Dijeta Dijetni savjeti 15. srpnja 2019.

Uz ove male promjene možeš smanjiti udio masti u tijelu

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Nedavna studija nas je naučila nešto zanimljivo o tjelesnim mastima i bolestima srca. Istraživanje - objavljeno u časopisu European Heart Journal, pokazalo je da je od ukupni količine masnoće u tijelu, važnije gdje se ta masnoća skladišti.

Za kardiovaskularni sustav puno je bolje kada se masnoća taloži u donjem dijelu tijela (stražnjica, noge i bokovi) nego u području trbuha. Gdje će se masnoća skladištiti prvenstveno ovisi o građa tijela, ali Nour Zibden, nutricionistica i dr. Robert Graham s Harvarda koji se osim klasičnom bavi i integralnom medicinom objasnili su što se može poduzeti kako bi se masne naslage rasporedile na zdraviji način:

  • Biraj složene ugljikohidrate - kao što su batat, zob i grah jer se sporije probavljaju, tako da ne povisuju naglo razinu inzulina te se masnoće ne pohranjuju u velikoj mjeri u području trbuha.
  • Izbjegavaj nezdrave masti, ali jedi one zdrave - usredotoči se na mononezasićene masne kiseline (poput onih u maslinovu ulju, orašastim plodovima i avokadu) i polinezasićene masne kiseline (kao što su omega-3 masti koje se nalaze u ribi). Pokušaj smanjiti unos zasićenih masti i posebno izbjegavaj trans masti jer one se pohranjuju tamo gdje su najopasnije za zdravlje - u području trbuha. 

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

 

  • Nauči kontrolirati svoju razinu stresa - stres povisuju razinu hormona kortizola, a on je posredno odgovoran za gomilanje masti u području trbuha. Neki stručnjaci za funkcionalnu medicinu smatraju da količina masnoća na području trbuha više ovisi o hormonima nego o onome što osoba jede.  
  • Znoji se svaki dan - svaki dan vježbaj 30 minuta, povećavajući intenzitet vježbanja dok se ne počneš znojiti, ali pazi da to nije previše jer prenaporno vježbanje izaziva stres što može biti kontraproduktivno.
  • Dovoljno spavaj - potrebno je spavati šest do osam sati svake noći. Prema Grahamu: "Manje od šest sati sna povezano je s gomilanjem masti i drugim kardio-metaboličkim komplikacijama.
  • Poveži se s ljudima oko sebe koji paze na svoj izgled i zdravlje - u studiji iz 2007. godine, izneseni su rezultati istraživanja koji su pokazali da je šansa da osoba postane pretila povećana za 57%, ako on ili ona imaju prijatelja koji je postao pretio u istom razdoblju.
Možda te zanima... Sassy voda: recept za detoks napitak za ravan trbuh Dijeta

Ako ti se masnoća skuplja na bedrima moguće je da imaš višak estrogena, a njega najbolje kontroliraju vlakna

Ako si sklona skupljanju masnih naslaga na području abdomena pokušaj usvojiti bar jedan izneseni prijedlog. Ako si građena u obliku kruške vjerojatno imaš manje rizik za razvoj kardiovaskularnih bolesti. "Akumuliranje masti u nogama, bedrima i kukovima često je povezano s viškom estrogena. Višak estrogena u tijelu znak je da se jetra i crijeva ne mogu uspješno riješiti viška iz hrane. Povišen estrogen mogu uzrokovati i štetne tvari iz okoliša koje dolaze u kontakt s hranom koju potom jedemo.

Ako nakupiš višak masnoća oko bedara, stražnjice i kukova, Zibden predlaže da povećaš unos povrća poput brokule, kupusa, karfiola i prokulica. "To povrće pomaže u detoksikaciji organizma i kontroli estrogena. Osim toga, sadrži puno vlakana i malo ugljikohidrata, što je idealno za bilo koji plan mršavljenja", objasnila je.

 
 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock


Nutricionistica, osim zelenog povrća predlaže i redovit unos hrane bogate ugljikohidratima poput zobi, psylliuma, chia sjemenki, graha te voća i povrća. "Vlakna pomažu apsorbirati slobodno plutajuće estrogen te tako kontroliraju njegovu prisutnost u tijelu. Također doprinose zdravoj ravnoteži crijevne mikrobiote, koje također mogu utjecati na hormone", objašnjava Zibden.

 
 

 Iako je masnoća koja se skuplja u području trbuha opasnija, gomilanja viška masnoće bilo gdje u tijelu u svakom slučaju nije zdravo i poželjno, stoga treba razmisliti o najprihvatljivijem režimu zdrave prehrane kao i o tjelovježbi.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.