Zdravlje Simptomi i pomoć 09. travnja 2019.

Pomaže li začinjena hrana protiv raka pluća?

Čili
Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Istraživači sa Sveučilišta Marshall ispitali su učinke kapsaicina (spoja koji čili papričicama daje njihov ljuti karakter) i otkrili da može zaustaviti početak metastaze raka. Samo jedan od deset pacijenata je još uvijek živ pet godina nakon dijagnoze raka pluća, a razlog tako velike smrtnosti su metastaze koje se prošire na druge organe u tijelu.


Istraživači sa Sveučilišta Marshall u Zapadnoj Virginiji ispitali su učinke kapsaicina na tri vrste stanica raka u laboratoriju. Tim znanstvenika otkrio je da je spoj zaustavio prvi korak širenja raka, poznat kao metastaze. A testovi na miševima koji su se borili s metastatskim rakom pokazali su da su oni koji su konzumirali kapsaicin imali manje površine agresivnih stanica raka u plućima.

Daljnja ispitivanja pokazala su da metastaze raka pluća potisnute kapsaicinom blokiraju protein koji igra ulogu u rastu stanica, zvanom Src. Rezultati su predstavljeni na godišnjem sastanku Američkog društva za istraživačku patologiju u Orlandu na Floridi.

Čili_1 Možda te zanima... Pet super zdravih činjenica o čili papričicama Hrana

 

Jamie Friedman, kandidat za doktorat koji je vodio studiju, rekao je: "Rak pluća i drugi karcinomi obično metastaziraju na sekundarne lokacije poput mozga, jetre ili kosti, što ih čini teškim za liječenje. Naša studija sugerira da bi prirodni spoj kapsaicin iz čili paprike mogao predstavljati novu terapiju u borbi protiv metastaza kod pacijenata s rakom pluća."

Friedman je dodao: "Nadamo se da će se jednog dana kapsaicin moći koristiti u kombinaciji s drugim kemoterapeuticima za liječenje raznih vrsta raka pluća."

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

 

Što je rak pluća?

Rak pluća je jedan od najčešćih i najtežih vrsta raka. Po postotku oboljelih od raka pluća Hrvatska je u europskom vrhu, to je najčešći oblika raka kod muškaraca, a drugi po redu kod žena; najčešći je uzrok umiranja od malignih bolesti, a teško se dijagnosticira i slabo liječi. Svake godine u Hrvatskoj se zabilježi oko 2.500 novih slučajeva raka pluća. Godine 2008. u svijetu je otkriveno 1,61 milijun novih slučajeva, a iste godine od njega je umrlo 1,38 milijuna ljudi.

"To je kao da svaki dan padne jedan zrakoplov Boeing 797. Da se to dogodi, bila bi to velika medijska vijest, no o ovome se malo govori", rekla je mr. sc. Sandra Karabatić za Hrvatsku ligu protiv raka. 

Broj oboljelih je u stalnom porastu, no dok kod muškaraca uglavnom stagnira, kod žena ubrzano raste, što se može pripisati tzv. afirmaciji žena, odnosno izjednačavanju s muškarcima i u dobru i u zlu, odnosno i u pušenju (pogledajte grafikon dolje; kliknite za povećanje). Prema podacima Registra za rak, u Hrvatskoj je 2011. dijagnosticirano 2.920 novooboljelih od raka pluća, od čega 768 slučajeva u žena i 2.152 u muškaraca. Kod žena se broj oboljelih s 514 u 2008. u 2011. povećao na 768, što je porast od gotovo 50 posto u tri godine, piše na portalu Hrvatske lige protiv raka.


Većina pacijenata koji dobiju rak pluća, koji je često bez simptoma u svojim najranijim fazama, su pušači ili bivši pušači. Iako je  klinička upotreba kapsaicina pokazala rezultate, zahtijevat će prevladavanje njegovih neugodnih nuspojava, koje uključuju iritaciju probavnog sustava, grčeve u želucu i osjećaj pečenja.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

 

Znanstvenici kažu da kapsaicin aktivira stanični receptor zvan TRPV1, on kontrolira kojim se tvarima rak može hraniti. Kako sve više stanica raka umire, tumor prestaje rasti.

Možda te zanima... Rak pluća može postati kronična bolest, a oboljeli danas mogu živjeti 10 godina duže! Zdravlje


Drugi eksperimenti su otkrili da obitelj spojeva kapsaicina može ubiti stanice raka napadajući njihov mitohondrije. No, stručnjaci su u više navrata upozorili da je malo vjerojatno da bi samo konzumiranje mnogo začina moglo pomoći u borbi protiv bilo kojeg oblika raka.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.