Zdravlje 19. siječnja 2024.

Najnovije istraživanje pokazalo da bi multivitamini mogli usporiti gubitak pamćenja kod starijih od 60

Foto: Unsplash+ Dnevni unos multivitamina može usporiti gubitak pamćenja kod osoba starijih od 60 godina za oko dvije godine
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Prema najnovijem istraživanju, skupina koja je uzimala multivitamin usporila je gubitak pamćenja i kognitivni pad za dvije godine u odnosu na skupinu koja je uzimala placebo.

Dnevni unos multivitamina može usporiti gubitak pamćenja kod osoba starijih od 60 godina za oko dvije godine, prema studiji objavljenoj u četvrtak. Riječ je o meta analizi triju studija u kojima su istraživači procjenjivali kognitivne učinke dnevnog unosa multivitamina na starije osobe. Glavni autor studije Chirag Vyas rekao je za The Washington Post da je kognitivni pad glavni zdravstveni problem za većinu starijih osoba, a upravo multivitamini pružaju način za njegovo usporavanje. 

U trećoj studiji su sudjelovale 573 osobe te su istraživači otkrili statistički značajna poboljšanja u kratkoročnom i dugoročnom pamćenju (sudionici su se morali prisjetiti popisa riječi koje su im dali istraživači) među onima koji su uzimali multivitamine. No, manje koristi od multivitamina imali su kada su trebali brojati unatrag ili imenovati životinje ili povrće u određenom vremenskom razdoblju. 

U prvoj od tri studije, istraživači su testirala kognitivnu sposobnost sudionika putem telefonskih intervjua, a oni koji su uzimali multivitamine odgodili su gubitak pamćenja i kognitivno starenje za 1,8 godina. U drugoj studiji, ista skupina uspjela je, u prosjeku odgoditi gubitak pamćenja i kognitivno starenje za 3,1 godinu, dok je u trećoj studiji odgoda bila dvije godine. 

Koautorica studije JoAnn Manson rekla je da je prva studija pokazala je značajnu korist u pamćenju i izvršnoj funkciji, dok su se u drugoj studija prvenstveno usredotočili na pamćenje, a ne izvršnu funkciju. Iako svaka studija pokazuje drugačije rezultate, Manson smatra da su sve snažan pokazatelj prednosti multivitamina na pamćenje i kognitivno starenje. Sve tri studije ukupno su uključivale 5000 sudionika i provedene su u razdoblju od dvije do tri godine. 

U svim studijama korišten je uobičajeno dostupan multivitamin, Centrum Silver za starije od 50 godina. No, iako nisu proučavani, Manson dodaje da svaki multivitamin visoke kvalitete vjerojatno može pružiti slične prednosti.

vitamini multivitamini tablete lijekovi Možda te zanima... Što se događa tijelu ako svakodnevno uzimate multivitamine? Zdravlje

Zdrava prehrana je također važna

Prve dvije studije bile su rasno i etnički raznolike jer su intervjui vođeni putem telefona ili interneta, dok je treća uključivala osobno testiranje sudionika ograničenih na područje Bostona, što je ograničenje studije koje su istraživači priznali. Mason je dodala da su razlike među sudionicima i metodologiji vjerojatno pridonijele varijacijama u rezultatima. 

Iako uzimanje multivitamina neće škoditi, Christine Kistler, izvanredna profesorica gerijatrije na Sveučilištu u Pittsburghu, napomenula je da su zdrava prehrana, tjelovježba i dobar san također važni. Zdravom prehranom omogućit ćete tijelu esencijalne vitamine i minerale, ali Manson je rekla da mnogima fali jedan ili više mikronutrijenata važnih za kognitivnu funkciju, među kojima su vitamini B12 i D, lutein i cink, što se može naći u multivitaminima. 

žena Možda te zanima... Kako razlikovati gubitak pamćenja koji dolazi s godinama i demenciju? Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.