Zdravlje 02. travnja 2023.

Što znači kada stidne dlake počnu sijedjeti?

Donje rublje gaćice sive
Foto: Pexels
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Uočavanje prvih sijedih dlačica na Venerinom brežuljku može biti traumatično iskustvo. Prije nego što ih počnete čupati pincetom, trebate znati da su one sasvim normalna pojava koja dolazi s godinama.

"Kao što i kosa s godinama sijedi i postaje tanja isto se događa i s pubičnim dlakama", kaže Sejal Shah, dermatologinja iz New Yorka. "Činjenica je da će vaše stidne dlake posijediti, ali točno kada nije posve jasno i ovisi o genima te nije nužno da će posijediti u isto vrijeme kada i kosa na glavi", objašnjava dr. Shah.

Znaš li koja je vrsta depilacije za bikini zonu najzdravija?

Može biti znak problema sa štitnjačom i manjka vitamina

Oko 23 posto populacije ima 50 posto sijedih u kosi do pedesetog rođendana, prema istraživanju objavljenom u British Journal of Dermatology. Ako smatrate da su vam pubične dlačice prerano posjedile razlog može biti manjak vitamina B12 ili poremećaj u radu štitnjače ili hipofize, kaže Shah.

Budući da su sijede vlasi (gornje i donje) uglavnom stvar genetike, teško je, ali ne i nemoguće odgoditi neizbježno. Shah kaže da je prvi korak koji se može poduzeti prestanak pušenja: "Jedna studija je pokazala da pušači za 2, 5 puta imaju veću vjerojatnost da će ranije posijediti od nepušača.

Dodaci prehrani poput vitamina B12, selena i joda također bi mogli pomoći, ali prije nego što se odlučite da ih uzimate posavjetujte se s liječnikom." Ako se ne želite prepustiti prirodnom tijeku stvari ili se potpuno depilirati, postoje i boje za "dlačice tamo dolje" pa tko voli neka izvoli.

Zablude o stidnim dlačicama s kojima trebaš raskrstiti

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.