Zdravlje 18. lipnja 2023.

Stvara li uklanjanje stidnih dlačica rizik za zdravlje?

Foto: Pexels Uklanjanje stidnih dlačica treba biti osobni izbor
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Važno je znati koja je prirodna uloga stidnih dlačica, ali i koje su potencijalne negativne posljedice uklanjanja takvih dlačica te kako ih najsigurnije ukloniti ako se na to odlučite.

Potpuno uklanjanje stidnih dlačica postalo je popularno relativno nedavno. Nekada je bilo prihvatljivo i uobičajeno ostaviti dlačice onakve kakve jesu, no trendovi su se značajno promijenili. Danas se često potpuno uklanjanje dlačica smatra "dobrom higijenom", odnosno osobe koje nisu depilirane naići će na osudu drugih. Takva diskriminacija je posebno usmjerena na žene, a na društvenim mrežama mogu se vidjeti komentari u kojima ih prozivaju da ne održavaju higijenu ili da su neuredne jer imaju stidne dlake ili dlake na pazuhu. Zbog takvog narativa dobro je podsjetiti se zašto stidne dlačice uopće postoje te da su one prirodni dio tijela neovisno o spolu.

Zašto ljudi imaju stidne dlačice?

Kao i većina dlaka na tijelu, smatra se da stidne dlake pružaju određenu vrstu zaštite od potencijalne infekcije mikroorganizmima. “Mogu djelovati kao prepreka za sprječavanje ulaska nečistoća u vaginu”, objašnjava ginekologinja Sherry Ross, dr. med. za SELF. Dodaje da bi također mogle poslužiti kao neka vrsta zaštite od trenja uzrokovanog seksom ili drugim oblicima tjelovježbe, a održava i intimne dijelove toplima što je uloga i ostalih dlaka na tijelu. Međutim, ništa od ovoga ne znači da nužno postoji nešto loše u podrezivanju ili uklanjanju stidnih dlačica. Jednostavno je pokazatelj da ne postoji jak medicinski argument za njihovo uklanjanje.

Druga teorija o svrsi stidnih dlaka povezana je s feromonima, kemikalijama koje tijelo proizvodi i koje šalju podsvjesne poruke potencijalnim partnerima. “Jedna od teorija je da stidne dlake zarobe feromone koje tijelo proizvodi. Ima smisla da miris stidnih dlaka može seksualno privući partnera,” kaže dr. Ross.

Ono što pridonosi toj teoriji je da mnogi znanstvenici smatraju da bi apokrine žlijezde znojnice, kojih ima u izobilju u područjima s puno dlaka, mogle stvarati feromone. Istraživanja su pokazala da takve žlijezde postaju aktivne tek u pubertetu. To se također poklapa s drugom teorijom o svrsi stidnih dlaka koja govori da one signaliziraju mogućim partnerima da je osoba prošla pubertet i da može proizvesti potomstvo. “U primitivnije vrijeme, možda su stidne dlake bile spolno specifičan način identificiranja žena reproduktivne dobi,” pojašnjava ginekologinja. Ipak, znanost je podijeljena kada su u pitanju feromoni jer postoji rasprava o tome što oni zapravo jesu ili rade, a također nema definitivnih dokaza da postoje kod ljudi.

Uklanjanje stidnih dlaka može imati određene rizike

Iako je uklanjanje stidnih dlačica uobičajena praksa, važno je znati da ponekad može poći po zlu. U istraživanju objavljenom u časopisu Urology procjenjuje se da je od 2002. do 2010. bilo oko 11700 slučajeva ozljeda povezanih s njegom genitalnog područja, a britvice su bile uključene u 83 posto tih ozljeda. Istraživanje iz 2017. provedeno na 5674 odrasle osobe objavljeno u Journal of the American Medical Association Dermatology pokazalo je da je 25,6 posto ispitanika doživjelo ozljedu povezanu s uklanjanjem stidnih dlačica.

Čak i ako se izuzmu ozljede uzrokovane britvicom, njegovanje stidnih dlačica uključuje mogućnost urastanja dlačica. U većini slučajeva dlačice rastu iz folikula ravno iz kože, ali kada uklonite dlačice brijanjem i pincetom, oštre dlake mogu izrasti u kožu, a ne iz nje. Osim što su neugodne, urasle dlake mogu dovesti do upala, stvaranja ožiljaka i težih infekcija. Budući da je veća vjerojatnost da će brijanje i čupanje dlaka pincetom rezultirati oštrim dlačicama koje ponovno urastu u kožu, depilacija voskom ili šećernom pastom bi mogla biti bolja opcija. Ipak, urasle dlačice uvijek su mogu javiti neovisno kojom se metodom uklanjanja dlačica koristili, tako da ni to nije potpuno sigurno rješenje.

Healthline također navodi da uklanjanje stidnih dlačica može povećati šanse upale mokraćnog mjehura te gljivične infekcije i drugih sličnih problema jer uklanjanjem dlačica odlazi i zaštitna barijera koja sprječava prodor patogena. Manje istraživanje iz 2017. godine također je pokazalo da osobe koje uklanjaju stidne dlake imaju veće šanse zaraziti se spolno prenosivim bolestima u nekom trenutku života, no potrebno je još istraživanja da bi se takva veza bolje utvrdila. 

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock Depilacija voskom ili šećernom pastom bi mogla biti bolja opcija uklanjanja stidnih dlačica

Postoji samo jedan valjani razlog zašto ukloniti stidne dlačice

"Mnogim ženama se jednostavno sviđa osjećaj bez dlačica i nalaze nešto estetski ugodno u vezi s tim", objašnjava dr. Ross. To je ujedno i jedini razlog zašto ukloniti stidne dlačice. Ako je to nešto što vam je privlačno i što smatrate da želite, uklonite ih. Važno je napomenuti da ne postoje medicinski razlozi zašto bi uklanjanje stidnih dlačica bilo bolje za spolni organ. Također je važno napraviti to zato što sami to želite, a ne zato što vas na to prisiljava okolina ili partner. 

Kako najsigurnije ukloniti stidne dlačice?

Najsigurniji način uklanjanja dlačica je kod osobe koja je za to specijalizirana. Ako se ipak odlučite sami ukloniti stidne dlačice, postoje koraci kojima možete smanjiti šansu ozljede ili pojave uraslih dlačica:

  • Otuširajte se - Čišćenje kože prije podrezivanja ili brijanja spriječit će prijenos bakterija.
  • Dezinficirajte oštricu britvice ili škare i često ih mijenjajte - Provjerite jesu li svi alati koji su vam potrebni za uklanjanje dlačica dezinficirani. Redovito mijenjajte žilete i izbjegavajte koristiti škare koje koristite za rezanje za druge stvari.
  • Koristite ručno ogledalo - Budite sigurni da možete vidjeti što radite i krenite polako.
  • Održavajte kožu vlažnom i podmazanom - Ako se brijete, koža bi trebala biti mokra. Upotrijebite kremu ili gel za brijanje kako biste područje podmazali.
  • Pratite smjer rasta dlačica - Za što manje iritacije, šišajte ili brijte dlačice u istom smjeru u kojem rastu.
  • Hidratizirajte kožu nakon uklanjanja dlačica - Hidratacija nakon brijanja ili depilacije može pomoći umiriti nadraženu kožu. Koristite prirodno ulje ili losion kako biste spriječili isušivanje kože.
  • Izbjegavajte usku odjeću nekoliko dana - Kada je donje rublje preblizu koži, može pogoršati iritaciju. Ako možete, nosite široku odjeću nakon brijanja.
  • Redovito radite piling kože -  Koristite nježnu spužvicu ili piling za uklanjanje mrtve kože.

 

Donje rublje gaćice sive Možda te zanima... Što znači kada stidne dlake počnu sijedjeti? Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.