Zdravlje Zdravlje žena 15. svibnja 2022.

7 razloga zašto ti menstruacija traje kraće nego obično

Foto: Guliver/Shutterstock Štitnjačom upravljaju hipotalamus i hipofiza, dijelovi mozga koji reguliraju ovulaciju i menstruaciju
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Kada ti krene menstruacija, čini se kao da nikada neće prestati. No, počne li se odjednom 'povlačiti' prije vremena ili smanjeno curiti, umjesto razloga za slavlje, to bi moglo ukazivati na dosta problema i tjelesnih stanja.

Specijalistica ginekologije i opstetricije, Alyssa Dweck upozorava kako "Bilo kakva trajna ili novija promjena u toku menstruacije razlog je za posjetiti ginekologa", prenosi portal Women's Health.

Dweck objašnjava kako većini žena menstrualni ciklus traje od 21 do 35 dana, počevši od onog dana kada menstruacija počne pa do prvog dana sljedeće menstruacije, a menstruacija bi trebala trajati od 5 do 7 dana.

Možda te zanima... Što si ranije dobila prvu mjesečnicu, raste rizik od ovih bolesti Zdravlje

Iako Dweck naglašava kako kraće menstruacije mogu biti normalne (traje li ona 2 ili 3 dana oduvijek, ne bi te trebalo zabrinjavati), vrlo je bitno pratiti ciklus i bilježiti svaku promjenu

Lakeisha Richardson, također specijalistica ginekologije i opstetricije iz Michigana kaže kako je duljina svake menstruacije uvelike uvjetovana hormonalnim faktorima.

To znači da na tvoju menstruaciju mogu utjecati brojne stvari, od lijekova do skrivenih zdravstvenih problema. Većina je tih razloga bezopasna, no na neke bi trebalo posebno pripaziti. 

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Ovo su razlozi koje stručnjaci upozoravaju da bi mogli skratiti tijek menstruacije:

Promijenila si metodu kontracepcije

Ako si promijenila načine kontracepcije, prebacivši se na kontracepcijske pilule, to bi moglo utjecati na skraćivanje toka menstruacije, upozorava Dweck. 

Hormonalna kontracepcija velikom broju žena smanjuje količinu menstrualne krvi, a neke žene ju izgube općenito.

Piješ neke lijekove

Pored kontracepcijskih pilula, postoje i još neki lijekovi koji mogu utjecati na tok mjesečnice zbog kemikalija od kojih se sastoje. 

Lijekovi poput ibuprofena, naproksena, antidepresiva, tiroidnih lijekova i steroida mogu također skratiti tok. 

Imaš sindrom policističnih jajnika

U ovom stanju žene proizvode pretjerane količine muških hormona, koji mogu potisnuti ovulaciju. 

"Žene s policističnim jajnicima imaju dugu povijest neregularnih menstruacija", objašnjava Richardson, "Može im se dogoditi i izostanak menstruacije u nekim mjesecima, sve zbog hormonalne neravnoteže".

Objašnjava kako se ne radi o nečemu što zahtjeva hitnu medicinsku pomoć, ali bi se svakako trebala obratiti svome ginekologu. 

Možda te zanima... Stručnjaci zgroženi: Ove veganke misle kako je izostanak mjesečnice zdrav Zdravlje

Prijevremeno zatajenje jajnika

Ovo se stanje pojavljuje kod žena koje prije četrdesete godine života jajnici prestanu normalno funkcionirati, objašnjava Richardson.

Ne rade li normalno, jajnici neće proizvoditi dovoljno estrogena niti ispuštati jajašca onda kada bi trebali što dovodi do kraćih ciklusa. 

Obično se pojavljuje oko 27. godine života, no kod jedne od 1000 žena, te između 15. i 29. godine kod jedne od 100 žena. 

Dojenje

"Većina žena koja doji uglavnom neće imati menstruaciju", objašnjava Richardson. "Dojenje može odgoditi ovulaciju do 18 mjeseci, budući da tijelo potiskuje hormone uključene u ovulaciju produkcijom prolaktina, alfa-laktalbumina i sinteze laktoze.

Možda te zanima... Kako se menstruacija mijenja u dvadesetima, tridesetima i četrdesetima Zdravlje

Imaš poremećaj sa štitnjačom

Štitnjačom upravljaju hipotalamus i hipofiza, dijelovi mozga koji reguliraju ovulaciju i menstruaciju. Kada je jedan dio ovoga dijela poremećen, i drugi dijelovi organizma mogu biti. 

Pretjerano ili nedovoljno aktivna štitnjača može uzrokovati probleme s prehranom, promjene u tjelesnoj težini, u regulaciji tjelesne temperature, promjene s kosom, osjećaj anksioznosti, promjene s otkucajima srca i slično. 

U perimenopauzi si 

U periodu prije menopauze, kad ti se u tijelu događaju velike hormonalne promjene, menstruacije mogu trajati kraće. 

Uđeš li u preuranjenu menopauzu, ove bi se promjene mogle početi događati već u tridesetima.

Možda te zanima... Prvi znakovi menopauze započinju već s 30, imaš li ih i ti? Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.