Zdravlje 28. rujna 2016.

'Marihuana je najčešće korištena ilegalna droga u Hrvatskoj'

Kanabis
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Institut društvenih znanosti Ivo Pilar u Zagrebu predstavio je rezultate znanstveno-istraživačkog projekta Zlouporaba sredstava ovisnosti u općoj populaciji Republike Hrvatske u 2015. godini. Istraživanje je, među ostalim, pokazalo da je najčešće korištena ilegalna droga u Hrvatskoj bila kanabis.

U zaključku istraživanja navedeno je kako bi se povećanje konzumacije kanabisa moglo objasniti dekriminalizacijom kanabisa u RH kao i javnom raspravom o uporabi medicinske marihuane. To je također utjecalo i na pomak prema pozitivnijem stavu vezanom uz dopuštenje uzimanja kanabisa, kao i na smanjenu percepciju rizika povezanog s njegovom redovitom uporabom – taj rizik velikim procjenjuje 58.3% ispitanika, a taj je postotak bio znatno veći 2011. kada je uporabu kanabisa visokorizičnom smatralo 72% ispitanika. Ipak, tek 5% ispitanika smatra da redovito pušenje kanabisa nije rizično. Samo istraživanje je provedeno na reprezentativnom uzorku od 4992 ispitanika u dobi od 15 do 64 godine, a prikupljanje podataka trajalo je od rujna do prosinca 2015.

Raste broj korisnika lijekova za smirenje

Rezultati su pokazali da je u vrijeme istraživanja duhan pušilo 35.4% ispitanika, a životna prevalencija pušenja duhana bila je 55%. E-cigarete koristilo je 3.7% ispitanika. Posljednjih mjesec dana alkoholno piće konzumiralo je 57.4% ispitanika. Alkohol je 4 puta tjedno ili češće pilo 8.2% ispitanika, a 0.9% svakodnevno se opijalo (konzumiralo 6 ili više pića zaredom). Lijekove za smirenje (sedative ili trankvilizatore) barem jednom u životu konzumiralo je 26.9% ispitanika, a u mjesecu koji je prethodio istraživanju njih 11.3%.

Zar sam ja stvarno ovisnik?

Marihuana | Author: Samo na recept Foto: Samo na recept

Neku ilegalnu drogu barem jednom u životu konzumiralo je 20.3% ispitanika. Najčešće korištena ilegalna droga u Hrvatskoj bila je kanabis (marihuana ili hašiš), koju je barem jednom u životu konzumiralo 19.4% ispitanika. Životne prevalencije uzimanja ostalih ilegalnih droga bile su znatno niže: amfetamini (3.5%), ecstasy (3%), kokain (2.7%), LSD (1.7%) i heroin (0.3%). Barem jednom u mjesecu koji je prethodio istraživanju neku ilegalnu drogu konzumiralo je 5.3% ispitanika (najčešće kanabis - 5%, a ostale ilegalne droge do 0.5%).

Polovica ispitanika se ne slaže da bi se uzimanje kanabisa trebalo dopustiti

Ispitani su i neki stavovi i mišljenja o ovisnicima o drogama, politici vezanoj uz droge, ponašanjima vezanim uz uzimanje sredstava ovisnosti te percepciji rizika vezanih uz sredstva ovisnosti. Oko polovine ispitanika (ukupno 51.9%) ne slaže se da bi uzimanje kanabisa trebalo dopustiti, dok se 27.7% ispitanika s time slaže. S time da bi uzimanje heroina trebalo biti dopušteno ne slaže se 89.9% ispitanika. Među ispitanicima u dobi između 15 i 64 godine 34.2% navelo je da im je u RH bila ponuđena neka droga, a među mlađim odraslim ispitanicima (između 15 i 34 godine) taj broj bio znatno veći, 52.9%.

Pogledaj što se događa tvom tijelu kada prestaneš pušiti

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.