledom, a želja za određenom građom tijela zapravo može poslužiti kao motivacija za promjenu životnih navika, ali prioritet se definitivno stavlja na zdravlje.

Metabolički sindrom je ime za grupu faktora rizika koji vode prema raznim zdrastvenim problemima poput krvožilnih bolesti, dijabetesa i infarkta.

Da bi osoba bila dijagnosticirana s metaboličkim sindromom, mora imati barem 3 od 5 navedenih karakteristika:

  • abdominalna pretilost (opseg struka >102cm za muškarce te > 88cm za žene)
  • povišen krvni tlak (>140/90 mmHg)
  • povišena razina glukoze u krvi (>5,5 mmol/L, tj. 99 mg/dL)
  • povišena razina triglicerida u krvi (>1,7 mmol/L, tj. 150 mg/dL)
  • snižena razina HDL-a u krvi (>1,0 mmol/L, tj. 40 mg/dL za muškarce te >1,3 mmol/l, tj. >50 mg/dL za žene)

Kako provjeriti ključne vrijednosti?

Ukoliko imaš najmanju sumnju da možda premašuješ neku od navedenih graničnih vrijednosti, izmjeri opseg struka krojačkim metrom i provjeri krvni tlak. Ako imaš oba faktora rizika, zatraži kod liječnika uputnicu za cjelovitu krvnu sliku kako bi se provjerile ostale vrijednosti. 

Povišen_Krvni_Tlak | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Moguće je da osoba ima samo jedan od navedenih faktora rizika, ali se oni dosta često pojavljuju zajedno. Zašto se pojavljuju zajedno? Zato što imaju zajedničke uzroke: prekomjerna količina masnog tkiva, inzulinska rezistencija i manjak fizičke aktivnosti.

Usvajanjem ovih ključnih navika možeš prevenirati različite bolesti

Farmaceutska industrija je ovdje ponudila svoje klasično rješenje, koje se čini najjednostavnije, ali je isto tako najmanje učinkovito – nudi tablete za krvni tlak, tablete za šećer, tablete za trigliceride i tablete za kolesterol.

Zdrav razum nalaže da treba riješiti uzrok problema, ali farmaceutska industrija se samo bavi simptomima. Sjeti se koji su uzroci jer je iste vrlo lako moguće riješiti, a time i problem, zdravom i ujednačenom prehranom te redovitom fizičkom aktivnošću

Je li dobra forma važnija za zdravlje od vitkosti?

Više o ovoj temi i vježbanju prati na Facebook stranici autora

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.