Zdravlje 20. svibnja 2024.

Na TikToku sve popularnije podmazivanje pupka za koje mnogi tvrde da pomaže u mršavljenju i smanjenju stresa

Foto: Pexels
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Podmazivanje pupka uljem, posebno ricinusovim, već je neko vrijeme poznati trend na TikToku, a mnogi pobornici tvrde da pomaže kod mršavljenja, ublažavanja stresa pa čak i u prevenciji raka. Potrebno je umasirati samo nekoliko kapi ulja u pupak i na područje oko njega.

Iako nije riječ ni o čemu novom, već o ayurvedskoj praksi, trend podmazivanja pupka (#naveloiling) prikupio je više od 11,5 milijuna pregleda. Kako je trend postajao sve popularniji, rasle su i upitne tvrdnje o njegovim zdravstvenim prednostima, a mnogi korisnici društvenih mreža sugeriraju da može liječiti sve, od hernije (bruh ili kila) i cista do fibroida i endometrioze. Neki su čak i tvrdili da može potaknuti mršavljenje i ublažiti stres. No, što kažu stručnjaci?

Zdravstvene prednosti podmazivanja pupka su preuveličane

"Sugestije da ulje može izliječiti spomenuta stanja je neodgovorno i štetno za ljude koji boluju od tih stanja jer nema znanstvenih dokaza koji bi sugerirali da može", rekla je za Healthline dr. Sarah Jenkins, liječnica opće prakse i stručnjakinja za žensko zdravlje. Dodala je da su mnoge tvrdnje o podmazivanju pupka usredotočene na zdravstvene probleme koji su vrlo složeni i zahtijevaju znanstveno dokazane intervencije.

Jedan od razloga zašto zagovornici hvale podmazivanje pupka kao "čudesnu terapiju" je taj što kažu da pupak ima preko 70.000 vena koje se protežu kroz cijelo tijelo. Ipak, liječnica Gabrielle McCauley rekla je da to jednostavno nije istina.

"Pupak je u biti ožiljak koji ostaje nakon što je pupčana vrpca - koja je fetusu osiguravala kisik i hranjive tvari - prerezana", objasnila je. “Sadrži krvne žile, a pupčana vrpca obično se sastoji od jedne vene i dvije arterije. Međutim, to nije ekvivalentno tvrdnjama o 70.000 vena”.

Možda te zanima... Bol u pupku može upućivati na pet bolesti Zdravlje

Može li podmazivanje pupka pomoći u mršavljenju?

Za podmazivanje pupka pobornici trenda su najviše koristili ricinusovo ulje te tvrde da im je poboljšao probavu i san te smanjio stres. Neki su ga čak i pili pa su se osjećali i do dvije kile lakšima. Iako se ricinusovo ulje prije znalo koristiti kao prirodni laksativ i za poticanje trudova, ne preporučuje se njegovo korištenje ni u jednoj od ovih situacija zbog sigurnosnih razloga. 

Istraživači su otkrili da se glavna masna kiselina u ricinusovom ulju, ricinolna kiselina, veže na receptore na mišićnim stanicama u debelom crijevu. Kada ju apsorbiraju ti receptori, dolazi do kontrakcije mišića i lakšeg obavljanja velike nužde. Ovaj laksativni učinak je razlog zašto neki vjeruju da bi ricinus mogao pomoći pri mršavljenju. Međutim, stručnjaci za Daily Mail objašnjavaju da često obavljanje velike nužde nije pravi i dugotrajni gubitak težine.

Hrana koju jedemo prolazi kroz mnoge procese prije nego što stigne do crijeva i postane stolica. Tijelo apsorbira kalorije, masnoće i većinu hranjivih tvari prije nego što dospiju u debelo crijevo. Ono što ostaje je uglavnom voda i neki minerali koji tijelu nisu potrebni. Dio toga tijelo apsorbira u debelom crijevu. Ako netko uzme ricinusovo ulje ili laksative i izgubi na težini, gubi samo vodu.

"Gubitak težine ovisi o stvaranju i trošenju energije", istaknula je Jenkins i dodala je da kvaliteta kalorija također čini razliku. Ne postoje studije koje podupiru vezu između podmazivanja pupka i gubitka tjelesne težine, no postoje mnoge koje potvrđuju vezu između manjka kalorija i gubitka težine. A prema pregledu objavljenom u časopisu Journal of Obesity and Metabolic Syndrome 2020. kalorijski deficit je najvažniji čimbenik u mršavljenju.

Međutim, mnogi drugi čimbenici igraju ključnu ulogu, zbog čega mršavljenje zahtijeva individualizirane strategije za najbolje rezultate. Poput Jenkins, McCauley nije svjesna nikakvog izravnog mehanizma pomoću kojeg podmazivanje pupka može potaknuti gubitak težine.

“Ako je netko pod kroničnim stresom, moguće je da zbog otpuštanja hormona stresa kortizola, njihova regulacija šećera u krvi bude poremećena. To može dovesti do povećanog nakupljanja masnoće u tijelu, posebno u području trbuha”, objasnila je McCauley. 

ulje Možda te zanima... Ricinusovo ulje: Kako ga koristiti za rast kose i njegu kože Zdravlje

Može li podmazivanje pupka pomoći u smanjenju stresa ?

Kao što je McCauley objasnila, jedino područje u kojem se podmazivanje pupka može pokazati korisnim jest mentalno zdravlje. Za neke ljude, masiranje ulja u kožu može pomoći u oslobađanju od stresa.

"Znanost podupire ideju da je smanjenje razine stresa važno za cjelokupno zdravlje, zbog hormona stresa koji se otpuštaju poput kortizola i adrenalina koji mogu imati loše učinke na dijelove tijela i razine hormona", dodala je McCauley. "Stoga me ne bi iznenadilo da opuštajuća aktivnost poput podmazivanja pupka može pomoći smanjiti razinu stresa kao dio holističkog pristupa dobrobiti, a zauzvrat ima pozitivan učinak na cjelokupno blagostanje". 

Možda te zanima... Tri glavna simptoma povišenog kortizola i kako ga kontrolirati Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.