Zdravlje Koronavirus - simptomi, prevencija i savjeti stručnjaka 12. travnja 2021.

Liječnik savjetuje kako brzo smršavjeti i smanjiti rizik od korone

Foto: shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Zabrinjavajući podaci pokazuju da pretile osobe boluju od težih i jačih simptoma vezanih uz koronavirus, pogotovo kada je riječ o muškarcima. Zato sada, više nego ikad prije, moramo promijeniti svoje prehrambene i zdravstvene navike kako bismo ojačali imunološki sustav.

S ponovnim porastom slučajeva COVID-19, čini se razumnim činiti sve što možemo kako bismo ostali zdravima, a to znači usredotočiti se na gubitak kilograma. Statistike su otkrile su da muškarci imaju dvostruko veću vjerojatnost smrti od koronavirusa od žena, no ono što je dodatno zabrinjavajuće jest da se spomenuti rizik povećava, ako je riječ o pretiloj osobi. 

Kako prenosi Mirror, koronavirus napada vitalne organe, posebno pluća, a što više kilograma imaš, kapacitet pluća ti je manji. No, zašto muški spol u ovom slučaju spada u rizičnu skupinu?

Možda te zanima... Recept s limunom za skidanje masnoća s trbuha Dijeta

"Studije su otkrile da muškarci manje brinu o svom zdravlju, dok istovremeno imaju veći rizik od bolesti poput dijabetesa i srčanih bolesti", kaže doktor Michael Mosley. On je naime i tvorac plana od samo tri koraka koji garantira uspješan gubitak kilograma.

"Imam li višak kilograma?"

Jedan od glavnih izazova kako starimo jest taj što se naš metabolizam također usporava. Muškarci, između 40 i 60 godina, u prosjeku 'dobiju' oko 0,5 kg svake godine.

Odnos struka i visine koristan je pokazatelj zdravlja i u idealnom slučaju opseg struka trebao bi biti najviše polovica tvoje visine. Stoga, uzmi metar i izmjeri svoju visinu. Prepolovi ga i pokušaj vidjeti odgovara li on onda veličini tvojega struka. Ako se to dogodi, nemaš razloga za brigu. Ako pak  to ne uspiješ napraviti, razmisli o opcijama pred tobom.

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock

Ciljaj na salo na trbuhu

Čak i najmanji te najsitniji muškarci (i žene) mogu patiti od trbušne masnoće, jednog od najopasnijih mjesta za skladištenje masti. Kao da ovo nije dovoljno loše, masne stanice duboko u trbuhu, poznate i kao ‘visceralna masnoća’, također su nešto na što moraš obratiti pozornost.

Možda te zanima... Gdje odlaze masnoće kada nastupi proces mršavljenja? Dijeta

Kada je riječ o mršavljenju, skidanje masnih naslaga s određenih područja poput trbuha je puno teži i dugotrajniji proces. No, doktor Mosley ipak ima "recept" od samo tri koraka koji ti u tome može pomoći:

Niska razina šećera, jednostavni ugljikohidrati i više proteina

Da bi ozbiljno utjecala na masnoću na trbuhu, ključno je izbaciti šećere iz svoje prehrane. Isto je i s ugljikohidratima, no ne sa svim vrstama. Nisu svi ugljikohidrati jednaki; postoje dobri i loši ugljikohidrati. Dakle, trik nije u potpunom izbacivanju ugljikohidrata, već u izbirljivosti. Bijeli kruh, bijela tjestenina, krumpir i šećer, uključujući javorov sirup i nektar agave, najbolje je izbjeći ili jesti veoma rijetko.

Oni su lako probavljivi ugljikohidrati, koje tijelo brzo apsorbira, stvarajući veliki skok u razini šećera u krvi. Umjesto toga, jedi ugljikohidrate koji sadrže puno vlakana. Vlakna smanjuju skok šećera u krvi, pružaju zaštitu od raka crijeva i hrane ‘dobre’ bakterije koje žive u crijevima. Primjeri dobrih ugljikohidrata su povrće, mahunarke i cjelovite žitarice, poput ječma, zobi, heljde te raži. Nadalje, ograniči unos bilo koje hrane ili pića koja sadrže više od 5 % šećera na najviše dva puta tjedno. To uključuje i slatko voće poput manga i ananasa te slatkiše.

Možda te zanima... Kolač od banana i ruma bez dodanog šećera i masnoća Hrana

Povremeni post

Ideja da post 'usporava tvoj metabolizam' je mit. Kada pojedeš manje kalorija nego što ih sagoriš, stvaraš kalorijski deficit, koji se naziva i energetski deficit. Moraš dakle stvoriti deficit kalorija da bi smršavjela.

Jesti u određenom vremenskom periodu te sa smanjenim kalorijama ne samo da ti pomaže u mršavljenju zbog manjeg broja kalorija, već i potiče tvoje tijelo da reagira na to da kroz određeni period vremena nema dostupnost novoj hrani i tu započinje proizvodnja hormona noradrenalina za koji je poznato da sagorijeva masnoće.

Jednostavno osiguraj da barem 12 sati unutar svakog 24-satnog razdoblja ne unosiš kalorije. Neki ljudi puste kraće, a neki i do 16 sati dnevno. Koliko ćeš postiti, ovisi o tvojim potrebama i načinu života. Također, smanji i unos alkohola. Pokušaj slijediti obrazac 5:2, uzimajući tako pet dana bez ikakvog unosa alkohola i dva dana na koja možeš popiti nekoliko čaša.

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock

HIIT trening

Vježbanje je ključno iz različitih razloga. Ono je među najboljim stvarima koje možeš učiniti za dug i zdrav život. Mosley preporuču samo 10 minuta vježbe na statičnom biciklu tri puta tjedno, plus brze vježbe snage, za koje nije potrebna posebna oprema. 

U slučaju da nikada nisi isprobala HIIT (intervalni trening visokog intenziteta) treninge, oni uključuju nekoliko vrlo kratkih uzastopnih vježbi. No, spomenute vježbe, iako "sjajne, djelotvorne su i učinkovite i ne bi ih trebala raditi svaki dan, čak ne ni više od dva do tri puta tjedno", kaže Angela Gargano, trenerica u Performix Houseu.

Trbuh Možda te zanima... Izgubi tvrdokorne masnoće s trbuha uz ove dvije životne promjene Fitness