Dijeta Dijetni savjeti 20. siječnja 2020.

Gdje odlaze masnoće kada nastupi proces mršavljenja?

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Svijet je opsjednut dijetama i gubitkom tjelesne težine, ali malo tko točno zna kako kilogram masti zapravo nestaju. Čak 150 liječnika, dijetetičara i osobnih trenera nisu bili suglasni kada im je postavljeno to pitanje.

Daleko najčešća zabluda jest da se masno tkivo pretvara u energiju. Problem s ovom teorijom je što je u srazu sa zakonom o očuvanju materije koji do sad poštuju sve poznate kemijske reakcije. Neki ispitanici smatraju da se masnoća pretvara u mišiće, što je nemoguće, a drugi su pretpostavljali da izlazi kroz debelo crijevo.

Samo tri ispitanika dali su pravi odgovor, što znači da 98% zdravstvenih djelatnika u našem istraživanju nije moglo objasniti kako funkcionira gubitak težine. Dakle, ako masnoća ne završava u energiji, mišićima ili kanalizaciji, kamo to odlazi?

Sve izlazi kroz pluća

Točan odgovor je da se mast pretvara u ugljični dioksid i vodu. Ugljični dioksid izlazi kroz dah, a voda se miješa u krvotok i zatim iz našeg tijela izlazi kao urin ili znoj.

Ako izgubiš 10 kilograma masnoće, točno preko 8,4 kilograma izaći će kroz pluća, a preostalih 1,6 kilograma pretvara se u vodu. Drugim riječima, gotovo sva težina koju gubimo je izdahnuta. piše Express.

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

To je sve iznenadilo, ali zapravo skoro sve što pojedemo izlazi kroz pluća. Svaki ugljikohidrat kojeg probavi organizam i gotovo sve masti pretvaraju se u ugljični dioksid i vodu, a isti proces vrijedi i za alkohol. Protein dijeli istu sudbinu, osim malog dijela koji se pretvara u ureu i druge čvrste tvari, koje se izlučuju kroz urin.

Jedina stvar u hrani koja dopre do debelog crijeva netaknuta su dijetalna vlakna. Sve ostalo što pojedemo apsorbira se u krvotok i ostale organe a nakon toga ne ide nikamo sve dok ih se ne potroši. Svi znamo još iz srednje škole da je "energija koja uđe jednaka energiji koja izađe". Ali energija je sasvim zbunjujući koncept, čak i među zdravstvenim stručnjacima i znanstvenicima koji proučavaju pretilost, piše Express.

Nažalost, ipak nije dovoljno samo disati gubiti težinu

Ako se masnoće pretvore u ugljični dioksid, valjda bi bilo sasvim dovoljno disati i gubiti težinu? Nažalost ne. Ako si mislila da ćeš  jednostavno smršavjeti tako da brzo dišeš, vjerojatnije je da ćeš hiperventilirati i dobiti vrtoglavicu pa se i onesvijestiti. Jedini način na koji možeš svjesno povećati količinu ugljikovog dioksida koje tvoje tijelo proizvodi je naprezanje mišića.

Možda te zanima... Vježbanje joge i pravilno disanje djeluju poput antidepresiva Fitness Med_I_Đumbir Možda te zanima... Super napitak sa zelenim čajem i đumbirom za mršavljenje i uži struk Dijeta

Da bi izgorjela 100 grama masti moraš udahnuti 290 grama kisika i proizvesti 280 grama ugljičnog dioksida, plus 110 grama vode. Hrana koju jedeš ne može promijeniti ove brojke. Stoga, da bi izgubila 100 grama masti, moraš prije svega proizvesti i izdahnuti 280 grama ugljičnog dioksida, a onda i sve ono što će ispariti iz tvog organizma nakon hrane koju si pojela, bez obzira što si točno pojela, piše Express.

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.