Zdravlje Zdravlje žena 14. studenoga 2016.

Otkriveno kako menstrualni ciklus mijenja ženski mozak

Foto: Guliver/Shutterstock Hormonalne promjene mogu utjecati na mozak, uzrokujući promjene raspoloženja slične kao u vrijeme PMS-a
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Veličina mozga kod žene mijenja se tijekom menstrualnog ciklusa, tvrde austrijski stručnjaci. Neki dijelovi mozga uvećavaju se i do dva posto neposredno pred ovulaciju, što ljepšem spolu olakšava snalaženje u prostoru, ali i odabir potencijalnog partnera.

Profesorica Belinda Pletzer sa Sveučilišta u Salzburgu, uvjerena je da se tijekom plodnih dana veličina određenih dijelova mozga mijenjaju pod utjecajem hormona. Tim suradnika, ginekologa i neurologa, s profesoricom Pletzer na čelu obavio je skeniranje mozga žena u periodu njihovog redovitog mjesečenog ciklusa.

Kod žena koje nisu koristile kontracepcijske pilule znanstvenici su ustanovili povećanje volumena moždane sive tvari u regijama mozga "zaduženim" za orijentaciju i snalaženje u prostoru, ali i prepoznavanje lica. Sve ovo pojačava sposobnost žena da prepoznaju lica, tijela i okolinu, tvrdi Pletzer, i dodaje da im ovo pomaže da u periodu ovulacije, to jest tijekom razdoblja najveće plodnosti, "lociraju najpogodnijeg partnera za stvaranje potomstva", prenosi časopis New Scientist .

Austrijski znanstveni tim je također otkrio da je ovaj učinak ipak kratkotrajan. Jer, nakon ovulacije, porast razine progesterona izaziva "skupljanje" uvećanih dijelova na prvobitan volumen.

Znanstvenici su konstatirali da žene koje koriste antibebi pilule imaju veći hipokampus i cerebelum, regije mozga odgovorne za memoriju i pokrete. "Pilule mogu intenzivirati tipično žensko ponašanje kao što su superiorna elokvencija i pamćenje", zaključila je profesorica Pletzer.

Znaš li što znači lažna mjesečnica

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.