Zdravlje Simptomi i pomoć 19. veljače 2022.

Rak želuca: U kojoj mjeri H. pylori utječe na njegov nastanak i drugi faktori rizika

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

U Hrvatskoj je rak želuca vrlo čest. Učestaliji je kod muškaraca nego kod žena, a uglavnom zahvaća populaciju stariju od 50 godina. Uznapredovali stadij karcinom želuca ima visoku smrtnost, odmah nakon raka gušterače stoga je potrebno posebnu pozornost posvetiti prevenciji, dijagnostici i pravovremenom liječenju.

Rak želuca je jedan od najčešćih karcinoma u svijetu, a uzrokuje gotovo 738.000 smrti godišnje. Incidencija raka želuca uvelike varira, kako u globalu, tako i unutar pojedinih zemalja. Zabilježena je visoka učestalost u dijelovima Latinske Amerike, Istočne Azije, Europe i Bliskog Istoka. Ukupne stope incidencije su različite, ali su povećane među određenim etničkim i rasnim skupinama, poput Hispanoamerikanaca i Afroamerikanaca u SAD-u. U novije vrijeme, iz nepoznatih razloga, zabilježen je porast stope obolijevanja od raka želuca među mladim odraslim ljudima u SAD-u. Kirurška intervencija još uvijek je jedina dostupna opcija za učinkovito izlječenje raka želuca.


Adenokarcinom je najčešći oblik raka želuca, a ostali su limfomi, gastrointestinalni stromalni tumori (GIST) i leomiosarkomi. Uočeno je da kada ljudi migriraju iz mjesta s velikom učestalošću karcinom želuca u mjesto s niskom učestalošću, pojava raka kod novih generacija je manja. To upućuje na postojanje još uvijek nepoznatih utjecaja iz okoliša koji pridonosi razvoju raka želuca. Uvriježeno je mišljenje da je konzumacija konzervirane i dimljene hrane povezana s nastankom raka želuca. Gastritis pogoduje rastu bakterija koje su unose djelomično propalim namirnicama, stoga i nije neobično da je rak želuca učestaliji među populacijom lošijeg socioekonomskog statusa.

Možda te zanima... 6 znakova koji mogu upućivati na rak želuca Zdravlje

Razlozi koji pospješuju razvoj raka želuca

  • Helicobacter pylori - Izvješće Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Helicobacter pylori klasificira kao karcinogen skupine 1 (što znači da je definitivno karcinogena). Nedavni dokaza pokazali su da trajna infekcija H.pylori trostruko povećava rizik od raka želuca kod pacijenata. Pacijenti s poviješću čira na želucu imaju veću vjerojatnost da će razviti rak želuca u usporedbi s neinficiranim pojedincima.
  • Epstein-Barr virus (EBV) - Za EBV, virus koji pripada obitelji Herpesviridae iz DNA virusa navodi se da je povezan s razvojem kasnih stadija raka želuca.
  • Genetski faktor - Znanstvenici su suglasni da nasljeđe ima malu ulogu u nastanku raka želuca.
  • Okolišni faktor - U vezu s rizikom od raka želuca dovodi se dimljena i jako slana hrana (meso i riba), voda u kojoj ima dosta nitrata, te držanje pripravljene hrane na sobnoj temperaturi. Korištenje hladnjaka i suvremeni način konzerviranja hrane doprinijele su smanjenju učestalosti raka želuca. Zapaženo je da su većem riziku izloženi alkoholičari i pušači.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock Jedna srednje velika naranča sadrži čak tri g vlakana. U nutritivnom smislu karakteristična je po tome što za razliku od ostalih citrusa predstavlja dobar izvor folne kiseline, vitamina iz skupine B vitamina

Vitamin C kao nužna mjera prevencije

Smatra se da konzumiranje voća i povrća, a posebno voća štiti od raka želuca. Studije provedene u Europi, Aziji i Sjevernoj Americi pokazale su da unos voća i povrća može pružiti zaštitu protiv raka želuca. Kod osoba koje su imale najmanji unos C vitamina pokazana je najveća veza s pojavom raka želuca. Zaštita koja se pripisuje konzumiranju povrća i voća najvjerojatnije je povezana sa sadržajem vitamina C za koji se vjeruje da smanjuje stvaranje kancerogenih N-nitroza spojeva u crijevima. Međutim, kuhano povrće ne pokazuje jednak stupanj zaštite kao i nekuhano povrće.

Neke studije navode učestaliju pojavu karcinoma želuca kod osoba koje imaju krvnu grupu A u odnosu na krvnu grupu O, ali je ona samo za nekoliko postotaka veća. Prekomjerna tjelesna težina i pretilost također su dovedeni u vezu s povećanim rizikom od razvoja raka želuca. Studije su također pokazale da određena premaligna stanja želuca stvaraju preduvjet za nastanak raka želuca. Studija provedena u Tokiju i Japanu koja je obuhvatila 1900 slučajeva pokazala je da je atrofični gastritis daleko najčešće prijavljeno prekancerozno stanje želuca koji predisponira razvoj raka želuca.

Izvor za članak: Gastric Carcinoma: A Review on Epidemiology, Current Surgical and Chemotherapeutic Options, Grupa autora

Možda te zanima... Devet namirnica koje iritirani želudac odlično podnosi Hrana

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.