Zdravlje Prirodno liječenje 30. srpnja 2023.

Gavez, čudo za kosti: Kako ga koristiti za najbolje rezultate

Foto: shutterstock Višestruka randomizirana kontrolirana ispitivanja pokazala su učinkovitost i sigurnost pripravaka od gaveza za lokalno liječenje boli, upala i oteklina mišića i zglobova kod degenerativnog artritisa
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Otkrivamo prednosti gaveza i njegovih pripravaka: kreme od gaveza, gela od gaveza, tinkture od gaveza i obloga od gaveza. Višestruka randomizirana kontrolirana ispitivanja pokazala su učinkovitost i sigurnost pripravaka od gaveza za lokalno liječenje boli, upala i oteklina mišića i zglobova kod degenerativnog artritisa, akutne mialgije u leđima, uganuća, nagnječenja i istegnuća nakon sportskih ozljeda i nesreća kod odraslih, ali i djece u dobi od tri ili četiri godine

U antici i srednjem vijeku pripravci od gaveza koristili su se kod oštećenja kostiju te za zacjeljivanje rana. 

Što je gavez?

Gavez (Symphytum officinale) je trajna zeljasta biljka iz porodice boražinovki. Iako ova biljka sadrži otrovne kemikalije zvane pirolizidinski alkaloidi (PA) za lijek se sakupljaju listovi i korijen. Korijen se skuplja u proljeće i kasnu jesen. Količina PA pronađena u gavezu mijenja se prema vremenu berbe i starosti biljke. Gavez sadrži miješane fitokemikalije u različitim količinama, uključujući alantoin, sluz, saponine, tanine, pirolizidinske alkaloide, inulin i proteine, među ostalima. "Smatralo se da je alantoin glavna ljekovita tvar odgovorna za iscjeljenja, ali sam alantoin nema osobito aktivna svojstva, do djelovanja dolazi tek u sudjelovanju s drugim sastojcima gaveza", navodi dr. Katja Galle Toplak u svojoj knjizi "Domaće ljekovito bilje", objavljenoj u izdanju Mozaik knjige.

Gavez je široko rasprostranjen u središnjoj Europi. Raste na vlažnim mjestima uz obale rijeka, potoka, uz rubove šuma od nizinskog dijela do iznad tisuću metara nadmorske visine. Lako uspijeva, a teško ga je iskorijeniti.

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock Gavez je široko rasprostranjen u središnjoj Europi

Djelovanje i uporaba gaveza

Galle Toplak navodi da su se u pučkoj medicini koristili i pripravci za unutarnju upotrebu od listova i korijena gaveza, koji se danas ne preporučuju zbog spomenutih štetnih  pirolizidinski alkaloida te se koristi samo izvana gdje nema oštećenja kože. Gavez brzo olakšava simptome, a pokazao se iscjeljujućim kod:

  • uganuća
  • iščašenja
  • kontuzija
  • modrica
  • lomova
  • kod bolesti mišića i zglobova.

Galle Toplak navodi da se čaj od gaveza koristi za ispiranje usne šupljine i ždrijela. Navodi i da se obloge i masti koriste i kod domaćih životinja za iste tegobe i bolesti kao i kod čovjeka.

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock

Mast od gaveza

Priprema

  • Za pripremu masti od gaveza potrebno je 50 grama korijena gaveza (najbolje je koristiti korijen trogodišnje biljke jer sadrži najviše aktivnih sastojaka), 25 g listova gaveza, 500 g svinjske masti.
  • Svinjsku mast treba dobro zagrijati, dodati bilje, polako miješati na laganoj vatri i kad se počne pjeniti odmah skinuti s vatre te lagano miješati neko vrijeme.
  • Mast se potom poklopi i ostavi da odstoji 24 sata.
  • Nakon toga potrebno je smjesu blago i lagano zagrijavati uz miješanje.
  • Kad smjesa postane tekuća, procijedite je, ostavite da se još malo ohladi te ulijte u suhu i čistu staklenku.
  • Po želji možete dodati po 15 kapi eteričnog ulja lavande i ružmarina.

Primjena. Na kožu se nanosi u tankom sloju. Krema od gaveza nanosi se na kožu kod upale zglobova, upale, reumatoidnog artritisa, natečenih i upaljenih vena, gihta i prijeloma.

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock Mast i gel od gaveza brzo olakšavaju simptome boli

Gel od gaveza

Sastojci. Gel na bazi gaveza sadrži dodatne sastojke poput mentola, kamfora, aloe vere. Gel od gaveza također se može sastojati od: ekstrakta korijena gaveza, ekstrakta aloe vere, mentola, trietanolamina, metila, probila te pročišćene vode.

Primjena. Gel od gaveza koristi se za vanjsku upotrebu kod raznih povreda poput kontuzija, iskrivljenja, preopterećenja zglobova i osteoartritisa.

Tinktura od gaveza

Tinkture su ekstrakti biljaka u alkoholu najčešće sedamdesetpostotnom. Iako se tinkture mogu raditi i s drugim otapalima (glicerin, ocat), ipak je najčešća upotreba alkohola jer se u njemu ekstrahira najviše ljekovitih tvari iz biljke, a i najduži im je rok trajanja. Tinkture se gotovo u pravilu primjenjuju oralno tako da se tri puta dnevno nakapa 10 do 15 kapi u malo vode, čaja, soka, meda ili na kocku šećera. Međutim, kod pojedinih tinktura, a to je slučaj i kod tinkture od gaveza stavlja se isključivo kao oblog na kožu. Kako bi se izbjegle nepravilnosti treba slušati savjet fitoterapeuta, odnosno slijediti uputstva za upotrebu.

Sastojci

  • 100 g korijena gaveza
  • 700 ml pedesetpostotnog medicinskog alkohola
  • staklena boca

Priprema

  • Korijenje gaveza dobro oprati u čistoj vodi i obrisati te nasjeckati na sitne komadiće.
  • Alkohol treba biti par centimetara iznad korijena jer će korijenje naknadno nabubriti.
  • U bocu ulijte alkohol, dodajte gavez i zatvorite.
  • Bocu držite na tamnom mjestu najmanje dva tjedna, a najbolje mjesec dana i nastojte protresti sadržaj boce svaki dan kako se korijen ne bi zadržavao na dnu.
  • Nakon odležavanja procijediti tinkturu i držati je u tamnoj boci na tamnom mjestu.
  • Tinkturu koristite dva puta dnevno.

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock Tinktura od gaveza primjenjuje se iskuljćivo za vanjsku upotrebu

Primjena. Tinktura od gaveza pomaže kod artritis, uganuća ili iščašenja zglobova, hematoma, tetiva, poremećaja cirkulacije, osteoporoze, bolova u kralježnici, trnjenja ruku i nogu, upale živaca.

Oblozi od gaveza

Sastojci

  • 100 g sitno nasjeckanog korijena gaveza
  • 1/2 litre vruće vode

Priprema. Kuhajte vodu s gavezom 20 minuta i ostavite da odstoji preko noći.

Primjena. Za sve do sada navedene tegobe.

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock Oblozi od gavez apripremaju se tako da se stvi 100 g sitno sjeckanog korjena gaveza u pola litre vode

Neželjeno djelovanje gaveza

"Pirolizidinski alkaloidi smatraju se mogućim kancerogenim tvarima te se ne koriste u trudnoći. Prije se i vanjska upotreba gaveza preporučivala samo četiri do šest tjedana godišnje, ali zbog iznimno dobrog djelovanja protiv bolova korisnost upotrebe prevladala je moguće nuspojave", navela je Galle Toplak u svojoj knjizi. Gavez i njegovi pripravci nikada se ne koriste oralno niti na otvorenim ranama ili na oštećenoj koži.

Gavez: Zaključci višestrukog randomiziranog ispitivanja

Gavez ima stoljetnu tradiciju kao ljekovita biljka. Višestruka randomizirana kontrolirana ispitivanja pokazala su učinkovitost i sigurnost pripravaka od gaveza za lokalno liječenje boli, upala i oteklina mišića i zglobova kod degenerativnog artritisa, akutne mialgije u leđima, uganuća, nagnječenja i istegnuća nakon sportskih ozljeda i nesreća kod odraslih, ali i djece u dobi od tri ili četiri godine. Gavez ima dugu tradiciju kao ljekovita biljka još od antike. Općenito, učinci ekstrakta gaveza mogu se opisati kao sredstvo za  ublažavanje bolova i protuupalno djelovanje. Do danas su samo djelomično poznati sastojci koji određuju aktivnost i mehanizme djelovanja ljekovite biljke.

No, u skladu sa suvremenim pristupom medicine utemeljene na dokazima, kreme s ekstraktom gaveza pokazale su svoju učinkovitost i podnošljivost kod brojnih ozljeda mišića i zglobova, poput akutne mialgije u predjelu leđa te kod tupih ozljeda. Korijen gaveza također se pokazao učinkovitim kod aktiviranog osteoartritisa. Iako je za svaku indikaciju i licencirani proizvod do sada dostupno samo po jedno moderno randomizirano kliničko ispitivanje, sva ukazuju na učinak ublažavanja bolova kod tegoba mišića i zglobova. Stoga bi moglo biti obećavajuće istražiti topikalne pripravke od gaveza u daljnjim indikacijama vezanim uz bolove u mišićima ili zglobovima, na primjer kronične oblike bolova u leđima.

Možda te zanima... Kalcifikacija ramena: Kada je potrebno liječenje i koje biljke ublažavaju tegobe Zdravlje

Rezultati studije analize kreme od gaveza

U studiji su praćeni bolesnici prosječne dobi od 45,3 godine primijenili istu kremu s ekstraktom korijena gaveza za nekoliko stanja, a najčešće su bile kontuzije (33,1%), bolne tegobe u zglobovima (27,6%), uganuća (26,4%) ) i bolne tegobe mišića (23,3%; Tschaikin, 2004.). Većina bolesnika preparat je primjenjivala dva (38%) ili tri (48,5%) puta dnevno. Prosječno trajanje liječenja bilo je 11,5 dana. Tijekom promatranog razdoblja simptomi boli u mirovanju i tijekom noći, bol tijekom kretanja, osjetljivost pri pritisku, smanjena pokretljivost, bolne tegobe mišića i otekline značajno su se poboljšali. Jutarnja ukočenost zglobova smanjila se za 94 % s početnih 17 min na 1 min. Primjena nesteroidnih protuupalnih lijekova (NSAID) smanjena je ili prekinuta kod 13,5 % bolesnika. Liječnici su globalnu učinkovitost ocijenili izvrsnom u 38,7 % slučajeva i dobrom u 54,6 %.

Možda te zanima... Trn u peti: Kako olakšati tegobe otkrivaju fizioterapeutkinja i fitoterapeutkinja Zdravlje

 

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.