Zdravlje Zdravlje žena 15. rujna 2020.

Menopauza kuca na vrata: Evo kako olakšati simptome

Menopauza
Foto: shutterstock Mnoge će se žene tijekom menopauze loše prisjećati riječi i imat kognitivne tegobe
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Prosječna dob ulaska u menopauzu je oko pedesete godine života. Preuranjena menopauza može nastupiti bilo kada zbog kemoterapije ili operacije te u nekim slučajevima zbog neurednog stila života.

Razdoblje perimenopauze i menopauze kod nekih žena je vrlo burno i iskuse mnoge neugodne simptome, dok druge kroz taj period prođu s neznatnim simptomima. Bez obzira na simptome, činjenica je da se tijelo mijenja. Menopauza je prirodna pojava kroz koju svaka žena prolazi kada uđe u određene godine, a znakovi mogu početi već oko četrdesete godine. Većina žena je nespremna na pojave simptoma i upada u paniku jer to označava kraj njihove plodnosti. Iako su simptomi iznenadni i traju određeno vrijeme, potpuno su prirodni. Ovo su neki od simptoma koji ukazuju na početak menopauze.

  • Neredovit ciklus - je prvi i najuobičajeniji simptom menopauze. On je rezultat nestabilnosti hormona tijela.
  • Naleti topline ili valunzi - topli, a ponekada čak i hladni valunzi događaju se iznenada i izazivaju crvenilo u licu. To se sve događa zbog pada estrogena.
  • Nesanica - žene koje prolaze kroz menopauzu mogu patiti od nesanice, uglavnom zbog valunga koji uzrokuju jako znojenje.
  • Vaginalna suhoća - nastaje zbog smanjenja proizvodnje estrogena, odgovornog za održavanje vlažnosti vagine. 
  • Napetost i anksioznost - napetost i anksioznosti ne zahvaćaju nužno svaku ženu u menopauzi, ali su učestali.
  • Ubrzan rad srca i otežano disanje - uznemirenost i osjećaj gubitka emocionalne stabilnosti su uobičajeni simptomi koji mogu  uzrokovati i ubrzan rad srca i otežano disanje. Žene koje rano uđu u razdoblje menopauze, točnije prije napunjenih 46 godina života, izložene su više nego dvostrukoj opasnosti od pojave kardiovaskularnih oboljenja, srčanih i moždanih napada kasnije u životu, pokazali su rezultati jednog američkog istraživanja.
  • Bol u udovima - zbog hormonalne neuravnoteženosti udovi polako natiču i počinju boljeti. Međutim, ukoliko je bol sve učestalija i nepodnošljivija, treba otići liječniku.
  • Hormonalna neuravnoteženost - čest simptom ulaska u menopauzu jest i postojanje hormonalne neuravnoteženosti koje se ogleda u promjenama u rastu kose. Zbog smanjenja proizvodnje estrogena može doći i do prorjeđivanja ili gubitka kose.

Svi navedeni simptomi mogu se ublažiti pravilnom prehranom, redovitim vježbanjem, nadomjesnim hormonima ili dobro odabranim dodacima prehrani. Kako mnoge žene zaziru od uzimanja nadomjesnih hormona, dobar izbor bi mogao biti biljni lijek Femiplant Oktal Pharme koji se koristi kao učinkovita alternativa hormonskoj nadomjesnoj terapiji, a testiran j je na 12 tisuća žena diljem svijeta.

Razlozi preuranjene menopauze

Prerana menopauza pogađa od 1 do 6 posto žena i javlja se prije 40., a rana menopauza između 40. i 45. godine. Menopauza je zadnja mjesečnica u životu, a u prosjeku se događa oko 50. godine. Žene u toj dobi trebaju jednom godišnje posjetiti ginekologa, a već nakon 39. godine svake dvije godine obaviti pregled dojki. Čak četiri od pet žena brojne promjene u tijelu počinju osjećati 7 do 10 godina prije nego što izgube mjesečnicu. Ta faza, u kojoj se počinje smanjivati proizvodnja ženskih spolnih hormona i dolazi do promijene hormonalnog ritma, naziva se premenopauza, a iza nje slijedili prijelazno razdoblje ili perimenopauza. Godinu dana nakon posljednje mjesečnice tijelo ponovno počinje uspostavljati hormonalnu ravnotežu te ulazi u postmenopauzu koja traje od 5 do 7 godina. Iako mnoge žene ulaze u menopauzu kad i njihove majke, to nije uvijek slučaj.

Jedan od uzroka preuranjene menopauze je zatajenje jajnika, a može biti povezano s pušenjem, izlaganjem zračenju, kemoterapiji ili kirurškim intervencijama. Žene koje iz navedenih razloga uđu u menopauzu često imaju teže simptome. Bez obzira kada je i kako nastupila menopauza simptomi su nelagodni i narušavaju kvalitetu života te je dobro odabrati adekvatnu pomoć za ublažavanje posljedica menopauze.

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

Alternativa nadomjesnoj hormonskoj terapiji prikladna i za žene oboljele od raka dojke

Jedan od lijekova Oktal Pharme je Femiplant koji je poseban što ga bez straha od nuspojava ili međudjelovanja s drugim lijekovima mogu koristiti i žene oboljele od raka dojke, endometrioze ili mioma. Femiplant je jedini biljni lijek s cimicifugom pripremljen kao 40 % izopropilni ekstrakt. Upravo je navedeni izopropilni ekstrakt najčešće proučavan oblik cimicifuge s više od 20 kliničkih studija u posljednjih 15 godina u kojima je sudjelovalo preko 12.000 žena diljem svijeta.

Femiplant ne sadrži estrogene niti ispoljava učinak sličan estrogenima. Cimicifuga u Femiplantu se primjenjuje za ublažavanje tegoba menopauze kao alternativa hormonskoj nadomjesnoj terapiji. Budući da ima centralno djelovanje slično neurotransmitorima i ne sadrži fitoestrogene, može se koristiti i u slučaju raka dojke, endometrioze ili mioma. Najveću razinu kliničkih dokaza o učinkovitosti i dobar sigurnosni profil posjeduje izopropanolski ekstrakt koji se u dnevnoj dozi 5 mg može uzimati i dulje od 6 mjeseci, uz preporuku konzultacije s liječnikom ili ljekarnikom nakon 6-12 mjeseci primjene.

Femiplant u jednom pakiranju sadrži 60 tableta i s cijenom od 125, 00 kn je najpovoljniji izbor u odnosu na slične proizvode zastupljene na domaćem tržištu.

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.