Zdravlje Zdravlje žena 24. listopada 2022.

Fotografija s limunima koja pomaže ženama otkriti rak dojke

Foto: Worldwide Breast Cancer Organization
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Rak dojke nastaje nekontroliranim rastom maligno promijenjenih žljezdanih stanica dojke koje u početku uništavaju zdrave okolne stanice, a daljnjim razvojem bolesti ulaze u krvni i limfni sustav te se šire u druge dijelove tijela.

Iako se najčešće pojavljuje kod žena iznad pedesete godine starosti, od raka dojke mogu oboljeti i znatno mlađe žene. Oko 1 posto oboljelih čine i muškarci. 

U svrhu podizanja svijesti o pravovremenom otkrivanju raka dojke, Svjetska organizacija za rak dojke prije nekoliko godina pokrenula je kampanju pod nazivom 'Upoznaj svoje limune' (eng. Know your lemons) kojim potiče na redovito obavljanje samopregleda. U sklopu kampanje je na stranicama organizacije objavljena sada već viralna fotografija pod nazivom 'Kako rak dojke može izgledati i kakav je na dodir'. Na fotografiji je prikazano 12 limuna koji pokazuju u kakvim sve oblicima se rak dojke može prikazati na grudima. 

 | Author: Worldwide Breast Cancer Organization Foto: Worldwide Breast Cancer Organization

Svaki od limuna je znakoviti prikaz jednog od 12 mogućih fizičkih simptoma raka dojke, a u nastavku je pojašnjenje grafičkog prikaza:

1.Thick mass - tvrdo tkivo na jednom mjestu
2.Indentation - jedan dio grudi je uvučen
3.Skin erosion - erozija kože ili oštećenje
4.Redness/heat - crvenilo/vrućina
5.Fluid discharge - istjecanje tekućine
6.Dimpling - iznenadna pojava brazda
7.Bump - kvržica
8.Growing vein - istaknuta vena 
9. Retracted nipple - uvučena bradavica
10. New shape/size - vidljiva izraslina ili naglo povećanje dojke
11.Orange peel skin - narančina kora
12.Invisible lump - nevidljiva kvržica koja se osjeća pod prstima

Nekoliko minuta da pregledaš svoje 'limune'

Dojke nemaju homogenu strukturu jer su građene od mliječnih žlijezda unutar kojih su izvodni kanalići, masnog tkiva i vezivnog tkiva te ligamenata. Žlijezde u dojci jako variraju tijekom mjesečnog ciklusa ili ako žena uzima hormonsku terapiju, izraženije su prije mjesečnice ili tijekom ovulacije. Stoga je najpouzdanije samopregled obavljati uvijek u istoj fazi ciklusa, pri kraju ili neposredno poslije mjesečnice, kada se dojke opuste. Svaka će žena sama najbolje ocijeniti kada su se dojke opustile i tako odrediti najbolji trenutak za samopregled. Samopreglede dojki treba početi u što ranijoj dobi kako bi žena dobro upoznala svoje dojke i nakon toga ih sama pratila.

Za samopregled treba odvojiti desetak minuta. Pregled treba početi promatranjem dojki u ogledalu, promatra se izgled kože i bradavica, pomičnost dojki kod podizanja obje ruke te posebno pomičnost i izgled kože kada dojku pomičemo u raznim smjerovima. Kod pregleda desne dojke desna ruka je podignuta iznad glave, a lijevom rukom, koja stavimo iznad bradavice, pomičemo donje dijelove desne dojke u raznim smjerovima i gledamo hoće li se bilo gdje na koži pokazati bilo kakva nova promjena, da li nešto kožu ili bradavicu povlači ili gura, da li se koža preko nečega napinje ili na bilo koji način mijenja. Istu radnju ponovimo s lijevom dojkom. Sve nove promjene potrebno je pokazati liječniku. Otkrivamo najčešće istine i zablude o raku dojke.

Grudi-Velike Možda te zanima... Ova biljka djeluje kao preventiva karcinoma dojke i karcinoma pluća Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.