Zdravlje 25. studenoga 2016.

Pet navika koje mogu utjecati na nepravilan rad hormona

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Hormoni imaju utjecaj na niz procesa u našem organizmu. Apetit, težina, menstruacija i seksualni nagon samo su neke od njih. Međutim, njihovo djelovanje nije samo slučajna pojava nad kojom ne možeš imati kontrolu.

Određene životne navike mogu izazvati prekomjerno ili nedovoljno lučenje određenih hormona, što se odražava na rad organa, raspoloženje i cjelokupno zdravlje. Sljedećih pet navika mogu utjecati na nepravilan rad hormona i imati utjecaj na fizičko i psihičko zdravlje.

“Ovisnost” o šećeru

Konzumiranje namirnica s previše dodanog šećera izravno je povezano s debljanjem, a višak kilograma može dovesti do otpornosti organizma na inzulin, hormon koji regulira šećer u krvotoku kako bi sve stanice organizma dobile neophodnu energiju. Rezultat neravnoteže navedenog hormona je razvoj preteče dijabetesa, koja je povezana s metaboličkim sindromom te šećernom bolesti tipa 2.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Stres u kasnim satima

Obično razina hormona stresa kortizola opada uvečer, što ti pomaže da se opustiš i zaspiš. Međutim, ukoliko u poslijepodnevnim satima osjećaš napetost, to znači da se razina kortizola povećava, uslijed čega ćeš teže zaspati.

Otkriveno zašto žene puno teže podnose stres od muškaraca

Česta nesanica

To je začarani krug: nedostatak sna povećava razinu kortizola, a kortizol utječe na razinu šećera u krvi, uslijed čega postaješ podložnija stresu i želji za brzom hranom. Kako bi uspješno smanjila razinu kortizola, potrebno je da spavaš minimalno sedam sati dnevno.

Neredovita fizička aktivnost

Fizička aktivnost često potiskuje želju za hranom. To je najčešće povezano s aerobnim vježbama, uslijed čijeg izvođenja dolazi do spuštanja razine hormona grelina (navedeni hormon potiskuje apetit).

Aerobno hodanje snizuje krvni tlak

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Olakšavanje PMS-a slatkišima

Šećer ima negativan utjecaj na mnogobrojne procese u mozgu koji su puno intezivniji tijekom PMS-a. Ukoliko si zbog PMS-a mrzovoljna i lošeg raspoloženja, šećer će sve samo pogoršati. Da, on će nakratko podići raspoloženja, ali već nakon dvadesetak minuta stanje će biti isto kao i prije, ako ne i gore. Umjesto prerađenih šećera, bolje je konzumirati prirodni: žličica meda, kruška, banana, jabuka.

"Štitnjača je bila krivac za moje debljanje i depresiju''

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.