Zdravlje Zdravlje žena 15. travnja 2021.

Pet najvažnijih vitamina u perimenopauzi i jedan trik kako se ne udebljati

Foto: shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Hormoni mogu izazvati probleme kod mnogih žena, posebno nakon ulaska u perimenopauzu. Mogu se pojaviti svakakve frustrirajuće fluktuacije, a te fluktuacije utječu na gotovo svaki aspekt života. Kada su naši hormoni neuravnoteženi, žene mogu osjetiti velike promjene raspoloženja i razdražljivost, probleme sa spavanjem, pad spolnog nagona, a mogu se i udebljati.

Zbog svega žene se mogu osjećati kao da im je i kvaliteta života iznenada dramatično pala.Postoji toliko mnogo wellness trendova vezanih uz prehranu, a u moru onih lažnih, teško je naći prave koji će ti i istinski pomoći. Kako ih ne bi morala sama tražiti, portal Poosh je razgovarao s Alisom Vitti, nutricionisticom i autoricom knjige Woman Code. Ona smatra da kada se radi o održavanju zdravlja hormona, rijetkost je da je rješenje ograničavanje unosa kalorija, već je trik u tome da svoje namirnice jedeš u točno određeno vrijeme! Biti u skladu sa svakom fazom hormonskog ciklusa veoma je teško. No, uz nekoliko Vittinih savjeta, svakako se isplati probati!

Optimiziraj svoje hormonalno zdravlje

Najvažnija stvar za normalizaciju hormona je biranje vremena za doručak, osim naravno namirnica koje jedeš. To će osigurati zaštitu ravnoteže šećera u krvi i razine inzulina. Jer ako se razina inzulina poremeti odmah ujutro s pogrešnim namirnicama, tvoji hormoni i ostatak dana će biti uneravnoteženi. 

Dakle, ono što valja napraviti jest jesti sat vremena nakon buđenja. Također, treba jesti prije nego popiješ šalicu kofeina po izboru.

Najbolji način za optimizaciju metabolizma je usklađivanje unosa kalorija s metaboličkim pomakom koji je reguliran infradijanskim ritmom koji doživljavaš tijekom 28-dnevnog ciklusa. U prvoj polovici ciklusa tvoj je metabolizam sporiji i trebala bi jesti manje kalorija u odnosu na uobičajeni unos. U drugoj polovici, lutealnoj fazi, metabolizam se ubrzava, a studije pokazuju da ti za vrijeme njega treba 279 kalorija više dnevno.

Menopauza Možda te zanima... Menopauza kuca na vrata: Evo kako olakšati simptome Zdravlje

Održavaj svoju razinu energije visokom

Ovaj se korak, opet, svodi na upravljanje razinom šećera u krvi. Dakle, jedi svaka tri sata, ali i jedi hranu koja sadrži sporo sagorijevajuće ugljikohidrate poput mahunarki i korjenastog povrća te uvrsti puno zelenog povrća za poticanje mikroelemenata u svoje obroke!

 | Author: Terra Lab Foto: Terra Lab

5 vitamina koji će ti pomoći održati hormone u ravnoteži

Kada je u pitanju dobivanja svih esencijalnih makronutrijenata i mikroelemenata potrebnih za uravnoteženje hormona, uvijek bismo se trebali prvo okrenuti hrani. Dodaci su izvrsni, ali ne postoji zamjena za dobru, cjelovitu hranu, onu koja dolazi izravno sa Zemlje. Endokrinom sustavu potrebne su određene namirnice koje sadrže određene hranjive sastojke kako bi obavila svoj posao, a evo i koje su to:

  • Magnezij - Magnezij je jedan od najvažnijih minerala koji pomaže uravnotežiti hormone. Mahunarke kao leća, slanutak, crni grah - samo su neke od namirnica koje bi trebala unositi u svoj organizam. Avokado je također koristan za tvoje hormone. Ne samo da daje magnezij, on je također pun vitamina B, vitamina K i kalija. 
  • Vitamin B - Na primjer, losos je izvrstan izvor mnogih vitamina B skupine. Sadrži B1, B2, B3, B5, B6 i B12. Lisnato povrće poput špinata, kelja, zelja, pa čak i obične zelene salate sadrži B9, također poznat kao folat. Najbolje ih je jesti sirove ili lagano kuhane na pari kako bi B9 ostao netaknut.
  • Probiotici - Probiotici su neophodni za uravnoteženje hormona. Kvalitetni probiotički dodatak zaista je dobra ideja, pogotovo, ako ne voliš hranu bogatu probioticima poput kiselog kupusa, jogurta, kefira i kombuche. Određeni sirevi, poput mozzarelle, također sadrže korisne bakterije i mogu se smatrati zdravom probiotičkom hranom, kao što je navedeno u studiji iz 2012. godine u Journal of Dairy Science.
  • Omega 3 masne kiseline - Vjerojatno već znaš koje namirnice imaju najviše omega-3 - masna riba poput lososa, srdele, skuše, orah, chia sjemenke, haringa, sjemenke lana, sjemenke konoplje, inćuni samo su neki od najboljih. 
  • Vitamin D3 - Četrdeset i jedan posto Amerikanaca ima manjak vitamina D, prema studiji objavljenoj u časopisu Nutrition Research. Iz tog je razloga jako važno uzimati visokokvalitetni dodatak vitamina D, posebno tijekom zimskih mjeseci. Vitamin D zapravo je hormon koji komunicira s ostalim hormonima, što ga čini posebno bitnim za uravnoteženje hormona.

 

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
    • Default avatar -
      ExtremeGlassLoans

      Trebate li zajam? Ekstremni zajmovi su vam dostupni i oni daju zajam u iznosu od 2,5 posto koji se primjenjuje danas i vi ćete biti zahvalni. Kontaktirajte ih na sljedeće načine. Whatsapp: +1 (631) 458-5021 E-adresa: Extremeglassloans20@gmail.com Vrijedni su povjerenja i ne varaju, jer sam od tada s njima, pa iskoristite ovu priliku da se zapanjite

    Komentiraj, znaš da želiš!

    Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.