Zdravlje Zdravlje žena 07. prosinca 2017.

Stručnjaci zgroženi: Ove veganke misle kako je izostanak mjesečnice zdrav

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Jesi li znala da možeš izgubiti menstruaciju puno prije nego zađeš u pedesete godine i menopauzu? Sve što trebaš učiniti je prijeći na sasvim sirovu prehranu nekoliko mjeseci poput ovih sirovojetkinja, koje vjeruju da je ovakav preuranjen gubitak menstruacije iznimno zdrav.

Kao prvo, treba jasno naglasiti da svaki preuranjeni izostanak menstruacije, znači prije nego zađeš  menopauzu, nešto zbog čega bi trebala posjetiti ginekologa i početi liječiti što prije. 

Izostanak menstruacije može imati velike posljedice na tvoju plodnost, hormone, zdravlje i organizam općenito. Nekada se izostanak mjesečnice događa zbog pretjeranog treninga, nepravilne prehrane, a nekada može ukazivati na neki ozbiljni problem.

Menstruacija Možda te zanima... Izostanak mjesečnice i prehrana Zdravlje

Veganke vjeruju da je izostajanje menstruacije zbog prehrane - zdravo

No, ove blogerice i promotorice sirovojedstva ne misle tako, dapače, ponose se time što im se menstruacijski ciklus narušio zbog njihovog načina prehrane. 

"Kada jedem 100% sirovo, bez ikakvog prethodnog pripremanja ili kuhanja, nemam menstruaciju po 4 do 6 mjeseci", napisala je Miliany Bonet na svom veganskom blogu.

Štoviše, ove veganske blogerice misle da je to način detoksikacije tijela i ako požele svoju menstruaciju natrag, da se samo trebaju prebaciti na kuhanu hranu. Što naravno, nema veze ni s čim, zdravljem, prehranom, detoksikacijom i svime za što se život i zdrava pamet vežu. 

Poželiš li detoksikaciju, Zdrava krava ima niz savjeta kako ju provesti, bez da si uništavaš tijelo.

Jjj630 Možda te zanima... Preuzmi detoks jelovnik za žene Dijeta

"Zdravi izostanak menstruacije"

Bonet je skovala ovaj izraz, koji se nekim čudom proslavio veganskim svijetom. Velik broj veganskih blogerica i sirovojetkinja podržava ju u ovakvom (ne)održavanju tijela te je među njima uvriježeno mišljenje da dok god se drže zdravih namirnica ne može ništa poći po zlu, a menstruacija je samo posljedica kuhane prehrane, ne i ženske anatomije, evolucije i sličnih, već tisućama godina znanstveno provjerenih stvari vezanih za ljudske tijelo.

"Puno djevojaka koje izgube menstruaciju pokušavaju ju vratiti na brojne načine. Često se preporučuje prestanak tjelovježbe i povećan unos kalorija, te više povrća kako bi se menstruacija vratila. No, što ako ti ja kažem da je sve što si dosad čula o menstrualnim ciklusima LAŽ?!", napisala je, a jedina pametna misao u svemu ovome je u biti preporuka o vraćanju menstruacije koju je u sljedećoj rečenici porekla.

Dijeta-Trbuh-Jabuka1 Možda te zanima... Brza dijeta 5:2 dana - kako djeluje na težinu i menstrualni ciklus? Dijeta

Istomišljenici

Svoju misao o izostanku menstruacije podijelio je i jedna muškarac - Markus Rothkranz, autor knjige 'Heal Yourself 101', u kojoj objašnjava kako je gubitak mjesečnice zbog sirove prehrane znak da se tijelo 'čisti'. Također, ovaj, napominjem, muškarac dodaje kako žene ni ne trebaju menstruirati kako bi bile zdrave i plodne (ne znamo kako je to moguće, jer je menstruacija izravno povezana ni s čim drugim nego plodnosti). 

Još je jedna veganska blogerica, Freelee the Banana Girl, podijelila svoje iskustvo gubljenja menstruacije zbog sirove prehrane u periodu od 9 mjeseci i time se pohvalila na svome YouTube kanalu

Stručnjaci su zgroženi

Dr. Anuradha Kapoor, ginekologica na Max Super Speciality Hospital, Saket kaže: "Ova je ideja apsolutno bizarna i nema nimalo smisla".

Podržala ju je i ginekologica Mala Srivastava iz Sir Ganga Ram bolnice u Delhiju koja napominje kako je jedino normalno vrijeme u kojem bi žena mogla ostati bez menstruacije u menopauzi ili za vrijeme dojenja. 

Posljedice

Nepravilne menstruacije mogu biti posljedica sindroma policističnih jajnika, stresa, nepravilnog spavanja, pretjeranog vježbanja i drugih stanja koje su vezane za nekakvu bolest organizma, znači ničega pozitivnog. 

Voditi zdrav život i bez pretjerivanja, poput prebacivanja na kompletno sirovu prehranu je itekako moguć i u svakom slučaju bolji za tvoj organizam. 

Mi ti preporučujemo da u ovom slučaju slušaš medicinu i znanost, a ne Miliany Bonet ili bilo koga tko te počne uvjeravati da je gubitak menstruacije na bilo kakav način zdrav. 

Možda te zanima... Otkriveno kako menstrualni ciklus mijenja ženski mozak Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.