Zdravlje 28. veljače 2024.

Mislila je da je njezina jaka žgaravica srčani udar, a bio je to rak želuca

Foto: facebook/camillarow Camilla Row je zbog jake žgaravice mislila da ima srčani udar, a dvije i pol godine nakon otkrila je da ima rak želuca
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Više od dvije godine Amerikanka Camilla Row (45) svojim je liječnicima govorila o bolovima nalik žgaravici koji nisu prolazili.

Isprobala je svaku promjenu načina života koju su preporučili - izbacivanje kave, izbjegavanje začinjene i slane hrane, spavanje na povišenom jastuku, ali ništa nije djelovalo. Gastroenterolozi su joj samo rekli da nastavi uzimati lijekove koji smanjuju želučanu kiselinu. Tada je bila u svojim 30-ima i inače zdrava pa nitko od specijalista nije obavio detaljnije pretrage. 

Bol je postala toliko jaka da se Row bojala da ima srčani udar. Još se sjeća kako je preklinjala svog liječnika da joj pomogne. “Zapravo sam plakala. Rekla sam doktoru da me jako boli i da me ne šalje kući”, rekla je Camilla za Today

Liječnik je konačno zakazao endoskopiju koja je otkrila pravu dijagnozu - rak želuca.

Možda te zanima... Rak želuca: U kojoj mjeri H. pylori utječe na nastanak i drugi faktori rizika Zdravlje

Na dijagnozu je čekala dvije i pol godine 

Camilu je dijagnoza šokirala i nije ni znala da netko može imati rak želuca. Inače je bila vrlo zdrava, zdravo se hranila i vježbala je nekoliko puta tjedno. Nije imala obiteljsku povijest raka želuca, ali njezini simptomi, poput jake žgaravice, počeli su se pojavljivati 2015. godine. 

Nakon što joj je 2018. godine dijagnosticiran adenokarcinom želuca, odstranjen joj je cijeli želudac i 47 limfnih čvorova. Dva limfna čvora blizu njezina želuca bila su pozitivna na rak, što znači da je Camila imala prvi stadij raka. 

Prošla je kemoterapiju i spojili su joj jednjak s tankim crijevom. Morala je ponovno naučiti kako jesti i probaviti hranu bez želuca, što je značilo da je morala jesti kašastu hranu, male porcije i puno žvakati. Najviše je bila frustrirana time što je dijagnozu čekala dvije i pol godine.

Simptomi raka želuca mogu biti nejasni, zbog čega liječnici ne sumnjaju na njega bez obzira što pacijenti mogu imati znakove upozorenja. Rak želuca ne uzrokuje uvijek simptome u ranoj fazi. Kada se dogode, simptomi mogu uključivati probavne smetnje i bol u gornjem dijelu trbuha. Simptomi se možda neće pojaviti sve dok rak ne uznapreduje. Kasniji stadiji raka želuca mogu izazvati simptome kao što su osjećaj jakog umora, gubitak težine bez pokušaja, povraćanje krvi i crnu stolicu.

Bakterijska infekcija, hrana koju osoba jede i genetske mutacije mogu dovesti do bolesti. Glavni uzrok je infekcija bakterijom Helicobacter pylori koja uzrokuje čir na želucu i može se širiti preko kontaminirane hrane i vode ili kroz kontakt s tjelesnim tekućinama zaražene osobe.

Genetsko testiranje pokazalo je da Camila ima mutaciju gena CDH1. Rak želuca povezan s takvim mutacijama je agresivan i može brzo napredovati. Ista mutacija povećava rizik od raka dojke, a kada je nakon magnetske rezonance dojke i biopsije 2021. Camila otkrila da ima atipičnu hiperplaziju dojke (javlja se neposredno prije raka dojke), odlučila je napraviti dvostruku mastektomiju kako bi spriječila bolest.

Ali njenim mukama još nije bio kraj. 

Možda te zanima... 6 znakova koji mogu upućivati na rak želuca Zdravlje

Rak je zahvatio i jajnike

Kako bi pratila ponovnu pojavu raka, Camilla je morala na CT skeniranje svakih šest mjeseci. Morala je napraviti i krvne pretrage kako bi liječnici vidjeli imali li u njezinom tijelu još stanica raka. Otkriveno je 2021. da se stanice raka želuca nalaze i na jajnicima, iako želudac više nije imala. "Rekli su mi da stanice raka mogu spavati, sakriti se i reaktivirati", rekla je Camilla. 

Morala je ići na operaciju gdje su joj uklonjeni jajnici i jajovod te je u tom trenutku imala četvrti stadij raka želuca i liječnici su joj rekli da će živjeti još najviše 24 mjeseca. "Ipak, još sam uvijek tu, živa sam i osjećam se dobro", dodala je. Svoj život duguje hipertermijskoj intraperitonealnoj kemoperfuziji, proces u kojem se kemoterapija zagrijava na 41,6 stupnjeva Celzijevih i isporučuje se ravno u trbuh kako bi ciljala stanice raka. 

Zagrijana kemoterapija bolje prodire u sluznicu abdomena, a istovremeno ima manje nuspojava nego sistemska kemoterapija ubrizgana u venu. Camilla je prošla sedam takvih zahvata, od kojih je svaki zahtijevao opću anesteziju, i nastavlja primati tradicionalnu kemoterapiju.

Na snimkama nema dokaza bolesti, ali ima male razine cirkulirajućih tumorskih stanica u krvi. Camilla je inače psihologinja pa pokušava pozitivno razmišljati i živjeti normalan život sa svojim mužem i djecom. Želi podići svijest o raku želuca i zalaže se za druge pacijente. "Možda imam ograničeno vrijeme, ali znam da mogu nešto promijeniti, onda mislim da moja bolest nije uzaludna”, zaključila je Camilla. 

Možda te zanima... Rekli su joj da pati od anksioznost, a dijagnosticiran joj je rak debelog crijeva Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.