Zdravlje 11. listopada 2018.

Pušenje je štetno, uzrokuje li onda i pušenje marihuane rak pluća?

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Procjenjuje se da u Hrvatskoj od posljedica pušenja godišnje umire oko 14.000 ljudi, što znači da Hrvatska svake godine gubi jedan grad veličine Makarske, a oko 95 posto umrlih od raka pluća su pušači, objavio je Zavod za javno zdravstvo Dubrovačko - neretvanske županije. Ovi podaci su obeshrabrujući, pa ako je pušenje toliko štetno što je onda s pušenjem marihuane.

Naravno, to nije baš ista stvar, ali i prilikom pušenja marihuane udiše se dim te se postavlja pitanje kolika je šteta za zdravlje i jesu li osobe koje puše marihuanu u većem riziku od raka pluća u odnosu na osobe koje ne puše?

Za sada je jedini odgovor, možda jer je bilo malo istraživanja o vezi između marihuane i raka, jednostavno zato što je u većini zemalja pušenje marihuane još uvijek protuzakonito. 

Nema dovoljno istraživanja

U studiji objavljenoj u časopisu Journal of Thoracic Oncology objavljeno je da nije dokazano da marihuana predstavlja faktor rizika u razvoju raka pluća. Ipak, studija je imala nekoliko ograničenja, osim što je provedena na malom broju ispitanika, nije poznat niti kvantitativni dio, odnosno koliku količinu marihuane je svaki pojedinac  dnevno konzumirao, a zanemarena je i činjenica da mnogi osim marihuane puše i cigarete.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Dr. Osita Onugha, torakalni kirurg i asistent profesora kirurgije prsnog koša na John Wayne Institutu za rak u Kaliforniji vjeruje da marihuana ima slične učinke na pluća kao i duhan u cigaretama, ali priznaje da ne postoji dokaz da marihuana uzrokuje rak pluća.

"Marihuana, sadrži nekoliko istih toksina, alergena i kancerogenih spojeva kao i dim iz cigarete, prema podacima iz Američkog udruženja za pluća (American Association of Lung  - ALA), što također može rezultirati povećanim rizikom od raka pluća", kaže dr. Anna Selvaggio, pulmologinja.


Selvaggio također ističe da, osim izloženosti dimu i njegovim toksinima, što je samo po sebi štetno za pluća, pušači marihuane obično udišu dim dublje i zadržavaju ga duže od pušača cigareta. Osim toga, marihuana se često puši na višim temperaturama što rezultira većom izloženosti katranu i ugljičnom monoksidu.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Postoje li još neki zdravstveni rizici povezani s pušenjem marihuane?

I dok još uvijek nije poznato izaziva li marihuana rak pluća, stručnjaci znaju da uživanje u marihuani nosi određene zdravstvene rizike. "Znamo da oštećuje pluća uzrokujući njihovu smanjenu funkciju i može izazvati proizvodnju sekreta koji blokira dišne putove", kaže Onugha. Prema Onughi, uporaba marihuane može uzrokovati kronični bronhitis i druge respiratorne simptome kao što su kašalj, kratak dah, a također se povezuje s upalom, oštećenjem stanica, prekanceroznim promjenama u plućnom tkivu, disfunkcijom imunološkog sustava, povećanim rizikom od raka testisa, raka prostate i raka vrata maternice te pogoršanjem kroničnih stanja kao što je astma. Ali sve to treba uzeti s rezervom jer i za navedena stanja još uvijek nema dovoljno istraživanja.

Riku Možda te zanima... Konopljinim uljem izliječio više od pet tisuća osoba Zdravlje

Kanabis Možda te zanima... 'Marihuana je najčešće korištena ilegalna droga u Hrvatskoj' Zdravlje

A što je sa zdravstvenim dobrobitima?

Spojevi u marihuani-delta-9-tetrahidrokanabinolu (THC) i kanabidiol (CBD) imaju različite utjecaje na ljudsko tijelo. Prema Američkom udruženju za rak (American Cancer Society - ACS), THC može pomoći ublažavanju boli i mučnine (često kod kemoterapije raka), dok CBD može pomoći za ublažavanje anksioznosti. Ali zbog nedovoljnog broja znanstvenih istraživanja zaključak je da još nema dovoljno informacija o dobrobiti, ali ni o štetnosti marihuane.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.