Zdravlje Zdravlje žena 28. lipnja 2017.

Kako se menstruacija mijenja u dvadesetima, tridesetima i četrdesetima

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Menstruacija je dio života svake žene zbog kojeg je vjerojatno svaka od nas bar jednom pomislila: "Da sam bar muško". Bilo kako bilo, menstruacija se tokom života mijenja, dijelom zbog hormonalnih promjena, a dijelom zbog iskustava poput trudnoće i poroda.

Dvadesete

Sve one žene koje su se u tinejdžerskim godinama borile s neurednim ciklusima u dvadesetima mogu napokon odahnuti - ovo su godine u kojim stvari sjedaju na svoje mjesto i uspostavlja se kakva takva ravnoteža.

"Tinejdžericama se češće događa preskakanje ovulacije, pa otud i neredoviti ciklusi. U dvadesetima je to mnogo rjeđa pojava i menstruacija postaje redovita, zajedno sa njenim neugodnim simptomima poput PMS-a, grčeva i osjetljivih grudi", objašnjava ginekologinja Lauren Streicher, a prenosi Health.

Promjene ciklusa su u ovim godinama često vezane uz korištenje kontracepcijskih pilula jer se upravo u dvadesetima mnoge žene odlučuju na taj korak. Korištenje pilula dovodi do redovitih i lakših menstruacija, manje grčeva i slabije izraženih simptoma PMS-a.

Više od 50% žena ne zna da su imale pobačaj

Tridesete

Tridesete su godine najveće stabilnosti ciklusa i u ovoj dekadi života ne bi trebala ignorirati bolne ili neredovite mjesečnice. Miomi maternice i endometrioza se najčešće dijagnosticiraju upravo ženama u tridesetima.

Simptomi mioma maternice

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock Drugi važan faktor u tridesetima je rađanje jer se mnoge žene danas upravo u kasnim dvadesetima ili tridesetima odlučuju na zasnivanje obitelji. Mjesečnica se ne vraća odmah nakon poroda, a posebice ako žena doji. Kod dojilja menstruacija može izostati sve dok značajno ne smanje ili potpuno ne prekinu dojenje.

Postoji i pozitivan utjecaj poroda na ciklus: "Mnoge pacijentice nakon poroda kažu kako su im menstrualni grčevi znatno slabiji nego prije, vjerojatno zbog blagog proširenja vrata maternice", objašnjava Streicher.

Četrdesete

Četrdesete za većinu žena znače početak predmenopauze, faze u kojoj se tijelo priprema na potpuni prekid menstruacije i koja može trajati i do deset godina. Hormonalne promjene u ovoj fazi uzrokuju neredovite cikluse, blago krvarenje između mjesečnica, jače grčeve i snažnije simptome PMS-a.

"Važno je zapamtiti da predmenopauza ne znači da žena ne može zatrudnjeti. To je itekako moguće sve dok ne uđe u menopauzu, odnosno dok joj menstruacija ne izostane bar godinu dana", zaključuje dr. med. Streicher.

Smijem li se kupati u moru ako imam mjesečnicu?

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.