Zdravlje Prirodno liječenje 04. studenoga 2018.

Nesanica: 5 biljaka koje će ti osigurati dobar san

Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Nesanica posljednjih godina postaje sve rašireniji problem i gotovo se svatko zbog ubrzanog načina života susreo s nedostatkom sna ili nedostatkom kvalitetnog sna. Pronašli smo biljke koje ti mogu pomoći u rješavanju ovog problema.

Lavanda

Ova čudotvorna biljka od davnina je poznata kao odličan lijek za nesanicu, smiruje kod stresa, opušta mišiće, poboljšava probavu.  Za dobar san preporuka je napraviti toplu kupku od lavande ili čaj prije spavanja. 

Recept za čaj: Dvije žličice cvjetova lavande prelij vrućom vodom, poklopi i ostavi deset minuta. Zasladi medom i popij prije spavanja. Jednu šalicu čaja možeš popiti i ranije tijekom dana kako bi se opustila.

Recept za kupku: Nakapaj nekoliko kapi lavandinog ulja u kadu i opuštaj se u kupki 20 minuta. Kupku možeš napraviti i tako da najprije pripremiš čaj od lavande jače koncentracije i uliješ ga u kadu punu tople vode.

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Majčina dušica

Ljekovita svojstva majčine dušice nalaze se i u cvjetovima i listovima. Odlična je za opuštanje mišića i dobar san. Osim toga, ima protuupalna, antibakterijska, antivirusna svojstva, a pomaže kod problema dišnih puteva. Koristi se i kod upale zubnog mesa, za regulaciju menstrualnog ciklusa i ublažavanje menstrualnih bolova, kod reumatskih tegoba. Ova biljka je bogata željezom, vitaminom C, kalcijem, eteričnim uljima (cineol, timol, karvakrol), taninom i flavonoidima.

Recept za čaj: Žlicu majčine dušice prelij sa dva decilitra vruće vode, poklopi i ostavi pola sata kako bi otpustila ljekovita svojstva. Čaj od majčine dušice je gorak pa ga nije loše malo zasladiti medom, lakše ga je popiti. 

Matičnjak

Ova ljekovita biljka pomaže kod nesanice tako da se prije spavanja od nje napravi topla kupka. Djeluje izuzetno umirujuće. Matičnjak je dobar i za smirenje kod stresa, za liječenje blagih oblika depresije, pomaže kod probavnih tegoba, umiruje želudac.

Recept za kupku: Prokuhaj deset žlica matičnjaka u litri vode, ostavi pola sata pa procijedi. Dodaj u kadu punu tople vode i leži u kupki 20 minuta. Potom odmah odi na spavanje.

Recept za čaj: Dvije žličice matičnjaka prelij vrućom vodom, poklopi i ostavi deset minuta. Nekoliko puta na dan popij šalicu tog čaja. To posebno pomaže kod prehlade, kašlja i upaljenog grla.

Jaglac

Ova biljka pomaže kod mnogih tegoba. Čaj od njezin korijena odličan je kod nesanice. Pomažu kod gihta, bronhitisa, reume, čisti toksine iz tijela, pomaže kod gripe. Jedna od ljekovitih tvari u jaglacu je saponin koji potpomaže omekšavanju i rastvaranju sluzi pa je dobar kod kašlja i iskašljavanja.

Recept za čaj: U lončić stavi decilitar hladne vode, dodaj žličicu sušenog korijena i stavi na štednjak da provrije. Potom ostavi deset minuta. Pij ga tri puta na dan.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Hmelj

Ova biljka je odličan prirodni sedativ, umiruje živce, liječi tjeskobu i pomaže kod problema sa spavanjem - zahvaljujući kemijskoj supstanci metilbutenolu. U mnogim zemljama u jastuke stavljaju sušeni hmelj jer poboljšava kvalitetu sna. Kod problema sa spavanjem napravi si čaj koji daje podjednako dobre rezultate kao jastuk ili kupku. 

Recept za čaj i kupku: U lonac stavi dvije litre hladne vode, dodaj 200 grama osušenog hmelja i stavi na štednjak. Ostavi da ključa na laganoj vatri pet minuta pa ga procijedi. Ulij u kadu punu tople vode i opuštaj se u njoj 20 minuta ili popij u obliku čaja - jednu šalicu popij nakon večere, a drugu prije spavanja. Želiš li manju količinu pripravka dovoljnog samo za čaj, tada prokuhaj 50 grama hmelja u pola litre vode.

Još nekoliko savjeta za bolji san

Da bi kvalitetnije spavala i budila se puna energije, pokušaj ići na spavanje u podjednako vrijeme jer se tako tijelo navikne na određeni ritam. Spavaj u prostoriji u kojoj ima svježeg zraka i nije previše vruće, jer ćeš se u protivnom buditi po noći.

Kreći se tijekom dana kako bi ti cirkulacija dobro radila ili napravi nekoliko vježbi dva sata prije odlaska u krevet. Također, pazi što gledaš ili čitaš prije spavanja, teška tematika bi mogla uznemiriti tvoje misli. Bilo bi dobro da ništa ne jedeš tri sata prije spavanja. 

Dok spavamo naš mozak filtrira informacije, a nedostatak sna će to poremetiti i može ti se činiti kako ti je glava puna svega i svačega - da u njoj vlada zbrka.

Osim toga, neispavanost se negativno odražava na imunitet koji tada slabi i tijelo se puno teže bori s raznim bolestima.

Možda te zanima... Nesanica uzrokovana anksioznošću - 6 stvari koje ti mogu pomoći da zaspeš Psiha i seks Možda te zanima... Nesanica i depresija znak su blokirane krunske čakre Kolumne

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.