Zdravlje 04. ožujka 2024.

Korištenje marihuane povezano s većim rizikom od srčanog i moždanog udara

Foto: Unsplash Pušenje kanabisa uzrokuje značajne kardiovaskularne rizike, baš kao i pušenje duhana
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Pušenje, vaping ili konzumacija marihuane povezani su sa značajno većim rizikom od srčanog i moždanog udara, čak i ako osoba nije imala srčana oboljenja i nije pušila cigarete, pokazalo je novo istraživanje.

Kod osoba koje su svakodnevno koristile kanabis, rizik od moždanog udara porastao je za 42 %, a od srčanog udara za 25 %. Rizik je rastao kako je rastao broj dana korištenja marihuane. Glavna autorica studije Abra Jeffers, analitičarka podataka u Općoj bolnici Massachusetts u Bostonu koja istražuje duhan i prestanak pušenja, objasnila je da dim kanabisa nije toliko različit od dima duhana, osim po psihoaktivnoj tvari THC (tetrahidrokanabinol) naspram nikotina. 

"Naša studija pokazuje da pušenje kanabisa uzrokuje značajne kardiovaskularne rizike, baš kao i pušenje duhana. To je osobito važno jer je uporaba kanabisa u porastu, a konvencionalna uporaba duhana opada", rekla je Jeffers za CNN

Istraživači su analizirali podatke o 430.000 odraslih osoba prikupljene od 2016. do 2020. putem telefonske ankete koju svake godine provod američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti. Ljudi u istraživanju bili su u dobi od 18 do 74 godine, s prosječnom dobi od 45 godina. Gotovo 90 % odraslih nije koristilo marihuanu, dok više od 63 % nikada nije koristilo duhan. Među trenutnim korisnicima marihuane, gotovo 74 % je izjavilo da najčešće puši marihuanu, a njih četiri posto koristi ju svakodnevno. 

Muškarci mlađi od 55 godina i žene mlađe od 65 koji su koristili marihuanu, imali su 36 % veći rizik od koronarne bolesti srca, srčanog udara i moždanog udara bez obzira na to jesu li također koristili tradicionalne duhanske proizvode.

I prijašnja istraživanja su potvrdila isto. Prema jednoj studiji, objavljenoj 2023., svakodnevna uporaba marihuane može povećati rizik od koronarne arterijske bolesti za jednu trećinu u usporedbi s onima koji ju nikad ne koriste. Bolest koronarnih arterija uzrokovana je nakupljanjem plaka na stijenkama arterija koje opskrbljuju srce krvlju, a također se naziva i ateroskleroza.

Prema druge dvije studije, odrasle osobe koje koriste marihuanu, ali ne puše cigarete, bile su izložene većem riziku od srčanog i moždanog udara kada su hospitalizirane, dok su osobe koje svakodnevno koriste marihuanu imale 34 % veću vjerojatnost od zatajenja srca, piše CNN.

Možda te zanima... Pušenje je štetno, uzrokuje li onda i pušenje marihuane rak pluća? Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.