Psiha i seks 24. kolovoza 2017.

Nesanica uzrokovana anksioznošću - 6 stvari koje ti mogu pomoći da zaspeš

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Svima onima koji pate od nesanice poznati su savjeti da trebaju izbjegavati kofein i buditi se svaki dan u isto vrijeme, koji na neke osobe djeluju učinkovito. Ukoliko si isprobala ove metode, ali ti one ne pomažu, donosimo ti ovih šest savjeta:

Zapiši svoje brige

Jedna od najveći smetnji prije nego što zaspiš mogu biti tvoje misli koje ne možeš zaustaviti. Kada se to dogodi, pokušaj zapisati svaku svoju misao na papir. Neka to ne bude mobitel ili kompjuter nego bilježnica u koju ćeš svaki puta zapisivati svoje misli. Kada pogledaš stranicu na koju si zapisala svaku misao, mogla bi osjećati kao da je ona "izašla" iz tvoje glave. Ova bi ti metoda, koja traje svega nekoliko minuta, mogla pomoći "izbaciti" misli iz sebe. 

Možda te zanima... Ako te muči nesanica, nervoza ili bolovi, pomoći ti može lipa Zdravlje

Stavi ih u kutiju

Ako se osjećaš vrlo anksiozno, papir ili bilježnicu u koju upisuješ svoje misli stavi u malenu kutiju ili neko zatvoreno mjesto. Možda zvuči smiješno, ali na taj način mogla bi osjećati kao da si zatvorila svoje misli koje će "pričekati jutro" nakon što odspavaš.

Prisili se ustati

Ako ne možeš zaspati 20 minuta nakon što si legla u krevet, ustani iz kreveta, prošetaj po kući i napravi neku aktivnost koja ne zahtijeva previše razmišljanja. To ti može pomoći da lakše zaspiš nakon što misli usmjeriš na takvu aktivnost, a ne da "trebaš zaspati" i svejedno ne uspijevaš.

Digi2 Možda te zanima... Digitalna nesanica: mit ili stvarnost? Zdravlje

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Pokušaj ostati budna

Ponekad pokušavanje da zaspiš može izazvati kontraefekt - da ti je upravo teže zaspati. Stoga, budući da se čini kao da mozak ponekad funkcionira na "obrnutom principu", pokušaj samoj sebi reći: "Ostani budna!" i ta bi metoda mogla biti učinkovita.

Možda te zanima... Ispijanje vina prije odlaska na spavanje pomaže u mršavljenju Dijeta

Spavaj "naopako"

Probaj se zaokrenuti, to jest, staviti svoj jastuk na mjesto gdje bi inače usmjerila noge. Ponekad je i najmanja promjena u perspektivi ono što trebaš jer će "razbiti" tvoju misao o krevetu kao mjestu gdje ne uspijevaš lako zaspati.

Možda te zanima... Dulje spavanje tijekom vikenda šteti zdravlju, tvrdi studija Zdravlje

Isplači se

Razmisli kada si zadnji put zaplakala. Ako uviđaš da češće svoje emocije zadržavaš u sebi, idealan trenutak je da zaplačeš. Plakanje je prirodan i zdrav način na koji ispoljavaš emocije. Ako prolaziš kroz teže životne situacije i ne možeš spavati, poslušaj nekoliko tugaljivih pjesama i isplači se. Tako ćeš lakše zaspati.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.