Zdravlje 22. veljače 2016.

Izostanak mjesečnice i prehrana

Menstruacija
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Gubitak mjesečnice naziva se amenoreja, a razlikujemo primarnu i sekundarnu amenoreju. O primarnoj amenoreji govorimo kada djevojka ne dobi svoju prvu menstruaciju do dobi od 16 godina, dok se sekundarna amenoreja odnosi na gubitak menstrualnog ciklusa na period od minimalno 3 mjeseca u žena koje su prethodno imale redoviti ciklus

U amenoreičnih žena, razina ženskih spolnih hormona nije dovoljno visoka da stimulira menstruaciju. Brojni su uzroci nastanka amenoreje, od zdravstvenih poremećaja, uzimanja određenih lijekova, pretjeranog vježbanja, do neadekvatne prehrane. Amenoreja sa sobom nosi povećan rizik od gubitka koštane mase i osteoporoze stoga je treba shvaćati ozbiljno i potražiti pomoć stručnjaka u slučaju da nastupi.

Prehrambeni obrasci koji mogu dovesti do amenoreje

Sekundarna amenoreja se nerijetko veže uz poremećaje prehrane (anoreksija) ili određene sportove poput atletike ili pak uz balet otkrivajući da nizak postotak masnog tkiva za posljedicu ima gubitak mjesečnice. No, kako pokazuju studije nije samo premalen unos energije u kombinaciji s izuzetnim tjelesnim naporima krivac za ovo stanje; amenoreja je češće zabilježena u žena u kojih su utvrđeni deficiti vitamina i minerala.

I raspodjela makronutrijenata igra veliku ulogu u nastanku stanja. Naime, kada se usporedi s prehranom žena koje imaju redovit menstrualni ciklus, u prehrani amenoreičnih žena zabilježen je uz nizak energetski unos i izuzetno nizak unos masnoća (osobito zasićenih masnoća) i proteina te nešto viši udio ugljikohidrata i vlakana u prehrani.

Zanimljivo , studija objavljena u časopisu ''Annals of Nutrition and Metabolism'' povezala je strogo praćenje principa sirovojedstva s povećanim rizikom od amenoreje. Dodatno, određen broj studija pokazao je da je amenoreja češća u vegetarijanki. Pojava je, djelomično, objašnjena činjenicom da vegetarijanke unose obilje vlakana te malo masti što se povezuje s niskim razinama ženskih spolnih hormona. Ipak, u kvalitetnoj planiranoj vegetarijanskoj prehrani koja je uravnotežena i energetski adekvatna pojava amenoreje je rijetkost.

Gluten i estrogen se ne vole

Protiv glutena je posljednjih godina pokrenuto mnoštvo zdravstvenih „optužnica“, a čini se da se popisu može pridružiti i nepovoljan učinak na menstrualni ciklus. Naime, u žena u kojih postoji netolerancija glutena moguće su promjene u razini estrogena i posljedično pojava amenoreje. Kod žena oboljelih od celijakije, štoviše, jedan od glavnih simptoma je upravo gubitak mjesečnice. Prije nego okriviš gluten za probleme s menstrualnim ciklusom uvjeri se da uistinu patiš od netolerancije na ovaj protein. Riješi kviz o bezglutenskoj prehrani.

Oprezno s kofeinom

I kava odnosno kofein mogu smanjiti razinu estradiola i u osjetljivih žena negativno se odraziti na menstrualni ciklus. Klasičnu kavu zamijeni kavom bez kofeina i biljnim čajevima.

Prva pomoć

U slučaju da si izgubila mjesečnicu promjenom prehrane možeš ponovno uspostaviti ravnotežu u organizmu:

  1. Obrati pažnju na energetski unos: gubitak mjesečnice je jedan od prvih znakova da unosiš premalo kalorija. Moraš povećati unos energije (barem za 10 %) i to pomoću uravnotežene prehrane. Moraš li smršavjeti, zaboravi na pomodne prerestriktivne dijete. Kako ne bi poremetila svoj menstrualni ciklus, planiraj gubitak od 0,5 do maksimalno 1 kg tjedno, najbolje uz pomoć stručnjaka.
  2. Neka barem 20 % ukupnog energetskog unosa čine masti: vrijeme je da se riješiš svoje fobije od masnoća jer su one, među ostalim, nužne za proizvodnju hormona. U svoj jelovnik uvrsti maslinovo i druga biljna ulja, sjemenke, orašaste plodove, avokado, masnu ribu.
  3. Jedi punovrijedne proteine: kada nema dovoljno energije niti zaliha masnog tkiva naše tijelo koristi proteine kao izvor energije trošeći mišiće. Jasno je, unos proteina je izuzetno bitan, pa ovisno o tjelesnoj aktivnosti računaj na unos od minimalno 1g proteina po kilogramu tjelesne mase. Kao izvor proteina odaberi ribu, meso, jaja, mlijeko i mliječne proizvode te mahunarke.
  4. Unosi dovoljno kalcija: budući da se amenoreja negativno odražava na zdravlje kostiju od velike je važnosti unositi obilje kalcija. Preporučeni dnevni unos postići ćeš ukoliko svaki dan unosiš 3 do 4 serviranja mlijeka, jogurta ili sira. Značajne količine kalcija sadrži i kelj, tamno zeleno lisnato povrće, brokula, sjemenke sezama, sok od naranče.
  5. Posegni za dodacima prehrani: Općenito multivitaminsko-mineralni pripravak može biti od velike koristi, a osobito obrati pažnju na dodatan unos kalcija (800 – 1000 mg dnevno). Uz kalcij, bilo bi dobro da uzimaš i dodatni vitamin D (5 µg dnevno), magnezij i vitamin K kako bi pomogla zdravlju kostiju. Ukoliko je tvoj unos masnoća nizak svakako uvrsti pripravke esencijalnih masnih kiselina u svoju svakodnevnu rutinu.

 Sramiš li se masturbacije?Pogledaj video

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.