Zdravlje Simptomi i pomoć 13. srpnja 2020.

Što znači kada uho boli i koji su simptomi ozbiljne upale?

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Ako ljeti provodiš puno vremena u moru, pripazi na zdravlje ušiju kako se ne bi razvila infekcija zvukovoda odnosno “plivačko uho”. O kakvoj se vrsti infekcije radi, kako se liječi te kojih se savjeta trebaš pridržavati kako ne bi došlo do ove upale objasnio je otorinolaringolog, prof.dr.sc. Ivica Klapan.

Boravak u vodi može uzrokovati infekciju

"Plivačko uho" je infekcija zvukovoda (kože), prirodnog kanala vanjskog uha koji prenosi energiju zvučnih titraja do bubnjića. Dr. Klapan kaže kako je ova vrsta upale vrlo često udružena i s akutnom upalom srednjeg uha. Iako se "plivačko uho", kako i sam naziv sugerira, najčešće javlja kod osoba koje dugo i često borave u vodi, primjerice plivača i vaterpolista, može nastati i nakon "običnog" tuširanja, ali i nakon oštećenja kožnog pokrova zvukovoda nakon čišćenja smole (cerumena) različitim štapićima.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

"Načelno govoreći, u zvukovodu je prisutan zaostatak vode uz neodstranjen cerumen (smolu). Ova tipizirana upala ne ovisi o spolu, već se javlja u svim dobnim skupinama, te češće u profesijama koje su povezane sa radom u vodenom okruženju’" kaže dr. Klapan

Kako prepoznati “plivačko uho”?

Prvi simptomi ove upale obilježeni su neodređenom "punoćom" ili "začepljenošću" uha, svrbežom ili sličnom iritacijom kože zvukovoda, kasnije se javlja otok i izražena bolnost kože zvukovoda, a često je zamjetan i iscjedak. "Tijekom žvakanja hrane često je prisutna bol. Uška je na dodir bolna, često crvenija, pridruženi limfni čvorovi mogu biti povećani, objašnjava dr. Klapan i dodaje kako pacijenti koji imaju ovu vrstu upale uha često kažu da slabije čuju, a ponekad i osjećaju vrtoglavicu. 

Plivanje-Zena1 | Author:

Liječenje antibioticima

Liječenje "plivačkog uha" treba provesti liječnik. "U terapiji svakako imaju mjesta antibiotici, ponekad i analgetici, ali i lokalna primjena masne antibiotske trakice, koja se postavlja u zvukovod, te potom mijenja jednom dnevno u nekoliko navrata’", govori dr. Klapan.

Savjeti za sigurno kupanje!

Ako si za godišnji odmor odabrala mjesto uz obalu i planiraš dosta vremena provesti u moru, adekvatno se pobrini za zdravlje ušiju. "Prije godišnjih odmora, preporučuje se svakako provjeriti da li su zvukovodi čisti. Ukoliko ima naznake cerumena, treba ih detaljno očistiti. Poslije kupanja, uši treba svakako posušiti. Slijediš li ovaj jednostavni savjet, godišnji odmor na moru, kao i plivanje i ronjenje, proteći će sasvim sigurno bez tegoba’",savjetuje dr. Klapan.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.