Zdravlje Zdravlje žena 17. ožujka 2018.

Što si ranije dobila prvu mjesečnicu, raste rizik od ovih bolesti

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Vjerojatno se ne sjećaš onoga dana kada si dobila svoju prvu mjesečnicu, no to bi moglo biti od velike važnosti za tvoje trenutno zdravlje. Portal Hello Giggles donosi ti detalje o tome što se događa s tijelom s obzirom na vrijeme kada dobiješ prvu mjesečnicu.

Prema doktorici Jessici Shepherd, asistentici profesora porodništva i ginekologije te direktora odjela Minimalno invazivne ginekologije na Medicinskom fakultetu u Chicagu Sveučilišta u Illinoisu, "...sve je bazirano na estrogenu."

Debljanje Možda te zanima... Što višak estrogena čini tvom tijelu i kako si pomoći? Zdravlje

Opasnost od karcinoma dojke

Dobiješ li svoju prvu mjesečnicu ranije od uobičajenog, tvoje tijelo će se izlagati estrogenu u ranoj dobi, što može povećati rizik od karcinoma dojke u budućnosti. 

Istraživanja su pokazala kako žene koje dobiju prvu mjesečnicu prije dvanaeste godine života su u većem riziku od oboljenja od karcinoma dojke za čak 20% od onih kojima prva mjesečnica dođe negdje prije četrnaeste godine

Možda te zanima... Fotografija s limunima koja pomaže ženama otkriti rak dojke Zdravlje

Uranjena mjesečnica uzrokuje i probleme s tlakom u kasnijoj dobi

Još jedno istraživanje objavljeno u medicinskom časopisu Circulation pokazala je kako djevojke koje su dobile mjesečnicu oko desete godine života i ranije pod 20% većim rizikom da u kasnijoj dobi imaju problema s visokim krvnim talkom

Ono što je više zabrinjavajuće jest da su i pod 27% većim rizikom da umru od neke srčane bolesti

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock Postoje čak i neka istraživanja koja su pokazala povezanost uranjene mjesečnice s obiteljskim problemima ili traumama iz djetinjstva, što će pak rezultirati problemima s ponašanjem u budućnosti.

Postoji i pozitivna strana

One djevojke koje su dobile mjesečnicu oko desete godine života, imat će bolje pamćenje za vrijeme menopauze od onih osoba koje su ju kasnije dobile. 

Prije nego te sve ove informacije uplaše, sjeti se da su ovo tek nedavna istraživanja i ne vrijede za sve. Ipak, ako imaš neke sumnje ili pretpostavke, obrati se svom liječniku kako bi provjerila imaš li neke od gornjih bolesti ili neke od njihovih simptoma. 

Možda te zanima... Otkriveno kako menstrualni ciklus mijenja ženski mozak Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.