Zdravlje Simptomi i pomoć 10. siječnja 2018.

6 znakova koji mogu upućivati na rak želuca

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Rak želuca je vrlo učestala bolest u puno zemalja, uključujući i Hrvatsku te ga se svrstava na drugo mjesto najčešćih zloćudnih bolesti. Jedan od problema povezanih s tom bolešću je i izostanak ranih simptoma, pa se bolest otkriva uglavnom kada je već uznapredovala.

"U Hrvatskoj je rak želuca na drugom mjestu, iza raka bronha. Međutim, pojavljivanje i smrtnost su posljednjih desetljeća u većini zemalja u opadanju. Postoje velike razlike između pojedinih zemalja. Odavno je poznato da je najveća učestalost u Japanu, Koreji, nekim dijelovima Kine, te u Čileu i Islandu, što se povezuje s prehranom i utjecajima okoline. Bolest je 1,5 do 2 puta češća u muškaraca, a pojavljuje se najčešće nakon 50. godine života", piše portal Pliva.hr.

Uzroci nastanka raka želuca:

  • Utjecaji iz okoliša i štetne tvari iz hrane
  • Konzumacija dimljene i slane hrane (meso i riba)
  • Držanje pripravljene hrane na sobnoj temperaturi
  • Pušenje i alkoholizam
  • Genetsko nasljeđe ima vrlo malo uticaja
gastritis Možda te zanima... Neočekivani simptomi gastritisa i savjeti za prirodno liječenje Zdravlje

"Većina želučanih karcinoma je sporadična ili uzrokovana slučajnim mutacijama DNA. Iako postoji super-rijetka genetska mutacija povezana s tom bolesti", dr. Umut Sarpel, onkologinja iz New Yorka kaže da je ona gotovo pa zanemariva i napominje da u početku bolest uglavnom nema nikakvih simptoma, ali savjetuje da jedan ili više od sljedećih simptoma mogu biti razlog za obavljanje pretraga:

Krv u stolici ili povraćanje

"Ovi simptomi mogu upućivati i na ulcerozni kolitis te Kronovu bolest, ali krv u ovim tjelesnim izlučevinama definitivno je razlog za posjet gastroenterologu", kaže dr. Sarpel. Ako je krvarenje povezano s rakom, krv u stolici vjerojatno će izgledati crveno ili crno. Ako je krv u bljuvotini, vjerojatno će biti svjetlo crvena, a može imati i grubu teksturu kao kava jer je djelomično probavljena.

Stol-Uspr Možda te zanima... Krv u stolici i liječenje čajevima Zdravlje

Iznenadne promijene apetita

"Jedan od simptoma raka želuca je i kada se osoba zasiti već nakon par zalogaja, pogotovo ako se to značajno razlikuje od apetita kakav je osoba imala ranije", objašnjava dr. Sarpel.

Možda te zanima... Veliki apetit: Zašto su neki stalno gladni i kako glad staviti pod kontrolu? Dijeta

Bol u abdomenu

"U nekim slučajevima bol jest znak raka želuca, ali u većini slučajeva bol je posljedica neke druge bolesti crijeva ili abdomena", objašnjava doktorica. "Bol koja je upućuje na rak želuca je uporna i jaka. Ta bol ne traje jedan dan, pa se opet pojavi nakon dva tjedna, ona traje stalno i osjeća se u sredini trbuha", tumači dr. Sarpel.

Možda te zanima... Prehrana uz koju ćeš izbjeći bol, nadutost i osjećaj peckanja u želucu Hrana

Neobjašnjivi gubitak tjelesne mase

Osim za rak želuca ovaj simptom je tipičan i za dijabetes tipa 1, Kronovu i Addisonovu bolest. "Gubitak težine može biti postupan. Ako je netko izgubio samo par kilograma u pola godine to nije ništa simptomatično, međutim ako se radi o vidljivom i značajnom gubitku tjelesne mase bez da je osoba bila na dijeti, onda na to treba obratiti pažnju", savjetuje dr. Sarpel.

Možda te zanima... Bez gladovanja molim: 10 nutricionističkih preporuka za zdravo mršavljenje Dijeta

Žgaravica koja ne prestaje

"Žgaravica, probavne smetnje i drugi simptomi problema s probavom mogu biti znakovi ranog upozorenja, iako će navedeni simptomi ipak prije biti znak nekih drugih tegoba ili bolesti trbušne šupljine", kaže dr. Sarpel.

Želučani refluks ili žgaravica Možda te zanima... Žgaravica je znak da "gutaš" osjećaje, a zatvor je povezan sa škrtošću? Kolumne

Nadutost, dijareja i zatvor

"Rak koji raste u želucu može stvoriti osjećaj nadutosti i uzrokovati probavne tegobe, iako su i ovi simptomi uglavnom češće povezani s drugim tegobama i bolestima", objašnjava dr. Sarpel.

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.